Журналіст, екс-айдарівець Юрій Гуков арештований за звинуваченням у розбої – правозахисники кажуть про порушення його прав

Журналіст, екс-айдарівець Юрій Гуков арештований за звинуваченням у розбої – правозахисники кажуть про порушення його прав

17 Липня 2015
2431

Журналіст, екс-айдарівець Юрій Гуков арештований за звинуваченням у розбої – правозахисники кажуть про порушення його прав

2431
Журналіст, екс-айдарівець Юрій Гуков арештований за звинуваченням у розбої – правозахисники кажуть про порушення його прав
Журналіст, екс-айдарівець Юрій Гуков арештований за звинуваченням у розбої – правозахисники кажуть про порушення його прав

23 червня в Харкові був арештований і нині перебуває під вартою в Криворізькому СІЗО Юрій Гуков - журналіст, колишній боєць батальйону «Айдар». Про це повідомляє Харківська правозахисна група (ХПЗ), де пан Гуков працював журналістом з кінця серпня 2014 року.

 

За даними ХПЗ, його звинувачують у розбійному нападі на громадянина С. 4 червня 2014 року (ч. 3 ст. 187 КК Україна). Провадженням займається Головна військова прокуратура України, а розслідування доручено військовій прокуратурі Кривого Рога.

 

Юрій Гуков проживав у місті Алчевську Луганської області, був організатором проукраїнських мітингів у місті. 2 травня 2014 року вступив до лав батальйону «Айдар», що тільки почав формуватися, був у числі п'яти перших, що заснували батальйон.

 

На початку червня четверо айдарівців, у тому числі Юрій Гуков, отримали усний наказ комбата затримати сепаратиста С. «Виконуючи цей наказ, вони прийшли в квартиру С. При них, природно, була зброя. Але затримувати його не стали: в будинку знаходилася дружина С. і маленький син, дружина підняла крик, збіглися люди. Вони відібрали у господаря квартири ноутбук та мобільний телефон як носії можливої оперативної інформації і пішли. Ні грошей, ні цінностей, ні машини айдарівці не забрали - і не думали це робити. Вони виконували наказ командування. Наскільки це було законним? Відповідно до закону вони повинні були викликати міліцію, яка повинна була затримати С., але на чиєму боці була в цей час міліція і чи могли розраховувати на її допомогу айдарівці? С. негайно викликав міліцію, яка затримала айдарівців, повернула господареві ноутбук і мобільний телефон, а до вечора після сперечань з айдарівцями, що вимагали звільнення своїх товаришів, відпустила їх», - повідомляє ХПЗ.

 

Невдовзі в Юрія Гукова виникли розбіжності з керівництвом «Айдару». За даними ХПЗ, пан Гуков виступав проти мародерства і катувань полонених. Через це, як повідомляють правозахисники, пана Гукова арештували і посадили в підвал («Детектор медіа» писала про цей інцидент наприкінці червня 2014 року). Батальйон звинуватив пана Гукова в розкраданні зброї та прицілу до гвинтівки. Зрештою, через кілька днів пана Гукова звільнили з-під арешту, і він залишив «Айдар».

 

Наприкінці серпня пан Гуков переїхав до Харкова і почав працювати в Харківській правозахисній групі журналістом.

 

Дружина Юрія Гукова Ганна, теж журналіст, натомість підтримувала сепаратистів і не захотіла виїжджати до Харкова. Незабаром вона стала прес-секретарем одного з лідерів сепаратистів Олексія Мозгового. Юрію Гукову вдалося забрати до Харкова старшу доньку 12 років, а двоє молодших дітей залишилися в Алчевську з дружиною та її батьками.

 

23 травня 2015 року дружина пана Гукова загинула разом з Олексієм Мозговим і його оточенням, коли були розстріляні три машини, в яких вони їхали. За даними ХПЗ, Юрій Гуков проводив власне розслідування цього замаху. 23 червня він приніс заяву про злочин - вбивство дружини - у Харківський міськвідділ міліції. Там його й затримали, оскільки він з початку березня 2015 року перебував у розшуку за звинуваченням у розбійному нападі на С.

 

Як повідомляє ХПЗ, справа перебуває в провадженні Головної військової прокуратури, але вона чомусь доручила розслідування військовій прокуратурі Кривого Рога. За даними правозахисників, клопотання прокуратури про запобіжний захід - утримання під вартою - задовольнив Печерський суд міста Києва, порушивши при цьому кримінально-процесуальний закон і не запитавши про сімейні обставини пана Гукова. Після арешту його троє дітей фактично залишилися без батьків.

 

На думку харківських правозахисників, злочинних намірів у Юрія Гукова не було, він виконував наказ командира, тому притягувати до відповідальності потрібно тих, хто віддав наказ.

 

«Детектор медіа» звернулася із запитом до Головної військової прокуратури щодо обставин справи Юрія Гукова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2431
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
чи не за це стояв май1дан?
3203 дн. тому
БАНДИТАМ - ТЮРМИ! ЗАКОН ЄДИНИЙ ДЛЯ ВСІХ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду