Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу

Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу

14 Серпня 2015
2995

Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу

2995
Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу
Досі неліквідована Комісія з моралі має заплатити штраф 425 грн за ненадання інформації нардепу

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) порушила закон про доступ до публічної інформації, і тепер має сплатити штраф. Про це йдеться на сайті Уповноваженого з прав людини.

 

«До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло депутатське звернення першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Ольги Червакової, яка скаржилася на порушення Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі (далі - НЕК) права на доступ до публічної інформації. Народний депутат звернулась до НЕК з метою отримання копій рішень НЕК за 2013 та 2014 роки, які не були оприлюднені на офіційному сайті комісії. На вказаний запит перший заступник голови НЕК відмовив у наданні запитуваної інформації, чим порушив Закон України «Про доступ до публічної інформації». За результатами депутатського звернення було відкрито провадження Уповноваженого та складено протокол про адміністративне правопорушення», - повідомляє сайт Уповноваженого з прав людини.

 

Шевченківський районний суд Києва, розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, що надійшли від секретаріату Уповноваженого з прав людини, визнав винним заступника голови НЕК у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212-3 КУпАП, і наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 425 грн.

 

Нагадаємо, 10 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», який передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу. Ухвалення цього законопроекту вимагали понад 10 громадських організацій і медійних об'єднань, а також рух «Стоп цензурі!», які 4 лютого поширили звернення до народних депутатів.

 

3 лютого низка народних депутатів закликали прем'єр-міністра Арсенія Яценюка чимскоріше довести до завершення процес ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та застосувати всі наявні в нього важелі впливу для ухвалення законопроекту № 1647.

 

Проти ліквідації НЕК виступали церковні ієрархи, які зверталися з відповідним листом до народних депутатів.

 

Президент Петро Порошенко 3 березня підписав цей закон.

 

31 березня Кабмін звільнив голову НЕК Василя Костицького за власним бажанням.

 

2 квітня перший заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова заявила про те, що уряд затягує ліквідацію НЕК, держава і далі виплачує зарплату 50 співробітникам НЕК.

 

На «Урядовому порталі» 30 травня опубліковано постанову «Про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі» № 333. Документ за підписом прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка передбачає створення комісії з ліквідації НЕК. Поінформувати про результати проведеної роботи він має у п'ятимісячний строк. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2995
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мисливець на відьом
3176 дн. тому
Невідомо, за що Червакова мститься комусь із членів Нацкомісії, але ця фурія не зупиниться, доки не зрівняє кабінети Нацкомісії з землею. Її не зупиняють навіть протести всіх церковних ієрархів. Страшна жінка! Пам'ятаю, як вона ганялася коридорами ВР за депутатом, не даючи йому навіть зайти в туалет, і чіплялася до нього з якимось зовсім безглуздим запитанням, доки він не викинув її мікрофон к бісовій матері. Відтоді Олька змінилася на гірше...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду