Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію на «Українській правді»

Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію на «Українській правді»

20 Червня 2015
5008

Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію на «Українській правді»

5008
Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію на «Українській правді»
Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію на «Українській правді»

Співзасновниця і власниця «Української правди» Олена Притула прокоментувала вимогу «1+1» спростувати інформацію, опубліковану цим інтернет-виданням.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 червня група компаній «1+1 медіа» поширила заяву, в якій вказується, що «1+1 медіа» вважає неприпустимою статтю «Фактор Наливайченко» авторства Марії Жартовської та Оксани Коваленко, опубліковану в «Українській правді» 17 червня.

 

«Посилаючись на певні джерела, автори видання натякають на взаємозв'язок між появою тодішнього керівника СБУ Наливайченка в ефірі "ТСН. Тиждень" і певною його телефонною розмовою з інвестором "1+1 медіа" Ігорем Коломойським», - йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, в зазначеній статті журналісти, посилаючись на анонімне джерело, близьке до Президента України Петра Порошенка, повідомили про зв'язок між розмовою Валентина Наливайченка з Ігорем Коломойським і появою екс-глави СБУ в ефірі каналу «1+1». «За словами джерела УП, близького до президента, відразу після зустрічі з Порошенком Наливайченко мав розмову з близьким соратником і кумом Кличка Артуром Палатним, який переконував його не йти з СБУ. "Після цього очевидно Наливайченко телефоном поговорив з Коломойським, який пообіцяв йому підтримку, а потім був ефір на "1+1", - розповідає джерело УП», - йдеться у публікації.

 

Представники групи «1+1» медіа заявили, що їм  нічого не відомо про факт таких переговорів, більше того, неясно, яким чином «джерела» могли отримати таку інформацію. Як ідеться в заяві «1+1», про це інтерв'ю було відомо ще 11 червня 2015 року, а його ініціатором виступила прес-служба СБУ.

 

«Детектор медіа» отримала коментар Олени Притули й наводить його повністю, без редагування мовою оригіналу:

 

«Реакция "Плюсов" показалась мне странной. 

 

Приведу нашу развернутую цитату : 

 

"За словами джерела УП, близького до президента, відразу після зустрічі з Порошенком Наливайченко мав розмову з близьким соратником і кумом Кличка Артуром Палатним, який переконував його не йти з СБУ.

- Після цього очевидно Наливайченко телефоном поговорив з Коломойським, який пообіцяв йому підтримку, а потім був ефір на 1+1, - розповідає джерело УП".

 

То есть, понятно, что мы цитируем источник. Речь идет о событиях  среды, 10-го июня. Ничего удивительного, что интервью с Наливайченко анонсировалось на "Плюсах" 11-го. 

 

Нам не известен порядок организации данного интервью, это внутреннее дело "1+1". Мы цитируем человека, который располагает информацией. 

 

Обратите внимание, что в нашем тексте очень аккуратно перечислены факты - если кто-то на канале сделал вывод, что эти факты связаны, это их личное впечатление. 

 

Должны ли мы опровергать чье-то впечатление? Не думаю. Может ли любой другой читатель сделать вывод о взаимосвязи этих фактов? Возможно. Мы излагаем факты, выводы делает читатель. 

 

Если "1+1", наконец,  задумалось о репутации, то начинать стоит с собственных  "Украинских сенсаций" и "Грошей". Новость о заключении  некого редакционного договора с собственником внушает надежду. Но до доверия пока далеко»

 

Нагадаємо, днями «1+1 медіа» оголосила, що журналісти, власник і менеджмент дійшли згоди щодо базових принципів редакційної політики. 18 червня стало відомо про  зустріч представників журналістського колективу «1+1 медіа», менеджменту групи і власника компанії Ігоря Коломойського. За її підсумками було поширено повідомлення стосовно того, що «робота редакцій всіх активів групи будується виключно на принципах редакційної свободи і неупередженості».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5008
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
3203 дн. тому
Усе правильно. Але яка каша у світлих головах наших людей щодо понять факти, дані, інформація. Жах!
дивно
3203 дн. тому
А де в цитаті УП саме ФАКТИ? Там посилання на слова джерела про певні події. Але це ще далеко не означає, що вони мали місце. Оскільки немає тому ніяких підтверджень в силу конфіденційного характеру отриманої інформації - хто може підтвердити чи спростувати викладені ДАНІ. Тому ці вони саме ДАНІ, а не ФАКТИ. Звісно, не можна стверджувати, що таких подій не було, але зараз немає і достатніх підстав бути переконаними у протилежному. Відтак перелічене - не факти, а непідтверджена інформація. Сказав ХТОСЬ з наближених до президента - це лише посилання на джерело інформації, але ніяк не підтвердження як факті тих подій, про які це джерело мовило.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду