Ігоря Гужву підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн

Ігоря Гужву підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн

16 Липня 2015
4362

Ігоря Гужву підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн

4362
Ігоря Гужву підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн
Ігоря Гужву підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн

Головного редактора газети «Вести» і керівника холдингу «Мультимедіа інвест груп» Ігоря Гужву, який називає себе власником газети й холдингу, податківці підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України (ДФС) Вадим Мельник засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 15 липня.

 

За словами податківця, на підставі зібраних у ході слідства доказів 1 липня Ігорю Гужві як керівнику ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія - колишній засновник і видавець газети «Вести») винесено повідомлення про підозру в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків). За цією статтею йому загрожує штраф від 15 тис. до 25 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

 

Однак податківці не змогли офіційно повідомити пана Гужву про підозру у зв'язку з його відсутністю на території України. Нагадаємо, Ігор Гужва заявляє, що знаходиться у відпустці закордоном. При цьому пан Гужва знайшов можливість відповісти на дзвінок члена Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Юрія Павленка («Опозиційний блок») прямо під час засідання комітету.

 

Як розповів пан Мельник, ДФС ще з 28 квітня 2014 року розслідує кримінальне провадження за фактами фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, у сумі 93,6 млн грн, перерахованих на рахунки ТОВ «Вісті мас-медіа» від МПП «Ледис», за ознаками злочинів, передбачених статтями 205, 209 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво і відмивання доходів).

 

Досудовим розслідуванням встановлено фіктивність МПП «Ледис», кримінальне провадження відносно якого за обвинуваченням у фіктивному підприємництві направлено до суду. Вироком суду засновника визнано винним за ст.205 КК України (фіктивне підприємництво).

 

За словами представника ДФС, у ході слідства за постановою слідчого проведено документальну перевірку ТОВ «Вісті мас-медіа», за результатами якої встановлено порушення податкового законодавства, складений акт та донараховано податок на прибуток підприємств у сумі 17,8 млн грн.

 

5 червня 2015 року на підставі отриманого акту документальної перевірки слідчими ГСУ ФР ДФС України було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом ухилення від сплати податків (ст. 212 КК України).

 

«Враховуючи відсутність необхідних первинних документів по взаємовідносинам ТОВ «Вісті мас-медіа» з МПП «Ледис», та достатність законних підстав, за ухвалою Шевченківського районного суду у м. Києві 18 червня 2015 року слідчими та оперативними працівниками проведено обшук за адресою: м. Київ, пл. Спортивна, 1а. Обшук проводився у світлий час доби, без перешкоджання професійній журналістській діяльності (переривання у випуску друкованих видань не відбувалось)», - повідомив пан Мельник.

 

На підставі всіх зібраних доказів підозрюваним визначено було Ігоря Гужву.

 

Нагадаємо, інформація про те, що правоохоронці оголосили пану Гужві про підозру, але поки що не вручили йому офіційний документ, з'явилася ще 2 липня. Тоді пан Гужва спростував, що йому оголосили про підозру і що він переховується закордоном. За його словами, він перебував у відпустці. Водночас у Державній фіскальній службі, куди «Детектор медіа» звернулася із запитом, відмовилися розголошувати інформацію у справі пана Гужви, посилаючись на таємницю слідства.

 

15 липня Ігор Гужва підтвердив, що податківці дійсно хочуть вручити йому повідомлення про підозру, як тільки він повернеться до України, інкримінуюючи статтю 212 Кримінального кодексу України - ухилення від сплати податків. Він звинуватив податківців у підробці та фальсифікації податкової документації. Пан Гужва стверджує, що ТОВ «Вісті мас-медіа» брало в ТОВ «Ледис» поворотну фінансову допомогу і не змогло її повернути через блокування та арешт рахунків «Ледиса». За його словами, податківці перекваліфікували поворотну фінансову допомогу в безповоротну і зобов'язали включити її у валовий дохід ТОВ «Вісті мас-медіа» за 2014 і, відповідно, заплатити з неї податок на прибуток. Однак компанія вирішила цього не робити і судиться нині з податківцями.

 

Як писала «Детектор медіа», щодо медіахолдингу «Мультимедіа-інвест груп» («Вести») Державна фіскальна служба України (ДФС) проводить досудове слідство у кримінальному провадженні від 28.04.2014 за фактами ухилення від сплати податків, фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, які перераховувались на рахунки ТОВ «Вісті Мас-Медіа», за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 КК України.

 

18 червня 2015 року слідчі та оперативні працівники податкової міліції провели обшук в офісному приміщенні ТОВ «Вісті Мас-Медіа», яке є засновником газети «Вести». Під час обшуку було вилучено предмети та документи, які саме - ДФС не розголошує. Редакція газети «Вести» заявляє, що було вилучено всю техніку. Однак газета продовжує вихід.

 

Ще в травні 2014 року в межах цього ж кримінального провадження податкова арештувала рахунок ТОВ «Вісті Мас-Медіа» та рахунок його директора Ігоря Гужви. Податкова міліція заявила, що розслідує причетність ТОВ «Вісті Мас-Медіа» до незаконної конвертаційної діяльності. Водночас холдинг «Мультимедіа інвест груп» (до якого входить газета «Вести) заявив про тиск з боку влади.

 

Під час обшуку в офісі редакції газети «Вести» було знайдено 1,5 мільйони гривень готівкою, 313 тисяч гривень було арештовано на рахунку генерального директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігоря Гужви, ще 97 тисяч - на рахунку підприємства ТОВ «Вісті Мас-Медіа».

 

Згодом у податковій пояснили, що в газеті «Вести» проводився обшук, а не планова податкова перевірка, проведення яких було заборонено на час виборчої кампанії.

 

Колишній заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар у свою чергу заявила, що арешт рахунку ТОВ «Вісті Мас-Медіа» і рахунку його генерального директора Ігоря Гужви пов'язаний винятково з відмиванням брудних грошей «Сім'ї» колишнього президента Віктора Януковича і причетного до неї бізнесмена Сергія Курченка.

 

Сайт журналістських розслідувань YanukovychLeaks стверджує, що юридичні питання, пов'язані з діяльністю медіахолдингу «Мультимедіа інвест груп», що видає безкоштовну газету «Вести», відносилися до штатних обов'язків юриста групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченка Анни Ситник.

 

Гендиректор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва заявив, що його компанія працювала відповідно до законодавства та не брала участі у тіньових податкових схемах.

 

Водночас Ковпаківський районний суд міста Суми 21 липня засудив мешканця Харкова, який придбав за 100 доларів фіктивне підприємтво «Ледис», яке згодом позичило 93 млн. грн. на діяльність медіахолдингу «Вести» (ТОВ «Вісті Мас-Медіа») у Києві, генеральним директором і власником якого називає себе Ігор Гужва.

 

Генеральний директор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва так прокоментував для «Української правди» кредит фіктивної фірми «Ледис»: «Ми мали з ними відносини тільки як одержувачі від них фінансової допомоги на поворотній основі. З ким ця компанія контактувала до того, від кого отримувала гроші, я не знаю... Ми цю компанію доступними нам засобами перевірили. На той момент ми не виявили її зв'язків із сумнівними фірмами. Вона не фігурувала в якихось кримінальних виробництвах. Принаймні нам цього виявити не вдалося».

 

З 1 серпня 2014 року засновником і видавцем газети «Вести» замість ТОВ «Вісті мас-медіа» стало ТОВ «Інновація і рішення». У жовтні 2014 року власником цієї компанії стала кіпрська компанія IG Media Ltd («АйДжи Медіа Лтд») з міста Нікосія. А розмір статутного фонду компанії збільшився з 19 млн до 40 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4362
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь1
3200 дн. тому
Налоговики вообще известны своими "быстрыми" и "беспринципными" расследованиями. И то что следствие идет уже больше года тоже как то подозрительно. Очень.
zed
3200 дн. тому
"ще з 28 квітня 2014 року"? Я вот не пойму - чего ждали налоговики? Если там есть реальные нарушения, то чего тянули? Ждали команду с Банковой? Значит дело сфабриковано, что-бы держать Вести на коротком поводке? И сколько раз оно еще будет всплывать? Или потихому закроют и новое заведут, ну так, что бы не сильно палиться, что гонят беса по-полной и хотят газету к рукам прибрать.
Артем
3200 дн. тому
Все-то Телекритика знает... Всех поучает, как жить, что читать, каким строем ходить
mihailkiev_38
3200 дн. тому
Было бы правильно дописать позицию Гужвы, он помнится утверждал что налог требуют с невозвращенной финансовой помощи фирмы "Ледис". А вернуть его не могут так как ее счета заблокированы налоговиками.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду