Заступниця Стеця закликала доопрацювати  закон, що фактично цензуруватиме новини про АТО

Заступниця Стеця закликала доопрацювати закон, що фактично цензуруватиме новини про АТО

8 Липня 2015
1962

Заступниця Стеця закликала доопрацювати закон, що фактично цензуруватиме новини про АТО

1962
Заступниця Стеця закликала доопрацювати  закон, що фактично цензуруватиме новини про АТО
Заступниця Стеця закликала доопрацювати  закон, що фактично цензуруватиме новини про АТО

Заступник міністра інформаційної політики, радник міністра оборони України Тетяна Попова заявила, що законопроект № 2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції», який  передбачає обов'язкове погодження журналістських матеріалів із зони АТО з Міністерством оборони, загрожує істотним зменшенням інформаційних потоків про події у зоні АТО. Про це вона сказала під час круглого столу 8 липня,  передає «Укрінформ».

 

«У такому вигляді законопроект (2050а. - ред.) точно не має бути прийнятий. Уведення цензури на матеріали із зони АТО зараз просто припинить всі інформаційні потоки звідти. Ми маємо (спочатку узгодивши з журналістами, хто і як погоджуватиме інформацію) на кожному блокпості мати людину, яка робитиме це, або ж ми маємо прибрати таку норму із законопроекту», - сказала вона.

 

На її думку, варто знайти інші механізми, які дозволять врегулювати відносини між військовими і журналістами, та допоможуть у визначенні, чи підлягає та або інша інформація із зони АТО широкому розповсюдженню. Одним із таких механізмів пані Попова назвала невидачу прес-карт журналістам, які систематично порушують умови подачі важливої військової інформації.

 

Вона зауважила, що експертні обговорення законопроекту триватимуть, і висловила сподівання, що вже на наступному круглому столі з військовими та журналістами вдасться напрацювати «дорожню карту» подальшої взаємодії представників медійної та силової сфер.

 

Водночас один із авторів законопроекту № 2050а народний депутат Дмитро Тимчук наполягає на необхідності ухвалення документа.

 

«Сьогодні у країні склалася ситуація, коли ЗМІ волею чи неволею відіграють роль і у військовій розвідці... За таких умов якраз і виникає гостра необхідність в контролі інформації. Для того, щоб дати журналістам чітке розуміння, яку інформацію можна давати, а яку - ні, й існує цей законопроект», - заявив він.

 

При цьому нардеп стверджує, що проект закону створено відповідно до норм чинних сьогодні законів «Про державну таємницю» і «Про боротьбу з тероризмом».

 

Нагадаємо,  раніше Тетяна Попова вже застерігала від ухвалення поспішних законів щодо обмеження журналістів під час висвітлення антитерористичної операції (АТО).

 

Нагадаємо, законопроект № 2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції» зареєстрований 9 червня народними депутатами України Іваном Вінником («Блок Петра Порошенка»), Дмитром Тимчуком («Народний фронт») і Вадимом Кривенком («Народний фронт»). Парламентарізапропонували уточнити чинні статті Кримінального кодексу, які передбачають відповідальність службових осіб та громадян України за будь-які заклики до терористичних дій, а також внести зміни до ЗУ «Про боротьбу з тероризмом». Також депутати пропонують встановити в законопроекті таке правопорушення як «Інформаційне сприяння тероризму», заборонити поширення в будь-який спосіб ідеології тероризму та інформації, яка має на меті пропаганду або виправдання терроризму. У документі перераховано розлогий перелік відомостей, які забороноється поширювати без дозволу оперативного штабу у разі, коли вона не відноситься до інформації з обмеженим доступом.

 

Юрист Інституту медіа права Віта Володовська вважає, що законопроект № 2050а передбачає занадто серйозну кримінальну відповідальність за дії, які визначаються неоднозначно. А виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає законопроект антидемократичним.

 

Рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Інститут медіа права», ГО «Донецький інститут інформації», ГО «Громадське телебачення Донбасу», ГО «Спільно», ГО «Центр UA», ГО «Детектор медіа» закликали депутатів відкликати законопроект № 2050. До протесту проти законопроекту приєдналися й асоціації провайдерів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду