Прокуратура повідомила про закриття справи щодо журналістів ZIK, які вели зйомки біля маєтку доньки Чеботаря

Прокуратура повідомила про закриття справи щодо журналістів ZIK, які вели зйомки біля маєтку доньки Чеботаря

2 Липня 2015
1915

Прокуратура повідомила про закриття справи щодо журналістів ZIK, які вели зйомки біля маєтку доньки Чеботаря

1915
Прокуратура повідомила про закриття справи щодо журналістів ZIK, які вели зйомки біля маєтку доньки Чеботаря
Прокуратура повідомила про закриття справи щодо журналістів ZIK, які вели зйомки біля маєтку доньки Чеботаря

Кримінальне провадження щодо «незаконного збирання» конфіденційної інформації про сім'ю колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря, у якому звинувачувались журналісти програми «Наші гроші» телеканалу ZIK, закрито. Про це ZIKу  повідомили у прокуратурі Київської області у відповідь на звернення каналу і лист заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Юрія Гарбуза, повідомляє сайт телеканалу.

 

У прокуратурі повідомили, що не знайшли у діях журналістів складу злочину.

 

У прокуратурі Київської області поінформували, що Обухівський райвідділ міліції проводив досудове розслідування у кримінальному провадженні «за фактом незаконного збирання журналістами телеканалу ZIK конфіденційної інформації про сім'ю колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Чеботаря С.І., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 182 КК України».

 

За результатами цього розслідування, 19 червня було прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України - «у зв'язку зі встановленням відсутності в діянні складу кримінального правопорушення».

 

Також у повідомленні прокуратури зазначається, що слідчий відділ Києво-Святошинського РВ ГУ МВС України в Київській області проводив досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами відкритого викрадення у знімальної групи телеканалу ZIK відеокамери марки Sony та автомобільного відеореєстратора марки Pago m2, а також умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів телеканалу, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 186 та частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України.

 

«У зв'язку із неефективністю слідства прокуратурою області 19.06.2015 прийнято рішення щодо доручення здійснення подальшого слідства у вказаному кримінальному провадженні СВ Ірпінського MB ГУМВС України в Київській області. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні триває та перебуває на контролі прокуратури області», - йдеться у повідомленні.

 

Як писала «Детектор медіа», за фактом нападу на журналістів проекту «Наші гроші» порушено дві кримінальні справи - за статтею 186 частиною 2 («Грабіж, поєднаний з насильством», через викрадення у журналістів відеокамери та відеореєстратора), а також за статтею 171 частиною 1 («Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).

 

Їх було було відкрито після інциденту 28 квітня біля пана Чеботаря. Цього дня, за даними ZIKa,  зять заступника міністра МВС Олег Поліщук та власник автомобіля, на якому здійснювався напад, Сергій Гаврилко  напали на знімальну групу антикорупційного проекту «Наші гроші» телеканалу ZIK. Нападники побили оператора, розтрощили техніку та втекли з місця інциденту. Телеканал ZIK звернувся до МВС та особисто міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з вимогою максимально оперативно та об'єктивно розслідувати злочин.

 

Згодом прокуратура Києво-Святошинського району визнала постраждалими журналістів проекту «Наші гроші» Надію Бурдей та оператора Максима Шелеста, на яких було вчинено напад.

 

За фактом перешкоджання журналістській діяльності працівникам прогорами «Наші гроші» було відкрито кримінальне провадження по ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Також за фактом викрадення у знімальної групи обладнання відкрито провадження, яке розслідується за другою частиною 186 статті ККУ (Грабіж, поєднаний з насильством). Слідчі Києво-Святошинського райвідділу міліції розпочали кримінальне провадження за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів та пограбування знімальної групи проекту «Наші гроші».

 

Згодом сам Чеботар назвав журналістів провокаторами, брехунами та маніпуляторами, які «дискредитують команду міністерства, що взяла жорсткий курс на боротьбу з корупціонерами». 13 травня він подав у відставку.

 

У свою чергу, журналісти оприлюднили інформацію з офіційного державного реєстру нерухомості, де вказано, що земля під маєтком у селі Лісники записана на Оксану Сергіївну Чеботар - доньку Чеботаря.

 

Комітет ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики закликав покарати винуватців нападу на журналістів ZIKу.

 

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила, що тримає під контролем перебіг розслідування нападу на журналістів проекту «Наші гроші».

 

Директор ZIKу Ігор Дедишин заявив, що медіаходинг готовий до суду з екс-заступником міністра Чеботарем і заявляє, що його відставки після нападу на журналістів «Наших грошей» - замало.

 

Як відомо, Сергію Чеботарю 22 травня вручили повістку на допит в аеропорту, але він полетів у Відень і на допит 25 травня не прийшов.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1915
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду