Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає

Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає

27 Серпня 2015
1648

Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає

1648
Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає
Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», який вдосконалює діяльність держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини в Україні. Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.

 

Указом 501/2015 затверджується Національна стратегія у сфері прав людини та даються доручення Кабінету Міністрів України щодо розробки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та залучення представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних учених і міжнародних експертів до цієї роботи.

 

«Події Революції гідності засвідчили незворотне прагнення Українського народу до побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини. В умовах тимчасової окупації частини території України та військової агресії Російської Федерації в окремих районах Донецької і Луганської областей проблема захисту прав і свобод людини постає особливо гостро. У кризовій ситуації ризики непропорційного обмеження прав і свобод людини зростають, що потребує особливого контролю з боку суспільства», - йдеться в стратегії.

 

Стратегія спрямована на об'єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та без дискримінації. Удосконалення системи захисту прав і свобод людини здійснюватиметься з урахуванням як вітчизняного досвіду, так і напрацьованих та апробованих міжнародною спільнотою засад і принципів, активно використовуватиметься досвід Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правозахисних організацій України, Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, інших міжнародних організацій, а також практика Європейського суду з прав людини.

 

Крім цього, указ визначає терміни та графік щорічного звіту про виконання Плану дій щодо реалізації цієї стратегії та його публічного обговорення та передбачає відповідне фінансування з Державного бюджету України на його виконання.

 

Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбьорн Ягланд привітав затвердження Президентом України Петром Порошенком Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та пообіцяв подальшу підтримку Україні в її здійсненні. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на речника РЄ Даніеля Хольтгена.

 

«Рада Європи співпрацювала з урядом у підготовці стратегії з самого початку. План дій Ради Європи для України на найближчі два роки підготовлений відповідно до пріоритетів, викладених у Стратегії у сфері прав людини, у т.ч. у забезпеченні прав внутрішньо переміщених осіб; дотримання свободи засобів масової інформації та висловлювань; запобігання тортурам і жорстокому поводженню, боротьби з безкарністю, а також підвищення ефективності правоохоронної системи та судової влади», - йдеться у офіційній заяві, переданій речником РЄ.

 

За словами Даніеля Хольтгена, Рада Європи готова продовжувати ділитися своїм досвідом та робити внесок ресурсами в рамках діяльності Ради європейських інститутів, органів спостереження і управління в Києві, на всіх етапах підготовки і реалізації Плану дій відповідно до стандартів Ради Європи щодо втілення Національної стратегії у сфері прав людини в життя.

 

«Цей план буде життєво важливим для забезпечення стабільності, для вирішення проблем, пов'язаних з конфліктами і підвищення довіри населення до влади», - процитував він Турбьорна Ягланда.

 

Варто зазначити, що до категорії особистих прав і свобод людини включають право на вільний розвиток своєї особистості, на повагу гідності, на свободу думки і слова, світогляду і віросповідання, свободу пересування і вибору місця проживання.

 

Нагадаємо, у серпні на засіданні Ради ООН з прав людини анонімне використання інтернету та шифрування особистих даних і засобів комунікації були визнані невід'ємним правом людини. Це випливає з документа, який був ухвалений за підсумками засідання. Члени ради дійшли висновку, що анонімність в інтернеті - один з важливих інструментів, що дозволяє в цифрову епоху вільно висловлювати свою думку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду