ГПУ взялась за тих, хто затримував, арештовував і вивозив Надію Савченко з території України

ГПУ взялась за тих, хто затримував, арештовував і вивозив Надію Савченко з території України

28 Липня 2015
6237

ГПУ взялась за тих, хто затримував, арештовував і вивозив Надію Савченко з території України

6237
ГПУ взялась за тих, хто затримував, арештовував і вивозив Надію Савченко з території України
ГПУ взялась за тих, хто затримував, арештовував і вивозив Надію Савченко з території України

Генеральна прокуратура України повідомить про підозру усім особам, які скоїли злочини щодо української льотчиці, народного депутата, делегата ПАРЄ Надії Савченко, яку у Росії рік незаконно утримують за гратами за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1». Про це заявив генеральний прокурор Віктор Шокін на брифінгу у вівторок, 28 липня, повідомляє «Укрінформ».

 

«Ви знаєте про Надію Савченко, що її незаконно затримали, арештували, судять і так далі. У зв'язку з цим прийнято рішення повідомити про підозру всім особам - як громадянам України, так і Російської Федерації - про скоєння злочинів відносно Надії Савченко», - сказав Віктор Шокін.

 

Генпрокурор зазначив, що такі підозри станом на сьогодні підготовлені й у середу, 29 липня, будуть презентовані.

 

Нагадаємо, про те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня. Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону «Айдар», 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР».

  

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новікова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

  

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Вона своєї «провини» не визнала. 

 

Те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня. 17 липня стало відомо, що Надію Савченко етаповано з московського СІЗО в Ростовську область Росії, її перебування кілька днів не було відоме. За даними російського омбудсмена Елли Памфілової, льотчицю мали доправити у  жіноче СІЗО-3 міста Новочеркаська Ростовської області, а за даними  адвоката Марка Фейгіна -  в СІЗО-4 міста Шахти Ростовської області. Суд над Надєю Савченко розпочнеться 30 липня, журналістів у будівлю суду не пустять.

 

Європейський Союз вирішив направити своїх представників для моніторингу судових процесів у Росії над громадянами України Надією Савченко, а також іншими політв'язнями - Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду