«Репортери без кордонів» проведуть семінар для журналістів України та Росії щодо професійних стандартів

«Репортери без кордонів» проведуть семінар для журналістів України та Росії щодо професійних стандартів

21 Липня 2015
1883

«Репортери без кордонів» проведуть семінар для журналістів України та Росії щодо професійних стандартів

1883
«Репортери без кордонів» проведуть семінар для журналістів України та Росії щодо професійних стандартів
«Репортери без кордонів» проведуть семінар для журналістів України та Росії щодо професійних стандартів

Австрійське відділення «Репортерів без кордонів» організує спільний семінар для молодих журналістів України та Росії з питань дотримання професійних стандартів та принципів журналістської етики. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

Захід відбудеться у листопаді цього року у Відні (Австрія).

 

Домовленості про спільний семінар було досягнуто у ході зустрічі представників Національної спілки журналістів України, Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) та Союзу журналістів Росії (СЖР) у Відні 20 липня, яка відбулася під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович.

 

«Ключовими питаннями нашого семінару є стандарти етики та боротьба з пропагандою. Молодь обох країн працюватиме і над створенням спільного медіапродукту, але тут важливим є сам процес професійного діалогу», - зазначила президент австрійського відділення «Репортерів без кордонів» Рубіна Мьорінг.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович переконана, що діалог НСЖУ, НМПУ і СЖР, який розпочався у травні 2014 року, варто продовжувати. За її словами, постійні контакти представників журналістських організацій України та Росії дозволяють порушувати важливі питання безпеки журналістів, захисту професії від пропаганди, сприяють побудові довіри між справжніми журналістами обох країн.

 

У зустрічі представників медіа організацій України та Російської Федерації 20 липня взяли участь перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, голова НМПУ Юрій Луканов, головний юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська, видавець з Луганщини, редактор-переселенець Дмитро Кліманов, член Комітету НМПУ, кримська журналістка Анна Андрієвська.

 

Союз журналістів Росії представляли на зустрічі секретарі СЖР Надія Ажгіхіна, Ашот Азоян, Павло Гутіонтов, видавець Олег Шевцов, керівник юридичного відділу СЖР Гіві Цацуа.

 

Крім «Репортерів без кордонів» участь у зустрічі українських та російських журналістів взяли представник Міжнародної федерації журналістів, асистент генерального секретаря Олівер Мані-Керл та представник Міжнародного інституту преси, директор програм зі свободи преси Скотт Гріффен.

 

У НСЖУ нагадали, що всього відбулося сім круглих столів представників НСЖУ, НМПУ і СЖР. Діалог сприяв проведенню у червні конференції «Безпека журналістів, свобода і плюралізм ЗМІ в умовах конфлікту».

 

Як писала «Детектор медіа», восени заплановано проведення україно-російської конференції на тему мови ворожнечі в ЗМІ. Захід проходитиме під егідою Верховного Комісара ООН з прав людини і теж є спільною ініціативою журналістських організацій.

 

«Мова ворожнечі перестала бути табуйованою і йде у серйозні ЗМІ. До всього, нині самі журналісти є жертвами пропаганди, через брак професійної підготовки не готові ідентифікувати пропагандистські месиджі», - обурюється видавець з Белгорода Олег Шевцов.

 

«Діалог журналістських організацій України і Росії ми у першу чергу розглядаємо як можливість допомогти колегам у біді. Наші спільні заяви солідарності сприяли визволенню журналістів з полону, наші конференції допомагати професію в часи надзвичайних викликів», - зазначає перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.


В ході заходу учасниками було підтримано проект рекомендацій Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ за підсумками конференції «Безпека журналістів, свобода і плюралізм ЗМІ в умовах конфлікту», яка відбулася у Відні в червні. Рекомендації для держав-учасниць ОБСЄ та журналістам і медіа-організаціям буде оприлюднено найближчим часом.

 

Тоді українські медійники закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні. ОБСЄ наголосила на необхідності припинення маніпуляцій та пропаганди у ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду