ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ

ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ

14 Липня 2015
2427

ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ

2427
ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ
ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ

Представництво Верховного комісара ООН з прав людини ініціює проведення міжнародної конференції, присвяченій проблемі «мови ворожнечі» в українських і російських ЗМІ у зв'язку з розгортанням військового конфлікту на сході України. Про це «Детектор медіа» повідомив перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

 

13 липня в Женеві під час попередньої зустрічі начальника відділу з питань боротьби з дискримінацією Управління Верховного Комісара з прав людини Юрія Бойченка з представниками медіа-організацій України та Росії сторони домовилися про проведення конференції на цю тему в жовтні.

 

Україну на цій зустрічі представляли Сергій Томіленко та член комітету Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) і представник організації в Комісії з журналістської етики Анна Андрієвська, а Російську Федерацію - секретарі Союзу журналістів Росії Надія Ажгихина і Тимур Шафер.

 

Учасники зустрічі відзначили, що військовий конфлікт в Україні актуалізував проблему присутності «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ, яка збільшує ненависть громадян цих країн один до одного. Тому ця проблема загрожує глобальними наслідками і вимагає втручання і реакції не тільки медіа-організацій у своїх країнах, а й міжнародного співтовариства.

 

За задумом ініціаторів, майбутня конференція повинна стати незалежним майданчиком для обговорення зазначеного питання представниками професійного спільнот обох країн, а також вироблення механізмів вирішення проблеми.

 

На захід планується запросити експертів, які працюють над проблемою "мови ворожнечі" в ЗМІ та порушення професійних стандартів журналістики, а також представників редакцій з України та Росії.

 

Пан Томіленко зазначив, що своєрідним «відбором кандидатів» на участь у конференції від України стане захід на цю ж тему, яку проведуть в Києві НСЖУ і НМПУ.

 

«До участі в ній запрошуються всі охочі представники ЗМІ та медіа-організацій, які займаються проблемою "мови ворожнечі" в медіа і можуть представити інформацію (по можливості презентацію) про це. Детальніше про дату і місце проведення конференції буде повідомлено додатково», - зазначив пан Томіленко.

 

Нагадаємо, остання Міжнародна конференція з безпеки журналістів, у якій взяли участь представники українських та російських медіа-організацій, відбулася у Відні всередині травня. Експерти зосереджували увагу на таких питаннях, як безпека і журналістська етика, інформаційна війна та пропаганда, розробка практичних інструментів та рекомендацій щодо роботи в умовах конфліктів. Українські медійники закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні. ОБСЄ наголосила на необхідності припинення маніпуляцій та пропаганди у ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду