Микола Княжицький зареєстрував законопроект, який спростить визначення країни-виробника кінопродукції

Микола Княжицький зареєстрував законопроект, який спростить визначення країни-виробника кінопродукції

29 Липня 2015
2424

Микола Княжицький зареєстрував законопроект, який спростить визначення країни-виробника кінопродукції

2424
Микола Княжицький зареєстрував законопроект, який спростить визначення країни-виробника кінопродукції
Микола Княжицький зареєстрував законопроект, який спростить визначення країни-виробника кінопродукції

У Верховній Радії зареєстровано проект закону № 2436а «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію" щодо визначення країни-виробника фільму», автором якого є народний депутат Микола Княжицький.

 

В пояснювальній записці зазначається, що з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» №159-VIII від 5 лютого гостроти набуло питання визначення країни, яка вважатиметься виробником того чи іншого фільму за умови створення його за участю суб'єктів з різних країн світу.

 

«Відсутність встановлених законом чітких правил для кваліфікації фільму українським, європейським або фільмом держави-агресора стало причиною для спорів з цього приводу. Це, в свою чергу, призвело до порушення базового принципу юридичної визначеності, на якому ґрунтується правозастосовча практика всіх правових, демократичних країн Європи та світу», - констатується у записці.

 

Для вирішення питання автор законопроекту пропонує скласти українську шкалу оцінних елементів та закріпити її в чинному Законі України «Про кінематографію». В якості базових оцінних елементів обрані ті, що містяться в Європейській конвенції про спільне кінематографічне виробництво.

 

«Ввівши в дію даний законопроект буде врегульовано спірні питання, які виникають на практиці при визначенні країни-виробника фільмів, що створені за участі суб'єктів з різних країн», - стверджує автор проекту.

 

Законопроектом перебачається:

- уточнити поняття національного фільму як фільму, виробництво якого здійснено суб'єктами кінематографії Україні, або який за встановленими Законом оцінними елементами кваліфікується як український фільм, і майнові права інтелектуальної власності на який повністю або частково належать суб'єктам кінематографії України;

- для визначення країни-виробника фільму нормативно встановити оцінні елементи та відповідно до таких оцінних елементів критерії, за якими фільм, що створений суб'єктами з різних країн, вважатиметься українським, європейським чи таким, що вироблений фізичними чи юридичними особами держави-агресора.

 

Автор законопроекту пропонує термін «національний фільм» викласти в новій редакції: «Національний фільм - фільм, виробництво якого здійснено суб'єктами кінематографії Україні, або який за встановленими цим Законом оцінними елементами кваліфікується як український фільм, і майнові права інтелектуальної власності на який повністю або частково належать суб'єктам кінематографії України».

 

У проекті також подається визнання ігрового фільму як українського, якщо стрічка набирає щонайменше 23 бали з можливих 32, як європейського  продукту - у разі, якщо стрічка набирає щонайменше 17 балів з можливих 32 (якщо міжнародним договором не передбачено інше).

 

У законопроекті наводиться також бальна система для визначення приналежності виробництва того чи іншого фільму: а) авторська знімальна група: режисер-постановник - 3, сценарист -3, композитор - 1,   оператор-постановник - 1, художник-постановник - 1, всього - 9; б) група виконавців: перша роль -3, друга роль - 2, третя роль - 1, всього - 6; в) технічна знімальна група (група технічного забезпечення зйомки): звукооператор -1, редактор-монтажер   - 1,  студія або місце зйомки - 5, місце монтажу -3, усього - 10; г) мова - 4; д) продюсер - 3.

 

Нагадаємо, раніше генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, щозаборона російського телевізійного продукту в Україні може бути ефективною за умови змін у законодавстві - квот на український і європейський продукт в ефірі, а також визначення за законом критеріїв копродукції.

 

Держкіно розробило проект підзаконного акту, покликаного встановити чіткі критерії для визначення фільмів, вироблених фізичними чи юридичними особами держави-агресора, за максимально прозорою й зрозумілою бальною системою. Ретельно звертати увагу на цю проблему відомство почало після скандалу довкола переробляння «Медіа Групою Україна» російського серіалу «Слід» на серіал «ФЕС».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду