Суд залишив блогера Руслана Коцабу під арештом до 16 жовтня

Суд залишив блогера Руслана Коцабу під арештом до 16 жовтня

19 Серпня 2015
2034

Суд залишив блогера Руслана Коцабу під арештом до 16 жовтня

2034
Суд залишив блогера Руслана Коцабу під арештом до 16 жовтня
Суд залишив блогера Руслана Коцабу під арештом до 16 жовтня

Івано-Франківський міський суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогеру Руслану Коцабі, якого звинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил України, до 16 жовтня. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

18 серпня суд заслухав чотирьох свідків, троє з них є жителями села Коршів Коломийського району (Івано-Франківська область). В цьому селі Коцаба проводив вуличне опитування і записував інтерв'ю. Людей обурило, що в назві викладеного в інтернет сюжету було написано про їхню «готовність убивати».

 

Загалом у справі допитано 26 свідків з 58.

 

Звертаючись до журналістів, Руслан Коцаба сказав про «державне замовлення на цю справу» і повідомив, що вірить у виправдання. «Якщо не тут, то в апеляції, якщо не в апеляції, то в Євросуді я доведу свою невинуватість», - сказав підсудний. 

 

Наступне судове засідання має відбутися 3 вересня.

 

Нагадаємо, 30 червня Івано-Франківський міський суд залишив блогера Руслана Коцабу, якого збвинувачують у державній зраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил України, під арештом на 60 діб - до 28 серпня.

 

3 червня в Івано-Франківському суді продовжився допит свідків у справі блогера Руслана Коцаби. У  суд з'явилися та дали свідчення четверо свідків. На засіданні були присутні представники ОБСЄ та активісти «Правого сектору». Суддя Івано-Франківського міського суду Леся Зеленко оголосила перерву у слуханнях до 30 червня через «невідповідну поведінку» адвоката підсудного Тетяни Монтян.

 

 Як писала «Детектор медіа», пан Коцаба у січні записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдилозаяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2034
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
однако
3144 дн. тому
через пару дней, нервно взмахивая кулаком по трибуне, будут снова звітувати про досягнення демократії й подальше наближення до європейських цінностей...в это, конечно же, охотно верится и всвязи с делом Коцабы, и по поводу убийства инакомыслящего Бузины и концертом "звезд" под СИЗО для убийц, и по погромам на "Марше Равенства", посвященном правам человека, и по травле газеты "Вести", артистов и по другим признакам....Только вот всё не пойму: к чему при всём при этом идёт такая буйная истерия по поводу "русского мира" ,ведь вся проводимая политика полностью копирует его в самых худших традициях....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду