Гужва підтверджує, що йому хочуть вручити повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків

Гужва підтверджує, що йому хочуть вручити повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків

15 Липня 2015
2239

Гужва підтверджує, що йому хочуть вручити повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків

2239
Гужва підтверджує, що йому хочуть вручити повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків
Гужва підтверджує, що йому хочуть вручити повідомлення про підозру в ухиленні від сплати податків

Головний редактор газети «Вести» і керівник холдингу «Мультимедіа інвест груп» Ігор Гужва, який називає себе власником газети й холдингу, заявляє, що податківці дійсно хочуть вручити йому повідомлення про підозру, як тільки він повернеться до України. Нині він, за його словами, перебуває у відпустці закордоном. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

За словами пана Гужви, йому інкримінують статтю 212 Кримінального кодексу України - ухилення від сплати податків.

 

Інформація про те, що правоохоронці оголосили пану Гужві про підозру, але поки що не вручили йому офіційний документ, з'явилася ще 2 липня. Тоді пан Гужва спростував, що йому оголосили про підозру і що він переховується закордоном. За його словами, він перебував у відпустці. Водночас у Державній фіскальній службі, куди «Детектор медіа» звернулася із запитом, відмовилися розголошувати інформацію у справі пана Гужви, посилаючись на таємницю слідства.

 

Нині пан Гужва вирішив у Facebook пояснити, звідки могли взятися підозри в несплаті податків, та звинуватив податківців у підробці та фальсифікації податкової документації:

 

«У 2013 році, коли нам потрібні були гроші для запуску проекту, ми брали поворотну фінансову допомогу у фірми «Ледіс». Так роблять багато підприємств, у яких виникли касові розриви. Засоби ми повинні були повернути за договором в кінці 2013 року, проте потім цей термін був пролонгований до кінця 2014-го.

 

Факт наявності договору про поворотну фінансову допомогу було встановлено податковими органами, так само як і банківські платежі, які за цим договором здійснювалися.

 

У 2014 році роботу фірми «Ледіс» заблокували органи ДФС. Були заарештовані її рахунки. Відповідно, ми не змогли повернути цій фірмі фінансову допомогу.

 

Що зробили податківці? Вони, не маючи на те жодних підстав, перекваліфікували поворотну фінансову допомогу в безповоротну і зобов'язали включити її в наш валовий дохід за 2014 і, відповідно, заплатити з неї податок на прибуток. У наявності - свідома підробка та фальсифікація (зміна характеру фінансової допомоги з поворотної на безповоротну), незважаючи на те, що всі документи, за якими чітко видно факт надання поворотної фінансової допомоги, були передані нами в розпорядження фіскальних органів. Очевидно, що податківці пішли на підміну понять і фальсифікація тільки з однією метою - сфабрикувати склад злочин (несплату податку на прибуток).

 

Ми, природно, не стали включати поворотну фінансову допомогу в наш валовий дохід, так як згідно з вимогами статті 135 Податкового кодексу, це потрібно зробити лише коли ця заборгованість перейде в розряд безнадійної. А це відбудеться по закінченню терміну позовної давності (тобто через три роки - у 2017 році). Така норма цілком логічна - оскільки ми не володіємо інформацією - чи передавалися фірмою «Ледіс» права на стягнення боргу третім особам. Тому, якби ми включили вже зараз поворотну фінансову допомогу до свого валового доходу і заплатили б із неї податок, то ніхто не міг би виключати, що в будь-який момент протягом найближчих трьох років з'явиться позов від третіх осіб про стягнення з нас суми фінансової допомоги . А заплачених до бюджету коштів нам, природно, ніхто не поверне».

 

За словами пана Гужви, зараз пов'язані з ним компанії судяться з цього приводу з податківцями.

 

Нагадаємо, щодо медіахолдингу «Мультимедіа-інвест груп» («Вести») Державна фіскальна служба України (ДФС) проводить досудове слідство у кримінальному провадженні від 28.04.2014 за фактами ухилення від сплати податків, фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, які перераховувались на рахунки ТОВ «Вісті Мас-Медіа», за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 КК України.

 

18 червня 2015 року слідчі та оперативні працівники податкової міліції провели обшук в офісному приміщенні ТОВ «Вісті Мас-Медіа», яке є засновником газети «Вести». Під час обшуку було вилучено предмети та документи, які саме - ДФС не розголошує. Редакція газети «Вести» заявляє, що було вилучено всю техніку. Однак газета продовжує вихід.

 

Ще в травні 2014 року в межах цього ж кримінального провадження податкова арештувала рахунок ТОВ «Вісті Мас-Медіа» та рахунок його директора Ігоря Гужви. Податкова міліція заявила, що розслідує причетність ТОВ «Вісті Мас-Медіа» до незаконної конвертаційної діяльності. Водночас холдинг «Мультимедіа інвест груп» (до якого входить газета «Вести) заявив про тиск з боку влади.

 

Під час обшуку в офісі редакції газети «Вести» було знайдено 1,5 мільйони гривень готівкою, 313 тисяч гривень було арештовано на рахунку генерального директора ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігоря Гужви, ще 97 тисяч - на рахунку підприємства ТОВ «Вісті Мас-Медіа».

 

Згодом у податковій пояснили, що в газеті «Вести» проводився обшук, а не планова податкова перевірка, проведення яких було заборонено на час виборчої кампанії.

 

Колишній заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар у свою чергу заявила, що арешт рахунку ТОВ «Вісті Мас-Медіа» і рахунку його генерального директора Ігоря Гужви пов'язаний винятково з відмиванням брудних грошей «Сім'ї» колишнього президента Віктора Януковича і причетного до неї бізнесмена Сергія Курченка.

 

Сайт журналістських розслідувань YanukovychLeaks стверджує, що юридичні питання, пов'язані з діяльністю медіахолдингу «Мультимедіа інвест груп», що видає безкоштовну газету «Вести», відносилися до штатних обов'язків юриста групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченка Анни Ситник.

 

Гендиректор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва заявив, що його компанія працювала відповідно до законодавства та не брала участі у тіньових податкових схемах.

 

Водночас Ковпаківський районний суд міста Суми 21 липня засудив мешканця Харкова, який придбав за 100 доларів фіктивне підприємтво «Ледис», яке згодом позичило 93 млн. грн. на діяльність медіахолдингу «Вести» (ТОВ «Вісті Мас-Медіа») у Києві, генеральним директором і власником якого називає себе Ігор Гужва.

 

Генеральний директор ТОВ «Вісті Мас-Медіа» Ігор Гужва так прокоментував для «Української правди» кредит фіктивної фірми «Ледис»: «Ми мали з ними відносини тільки як одержувачі від них фінансової допомоги на поворотній основі. З ким ця компанія контактувала до того, від кого отримувала гроші, я не знаю... Ми цю компанію доступними нам засобами перевірили. На той момент ми не виявили її зв'язків із сумнівними фірмами. Вона не фігурувала в якихось кримінальних виробництвах. Принаймні нам цього виявити не вдалося».

 

З 1 серпня 2014 року засновником і видавцем газети «Вести» замість ТОВ «Вісті мас-медіа» стало ТОВ «Інновація і рішення». У жовтні 2014 року власником цієї компанії стала кіпрська компанія IG Media Ltd («АйДжи Медіа Лтд») з міста Нікосія. А розмір статутного фонду компанії збільшився з 19 млн до 40 млн грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду