Сенцов і Кольченко повністю заперечили на суді у Росії звинувачення у тероризмі

Сенцов і Кольченко повністю заперечили на суді у Росії звинувачення у тероризмі

21 Липня 2015
2376

Сенцов і Кольченко повністю заперечили на суді у Росії звинувачення у тероризмі

2376
Сенцов і Кольченко повністю заперечили на суді у Росії звинувачення у тероризмі
Сенцов і Кольченко повністю заперечили на суді у Росії звинувачення у тероризмі

Під час сьогоднішнього, 21 липня, засідання Північно-Кавказького військового окружного суду у Ростові-на-Дону (Росія), на яке доставили українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка, вони не визнали себе винними після обвинувального висновку російської прокуратури. Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на Об'єднану група громадського спостереження за дотриманням конституційних свобод (ОГОН), яка веде Twitter-трансляцію засідання.

 

Суд заслухав обвинувальний висновок, який зачитував прокурор Олег Ткаченко - Олега Сенцова, зокрема, звинувачують у підпалі офісу «Єдиної Росії» та «Російської общини Криму», намірах підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, приналежності до «Правого сектору» та впливу на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії». У відповідь Олег Сенцов запитав, на які саме органи влади він хотів впливати. Суддя заявив, що на даному етапі суду прокурор не може відповідати на питання підсудного.

 

«Я вже заявляв, що винним себе не визнаю. Повторюся, що я вважаю справу політичною і сфальсифікованою», - сказав після зачитування обвинувального висновку Олег Сенцов.

 

Відповідь Олександра Кольченка на звинувачення його в «участі у терористичному співтоваристві і в здійсненні теракту» була аналогічною: «Свою вину не визнаю повністю».

 

За інформацією ОГОН, висвітлювати засідання суду прибуло багато преси, при вході в будівлю суду здійснювався огляд, як особистий, так і ручної поклажі. За повідомленням, на засіданні немає українських журналістів. Як пишуть активісти, Олег Сенцов висловив здивування цим, а йому відповіли, що заявок від українських ЗМІ не надходило.

 

Нагадаємо, тільки вчора, 20 липня, стало відомо, що засідання Північно-Кавказького окружного військового суду, що розглядатиме по суті справу українських громадян Олега Сенцова та Олександра Кольченка, буде відкритим.

 

У справі Сенцова-Кольченка в закритому режимі будуть розглянуті три сторінки одного з томів, відкритої на них справи. Про це повідомила адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна, передає «Укрінформ». «У закритому режимі у нас будуть розглянуті лише три сторінки десятого тому. Усе інше - у відкритому», - сказала пані Сидоркіна.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», сьогодні, 21 липня, засідання Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону постановило задовольнити клопотання адвокатів Олега Сенцова і Олександра Кольченка в частині зустрічі з родичами і в частині зустрічі з представником українського консульства. Проте зустріч з консулом відбудеться лише після того, як кримінальна справа стосовно підсудних буде розглянута по суті.

 

21 липня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону  розпочав слухання у кримінальній справі про підготовку терактів у Криму, фігурантами по якому проходять українські громадяни - режисер Олег Сенцов і активіст Олександр Кольченко. У залі суду ведеться пряма трансляція за допомогою відеоконференцзв'язку з Кримського гарнізонного суду, де знаходяться потерпілі у справі.

 

Засідання попереднього суду над Олегом Сенцовим у Росії було закритим. В ході попереднього слухання термін утримання під вартою українського режисера був продовжений до 16 грудня.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

  

16 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

5 лютого адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

«Детектор медіа»

Фото - Микита Татарський (RFE/RL)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду