Amnesty International закликала Росію зняти надмірні звинувачення щодо Сенцова і Кольченка

Amnesty International закликала Росію зняти надмірні звинувачення щодо Сенцова і Кольченка

2 Серпня 2015
1911

Amnesty International закликала Росію зняти надмірні звинувачення щодо Сенцова і Кольченка

1911
Amnesty International закликала Росію зняти надмірні звинувачення щодо Сенцова і Кольченка
Amnesty International закликала Росію зняти надмірні звинувачення щодо Сенцова і Кольченка

Представники Amnesty International вимагають Росію зняти «надмірні звинувачення у тероризмі» проти українського кінорежисера Олега Сенцова та еколога Олександра Кольченка, справу яких зараз розглядає військовий суд в Ростові-на-Дону. Про це повідомляється в заяві міжнародної організації.

 

«Існують серйозні побоювання, що ці двоє стали мішенню російської влади виключно через свою опозицію до російської інтервенції в Криму та подальшої анексії півострову», - сказав прес-секретар українського представництва Amnesty International Богдан Овчарук, який був присутній на засіданнях суду.

 

Також у заяві Amnesty International наголошується: «Двом підсудним мають висунути або належні звинувачення, або відпустити їх. Усі твердження про катування та інші види жорстокого поводження отримані від підсудних, їх адвокатів та свідків в цій справі мають бути негайно, ефективно і неупереджено розслідувані. Фізична і психічна безпека обох обвинувачених та двох свідків повинні бути забезпечені».

 

Серйозні занепокоєння Amnesty International щодо справедливості судорого розгляду і безпеки підсудних і свідків викликала також відмова двох ключових свідків, Олексія Чірнія та Геннадія Афанасьєва, давати показання проти обвинувачених в. На судових засіданнях, які відвідав представник Amnesty International, Олексій Черній використав право не свідчити проти самого себе, а Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх попередніх інкримінуючих показань та поскаржився, що дав їх під примусом.  Раніше адвокат Олексія Чірнія висловив стурбованість з зв'язку тим, що він, можливо, був змушений оговорити себе, після чого адвокат був відсторонений від справи.

 

Як відзначає Богдан Овчарук, процес проходить у військовому суді в Ростові-на-Дону в невеликій кімнаті, яка не може вмістити всіх бажаючих бути присутніми. Журналісти, представники дипломатичної спільноти та представник Amnesty International були змушені чергуватися, щоб мати можливість спостерігати за засіданнями суду.

 

Нагадаємо, перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  Олега Сенцова і Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

Міністерство закордонних справ України заявило про катування Олега Сенцова та Олексія Чирнія, які перебувають в ув'язненні в РФ за звинуваченням у плануванні терактів у Криму.  У МЗС підкреслили, що отримані від Олексія Чирнія в результаті незаконних тортур покази використовуються для звинувачення в тероризмі Олега Сенцова і Олександра Кольченка, «що повністю нівелює об'єктивність слідства».

 

Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Засідання у справі Сенцова-Кольценка продовжиться у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Донуу понедлок, 3 серпня.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду