Олег Сенцов виступив на суді у Росії, розказав про катування, викрадення і тиск

Олег Сенцов виступив на суді у Росії, розказав про катування, викрадення і тиск

6 Серпня 2015
3822

Олег Сенцов виступив на суді у Росії, розказав про катування, викрадення і тиск

3822
Олег Сенцов виступив на суді у Росії, розказав про катування, викрадення і тиск
Олег Сенцов виступив на суді у Росії, розказав про катування, викрадення і тиск

Сьогодні, 6 серпня, громадянин України, режисер Олег Сенцов, якого у Росії безпідставно звинувачують у тероризмі, виступив на засіданні  Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону (Росія), де проходить процес  у його справі і справі українського активіста Олександра Кольченка.  Виступ режисера цитує у своєму Twitter «Радіо Свобода».

 

На початку суду Олег Сенцов заявив, що не вважає цей суд легітимним. «Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб», - сказав режисер.

 

Водночас він заперечив, що є радикалом і терористом: «Я вважаю себе активістом Майдану, і це головний вчинок, який я зробив у своєму житті. Але це не означає, що я радикал...».

 

Олег Сенцов також розповів про свою діяльність у Криму після Майдану: «Ми виступали проти нашого президента злочинця. Після того, як ваша країна розпочала окупацію Криму, я повернувся туди. Я намагався допомагати всім, хто готовий був виступати за Україну. Займався пошуком викрадених активістів і журналістів».

 

Режисер також повідомив про деталі свого затримання у Криму 10 травня минулого року. «9 травня Саша Кольченко подзвонив і сказав, що невідомі люди заарештували Афанасьєва. Я вживав заходів до його пошуку. Пізніше Афанасьєв подзвонив сам і голосом засудженого до смерті запросив зустрітися. Я попередив журналістів, що шукають мене. 10 травня я був затриманий біля під'їзду. Мене кинули в автобус і з мішком на голові, в наручниках привезли в будівлю СБУ (яку на той час займали силовики Росії.- ТК)», - повідомив він.

 

Олег Сенцов повторив свої попередні свідчення про застосування до нього тортур. «Мене стали бити, руками, ногами, спецзасобами. Стоячи, лежачи, сидячи. Важко сидіти на стільці, коли тебе б'ють палицею...Мене душили пакетом. Чотири рази я через це пройшов. Погрожували згвалтувати кийком в збоченій формі. Це тривало години три-чотири. Коли стомилися, мене повезли на обшук, і тільки там я дізнався, що це співробітники ФСБ», - заявив підсудний.

 

Після цього відбувся обшук у квартирі режисера. «Вони думали знайти там зброю, терористів якихось, але там була тільки моя малолітня дитина, при якій проходив обшук», - сказав Олег Сенцов.

 

Режисер також повідомив, що офіцери ФСБ пропонували йому угоду в обмін на брехливі свідчення: «Мені надійшла пропозиція - скажи, що керівництво Майдану або Україна наказувало підривати пам'ятники, інакше отримаєш 20 років».

 

Нагадаємо, в'язень Геннадій Афанасьєв, що був засуджений в Росії до семи років суворого режиму за начебто причетність до тероризму, під час нової зустрічі з адвокатом Олександром Попковим розповів про тортури, яким піддавався після викрадення у Криму силовиками з ФСБ.  

 

Після затримання у Симферополі Геннадія Афанасьєва доставили в колишнє кримське ГУ СБУ, де після анексії Криму Росією розмістилося управління російської спецслужби. Там прибулий з Москви старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління ФСБ майор юстиції Артем Бурдін (він же вів справи Сенцова і Кольченко) зажадав від затриманого зізнатися в підготовці вибухів в Сімферополі біля пам'ятника Леніну і біля Вічного вогню. Обидва епізоди наявні у справі Олега Сенцова, проте до моменту затвердження обвинувального висновку епізод з Вічним вогнем був із справи виключений.

 

У бесіді з адвокатом Геннадій Афанасьєв підкреслив, що не мав уявлення ні про одну, ні про іншу акції. Про це він заявив слідчому Бурдіну. Тоді викраденого відвели поверхом вище і в присутності слідчого піддали тортурам.

 

Як розповів політв'язень, його били, причому по голові били рукавичками, щоб не залишати слідів. Крім того, йому надягали на голову протигаз і затискали шланг. Один же раз, розтиснувши шланг, силовики якимось чином налили туди води, і затриманого Афанасьєва, після того як він вдихнув, почало рвати просто в шланг. Після цього оперативники застосували до викраденого тортури струмом, причому дроти прикріплювали в тому числі і до геніталій. Після цього Геннадій Афанасьєв погодився дати свідчення як на себе, так і на Олега Сенцова.

 

31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка, відмовився від попередніх свідчень.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3822
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
такое
3178 дн. тому
А гражданин Сенцов, который несмотря на истерию вокруг него "украинского режиссера", который, как оказывается даже согласно самым подробным сведениям о нем, толком никогда, нигде и ничего не срежиссировал на самом деле, не рассказал например: ПОЧЕМУ у него (у режиссера) дома находился ЦЕЛЫЙ АРСЕНАЛ разнообразного ОРУЖИЯ, которое даже при всяких разрешениях не может быть у граждан на руках и на дому. За это и по законам Украины положена уголовная ответственность. Или это теперь так заведено: раз - "режиссер", то дома должны быть автоматы, гранаты и др? Кстати, при поимке с возможными террористами или пособниками таковых не церемонятся и в США, чтобы выяснить: зачем, отчего и почему у человека дома находится то, что гражданам иметь не положено и что может привести к массовым человеческим жертвам и провокациям. В Гуантанама (США) с такими "деятелями", пусть они хоть трижды "режиссеры", тоже не церемонятся! И не связана ли вся истерия вокруг этого персонажа с тем, что он просто является профессиональным провокатором, который должен был в Крыму ,по примеру киевского расстрела "Небесной сотни" замутить подобную провокацию и может сдать реального заказчика и "режиссера" киевских растрелов людей?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду