Мінкульт обіцяє до 3 серпня оприлюднити перелік осіб, чиї телепроекти і фільми не можна буде показувати на ТБ

Мінкульт обіцяє до 3 серпня оприлюднити перелік осіб, чиї телепроекти і фільми не можна буде показувати на ТБ

8 Липня 2015
3253

Мінкульт обіцяє до 3 серпня оприлюднити перелік осіб, чиї телепроекти і фільми не можна буде показувати на ТБ

3253
Мінкульт обіцяє до 3 серпня оприлюднити перелік осіб, чиї телепроекти і фільми не можна буде показувати на ТБ
Мінкульт обіцяє до 3 серпня оприлюднити перелік осіб, чиї телепроекти і фільми не можна буде показувати на ТБ

Міністерство культури України на виконання закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» формує перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці та за участі яких заборонено транслювати телепроекти й фільми. У Мінкульті обіцяють оприлюднити цей перелік до 3 серпня, повідомляє прес-служба відомства.

 

Нагадаємо, що закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який набув чинності 4 червня, з-поміж іншого забороняє трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України.

 

Цей перелік має бути складений на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

Норма закону про оприлюднення такого переліку має бути виконана протягом двох місяців з моменту набуття чинності закону. «До 3 серпня такий перелік буде опублікований на сайті», - запевнив заступник міністра культури - керівник апарату Юрій Зубко.

 

Окрім того, у Мінкульті запевняють, що використовують інші законні важелі для мінімізації пропагандистських впливів з боку культурних діячів держави-агресора. «Міністерство культури передало до відповідних органів перелік із 117 артистів, які, на нашу думку, становлять загрозу національній безпеці. СБУ проводить розслідування та передає матеріали до суду, рішення якого є підставою для включення до згаданого переліку», - пояснив пан Зубко.

 

Тим часом 8 липня під будівлею Мінкультури України пройшла акція «Артистов-рашистов – за поребрик» у рамках кампанії «Бойкот російського кіно». Активісти передали Юрію Зубку список з іменами понад 500 російських зірок, які, за даними активістів, «прославилися» своїми одіозними антиукраїнськими висловлюваннями та заявами. Про це пише НБН.

 

 

 

 

Як інформує прес-служба Мінкульту, заступник міністра запевнив, що Мінкультури відкрите до співпраці з активістами та громадськими організаціями, які проводять моніторинги діяльності культурних діячів Росії, що має антиукраїнську спрямованість. Інформацію від цих громадських інституцій Міністерство вивчатиме та скеровуватиме для реагування в органи, які займаються національною безпекою.

 

На підтримку національного кіновиробництва та української музики розробляються зміни до законодавства. Зокрема, 23 червня відбулася нарада про можливості для збільшення квот для української музики в ефірі радіостанцій з 50% до 75%. Хоча на переконання «Радіокомітету», сторони дійшли згоди не приймати поспішних рішень і на цьому етапі не вносити зміни до законопроекту про збільшення квоти.

 

«Ці та інші кроки проводяться відповідно до чинного українського законодавства. Закиди про дискримінаційний характер такої політики не мають жодних підстав. Реальна дискримінаційна політика проводиться щодо українців у Росії, де вносять до так званих патріотичних стоп-листів Світовий конгрес українців та Українську всесвітню координаційну раду. Така небезпечна політика торує короткий шлях до етнічних чисток, при чому українська діаспора в Росії - найбільша в світі і одна з найбільших етнічних меншин у цій країні», - заявив Юрій Зубко.

 

Нагадаємо, 4 червня, набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Закон забороняє:

- розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації) та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України, вироблених після 1 серпня 1991 року;

- трансляцію (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (Російської Федерації) після 1 січня 2014 року;

- трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;

- трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті Міністерства культури України (цей перелік складається на підставі звернень Ради національної безпеки й оборони, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення). При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім'ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

 

За розповсюдження та/або демонстрування заборонених фільмів на порушників накладатимуться штрафи в розмірі від 10 до 50 мінімальних заробітних плат (від 12 тис. 180 грн до 60 тис. 900 грн) за кожен випадок. Рішення про накладання штрафу прийматиме Державне агентство з питань кіно, яке має затвердити відповідний Порядок накладання штрафів. Якщо порушення допускатимуть телерадіоорганізації, то їх має виявляти Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, складати відповідні акти та передавати їх Держкіно для накладання штрафів.

 

Однак у Держкіно ще немає Порядку накладання штрафів за порушення вимог закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» - його тільки готують.

 

Тим часом Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила певні проблеми з контролем за виконанням телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». У процесі моніторингу Нацрада зіштовхнулася з неможливістю визначити з ефіру дату виробництва серіалів, що транслюються на українських каналах. Також Нацрада виявила серіал, героєм якого є працівник Міністерства внутрішніх справ СРСР, але цей орган СРСР не входить до переліку тих, які заборонено популяризувати.

 

«Детектор медіа»

Фото - НБН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3253
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
GU
3185 дн. тому
селюк с Мынкульта пусть лучше на учет в дурке станет. Будет намного больше пользы для страны! Свидораст дегенеративный и зажравшийся тупорылый урод!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду