В Ужгороді журналістів без посвідчень незаконно не допускали на засідання міськради

В Ужгороді журналістів без посвідчень незаконно не допускали на засідання міськради

2 Липня 2015
1281

В Ужгороді журналістів без посвідчень незаконно не допускали на засідання міськради

1281
В Ужгороді журналістів без посвідчень незаконно не допускали на засідання міськради
В Ужгороді журналістів без посвідчень незаконно не допускали на засідання міськради

19 червня під час засідання Ужгородської міської ради на вході до сесійної зали заступник міського голови Володимир Фленько та начальник відділу муніципальної поліції та правопорядку Сергій Просяник перевіряли у журналістів їх посвідчення, а за їх відсутності - фізично не пропускали їх до сесійної зали. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Водночас самі пани Фленько та Просяник відмовилися показати документи, на підставі яких вони вимагали від працівників ЗМІ їх посвідчення.

 

ІМІ нагадує, що згідно з чинним Регламентом Ужгородської міської ради, засідання депутатів є відкритим як для журналістів, так і для громадян України. Зокрема, у статті 38 Регламенту йдеться: «На засіданнях ради мають право бути присутніми народні депутати України, депутати обласної ради, прокурор міста, керівники правоохоронних органів міста, а також представники преси, телебачення і радіо. При необхідності на засідання ради запрошуються керівники структурних підрозділів міськвиконкому, представники органів виконавчої влади, політичних партій, громадських об'єднань, трудових колективів, члени територіальної громади, а також інші особи в залежності від обговорюваного питання».

 

Регіональний представник ІМІ у Закарпатській області подав запит до міськради з запитанням, хто уповноважив чиновників перевіряти у журналістів їх посвідчення.

 

Секретар Ужгородської міської ради Богдан Андріїв надав відповідь: жодних нормативно-правових актів, якими було б уповноважено Володимира Фленька та Сергія Просянка у їх робочий час перебувати на вході до сесійної зали та перевіряти посвідчення, не ухвалювалося.

 

«Оскільки чиновники діяли самовільно, на них подано скаргу на ім'я міського голови. У зв'язку з цим представник ІМІ готує скаргу до правоохоронних органів», - зазначає видання.

 

Нагадаємо, 11 червня в Ужгороді невідомий чоловік напав на оператора закарпатського телеканалу «М-студіо» Євгена Суханова та намагався пошкодити штатив і камеру.  Канал знімав сюжет про конфлікт щодо права власності на приміщення магазину у центрі міста на вулиці Корзо. Журналісти підійшли до магазину і знімали його з вулиці. Невдовзі з приміщення магазину вийшов невідомий чоловік і почав наказувати журналістам припинити зйомку. На це телевізійники відповіли, що вони працюють на вулиці, і наголосили, що мають право на зйомку згідно із законодавством України. Невдовзі з магазину вибіг інший чоловік, який напав на оператора.

 

Журналісти «М-студіо» викликали на місце подію міліцію. Правоохоронці почали перевірку за фактом перешкоджання журналістам телеканалу «М-студіо» в Ужгороді. 15 червня прокурор Закарпатської області Володимир Янко взяв на особистий контроль питання порушення прав журналістів в місті Ужгороді (Закарпаття) після нападу на співробітників телеканалу «М-Студіо».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1281
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду