Заступник начальника УМВС Херсонщини погрожує журналісту мобілізацією і відкриттям кримінальної справи - НМПУ

Заступник начальника УМВС Херсонщини погрожує журналісту мобілізацією і відкриттям кримінальної справи - НМПУ

4 Серпня 2015
2287

Заступник начальника УМВС Херсонщини погрожує журналісту мобілізацією і відкриттям кримінальної справи - НМПУ

2287
Заступник начальника УМВС Херсонщини погрожує журналісту мобілізацією і відкриттям кримінальної справи - НМПУ
Заступник начальника УМВС Херсонщини погрожує журналісту мобілізацією і відкриттям кримінальної справи - НМПУ

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) повідомляє, що заступник начальника УМВС Херсонської області Ілля Ківа (на фото) замість відповіді на питання журналіста Ігоря Трубаєва погрожував його відправити до армії, ображав і заявляв, що журналіст порушує закон. Про інцидент повідомляє сайт НМПУ.

 

Заступник начальника УМВС Херсонської області Ілля Ківа розмістив  у своєму Facebook допис про візит на лінію розмежування Херсонщини з окупованим Кримом. У коментарях до повідомлення журналіст Ігор Трубаєв задав питання: «Так, а рейд чим закінчиться? Справи до суду будуть передаватись?». Замість відповіді Ілля Ківа написав: «Мій рейд щодо тебе закінчиться службою в армії, синку. Готуйся Батьківщину захищати, писака!!! За ухилення від військового обов'язку кримінальна стаття!».

 

«При чому тут служба в армії? Я питання задав співробітнику міліції, який живе на гроші платників податків: буде цей рейд носити законний характер чи ні...», - написав журналіст.

 

З відповіді заступника начальника УМВС Херсонщини випливає, що журналіст є порушником закону і повинен відслужити в армії перед тим, як отримати право задавати питання. «Я виконую головний закон міліціонера, припиняю порушення закону, а у вашому випадку, я знаю, йде систематичне порушення у вигляді ухилення від мобілізації, і перш, ніж питання ставити, виконайте свій обов'язок і не ухиляйтеся від свого обов'язку перед Батьківщиною», - написав Ілля Ківа.

 

Він також погрожував журналісту кримінальним переслідуванням. «А то питання він задає, скоро тобі слідчий питання поставить. Закон насамперед!!!», - заявив заступник начальника УМВС Херсонської області.

 

 

За словами Ігоря Трубаєва, пан Ківа сам порушує законодавство.  «Вже на третій день перебування на посаді в нашій області Ілля Ківа побив водія вантажівки, пізніше він також силовими методами вплинув на одного спортсмена та забрав документи. Потім він почав без жодних підстав зачиняти кафе в місті, перевіряти в усіх документи тощо. Крім того, деякі його дії більше схожі на піар-акції деяких депутатів та нагнітання паніки в населення», - розповів журналіст.

 

Ігор Трубаєв пов'язує погрози міліціонера із критичними матеріалами про нього.  «Така реакція працівника міліції на звичайне запитання від журналіста є просто неадекватною. Імовірно, таким чином Ківа демонструє образу та бажання помститися за те, що на нашому сайті ми розміщуємо критичні матеріали про нього. Крім того, виходячи з тієї інформації, яку надають полтавські правозахисники (про діяльність Іллі Ківи - ТК), у мене є привід переживати, що погрози з віртуального світу можуть втілитись у реальні дії», - наголошує пан Трубаєв.

 

Як зазначає голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов, така поведінка міліціонера є некоректною та неприйнятною.

 

«Погрози відправити людину на фронт від службової особи більше схоже на зведення рахунків через особисті мотиви. Крім того, такий підхід перетворює саму ідею служби з почесного обов'язку на покарання на зразок тюрми. Наша профспілка закликає чиновників та службовців дотримуватись законодавства та бути більш відкритими й публічними шляхом розбудови адекватного діалогу з журналістами», - наголошує пан Луканов.

 

Незалежна медіапрофспілка України звертається до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою перевірити діяльність заступника начальника УМВС Херсонської області Іллі Ківи та ретельніше стежити за діяльністю представників МВС в усіх регіонах.

 

Нагадаємо, активіст-журналіст видання «Дорожній контроль - Захід» Олег Орленко стверджує, що військоммат Шепетівки (Хмельницька область) почав ним цікавитися після того, як він опублікував на YouТube відео, де зафіксоване порушення правил прокурором міста Владиславом Піонтковським. Натомість прокуратура Хмельницької області заперечує звинувачення, які щодо їх  працівника висунув активіст-журналіст видання «Дорожній контроль - Захід» Олег Орленко. Водночас Шепетівсько-Полонський об'єднаний міський військовий комісаріат (Хмельницька область) заявив, що цікавився журналістом-активістом «Дорожнього контролю - Захід» Олегом Орленком у рамках чинного указу Президента про мобілізацію.

 

Раніше блогер  В'ячеслав Поїздник з Дніпропетровська заявив, що його мобілізували до Збройних Сил України (ЗСУ) з ініціативи тих, кого не влаштовувала його діяльність громадського журналіста. За його словами, повістку він отримав одразу післі завершення розслідування щодо незаконних дій міліції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду