Майже всі журналісти в зоні АТО шукають щось «жовте» – Бригинець

Майже всі журналісти в зоні АТО шукають щось «жовте» – Бригинець

24 Червня 2015
2164

Майже всі журналісти в зоні АТО шукають щось «жовте» – Бригинець

2164
Майже всі журналісти в зоні АТО шукають щось «жовте» – Бригинець
Майже всі журналісти в зоні АТО шукають щось «жовте» – Бригинець

Радник міністра інформаційної політики (МІП) Олександр Бригинець  розкритикував роботу українських ЗМІ з висвітлення війни. «У переважної більшості ЗМІ домінує "жовтий" підхід до новинотворення, і це погано. Майже всі журналісти, які працюють у зоні АТО, шукають щось "жовте". Більшість сюжетів про війну знімаються за законами світської хроніки», - сказав він в інтерв'ю порталу tsn.ua.

 

Він звернув увагу на ще дві проблеми українських ЗМІ: підміну головного другорядним і підміну фактів коментарями. «Як і у СРСР журналістів вчили говорити про другорядне із виглядом масштабності та важливості і навпаки, те ж саме і в незалежній Україні бачимо. Коли неначищені черевики солдат мають майже планетарне значення. Тому перша наша проблема - це підміна головного другорядним в інтересах того, хто це робить. І друга проблема - коли коментарі видають за факти», - зазначив пан Бригинець.

 

На відміну від українських ЗМІ, у Росії такого немає, зауважив радник міністра інформполітики. «Там є чітка ідеологічна машина, журналіст чітко знає, заради чого він пише: хто хороший, хто поганий. Звичайно, із позиції свободи мислення, наші журналісти на три голови вищі від росіян. Але що стосується системи координат, то ми їм поступаємося. Бо ми всі намагаємося себе проявити, показати, які ми круті. Журналіст думає, що він актор чи головний герой свого сюжету. Але треба розуміти, що журналіст - це звичайна робота. Ти їдеш, дивишся і показуєш правду. Ти не месія, ти нічого не зробив особливого. Ти приїхав на передову, але там, окрім тебе, ще 500 людей, і ці 500 людей тут живуть і працюють. І вдавати, що ти сюди приїхав і це вже подвиг - це принизливо, це не геройство», - вважає пан Бригинець.

 

На його думку, щоб протистояти російській пропаганді, необхідно розповідати правду. «На пропаганду спонтанно хочеться відповідати контрпропагандою. Але ж ми не будемо розповідати про іншого розіп'ятого хлопчика і те, що вони їдять маленьких дітей! У нас вихід один - розповідати правду, а розповідати правду складно», - наголосив він.

 

Як приклад неправильного підходу українських ЗМІ до висвітлення війни він навів сюжет одного з телеканалів: «Бачив вчора один із сюжетів наших телеканалів. Він почався з того, що хлопець розповідає, що він на передовій, він показує гармати. А насправді він знаходиться на відстані 50 км від фронту. З одного боку, я розумію, що йому хочеться похизуватися перед дівчатками, показати, який він крутий, але ж з іншого боку - це брехня, яка до того ж, дискредитує українську армію, бо згідно з сюжетом, можна зробити висновок, що українська заборонена мінськими домовленостями артилерія, стоїть прямо на передовій. Росіяни можуть спокійно цей сюжет використовувати: "Дивіться, ось хунта сама визнала, що у них на передовій гармати, які повинні бути відведені від лінії розмежування"».

 

Нагадаємо, у квітні Олександр Бригинець очолив новий підрозділ прес-центру антитерористичної операції (АТО) в місті Краматорську (Донецька область), відкритий Міністерством оборони спільно з Міністерством інформаційної політики.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2164
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Догон
3200 дн. тому
Олександр Бригинець очолив підрозділ прес-центру АТО... Вчить журналістів, як треба писати про війну... "Поменше жовтизни!" А, вибачте, який у нього журналісткий досвід? Пам"ятається, Бригинець працював у еротичному журналі "Лель" (екс-"Піонерія").... Може, ще десь? Вірші писав... Серйозний бойовий досвід у цієї людини.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду