Надія Савченко просить ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві

Надія Савченко просить ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві

16 Липня 2015
2291

Надія Савченко просить ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві

2291
Надія Савченко просить ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві
Надія Савченко просить ООН, ПАРЄ та Європарламент допомогти провести суд над нею у Москві

Українська льотчиця, народний депутат, делегат ПАРЄ Надія Савченко, яку більше року незаконно утримують за гратами в Росії, звернулась по допомогу до генсека ООН, президентів ПАРЄ та Європарламенту. Про це йдеться в листі, який у Twitter оприлюднив її адвокат  Марк Фейгін, повідомляє «Українська правда».

 

Листа українка відповідно адресувала Пан Гі Муну, Анн Брассер та Мартіну Шульцу. У ньому пані Савченко нагадала, що суд над нею російська влада планує провести в Донецьку Ростовської області (Росія).

 

«Це місце - головний осередок і перевалочний пункт для переправки російської зброї та проросійських сепаратистів так званої ЛНР та ДНР на територію України», - йдеться в листі.

 

У цьому російському місті, за її словами, перебуває чимало озброєних бойовиків.

 

«Мої адвокати постійно отримують погрози від прихильників ДНР та ЛНР. Моя сестра Віра Савченко, яка є головним свідком захисту, та моя мати Марія Савченко, яка хоче бути присутньою на суді, напевнее, будуть знаходитись у безпосередній небезпеці для їх життя», - зазначає льотчиця.

 

Вона також припускає, що ФСБ РФ може не пустити в «прикордонну зону» як її рідних, так і депутатів Верховної Ради, ПАРЄ та Європарламенту.

 

Надія Савченко вважає підсудність її «справи» суду Донецька Ростовської області дуже сумнівною. Таке місце проведення суду обране, на її думку, «з політичною метою запобігти моєму захисту нормально працювати та зашкодити пресі освітлювати судовий розгляд».

 

Українка попросила очільників ООН, ПАРЄ та Європарламенту звернутися з цього приводу до керівництва Росії. «Прошу вас звернутися до керівництва Росії із наполегливим проханням про забезпечення нормальних та безпечних умов судового розгляду, а зокрема про перенесення розгляду до суду в місті Москві», - написала Надія Савченко.

 

Нагадаємо, про те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня.

 

Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону «Айдар», 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР».

 

1 липня у Московському міському суді відбувся розгляд апеляційної скарги на рішення Басманного райсуду Москви. Захист наполягав на визнанні імунітету Надії Савченко як делегата ПАРЄ і її звільненні з цієї причини. Як і раніше, імунітет делегата ПАРЄ суд визнав «функціональним», а тому у звільненні з-під варти відмовив.

 

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новікова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

 

21 травня Слідчий комітет Російської Федерації закінчив слідство у справі Надії Савченко. 

 

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Вона своєї «провини» не визнала. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду