Комітет свободи слова визнав виконання плану переходу на цифрове мовлення в Україні незадовільним

Комітет свободи слова визнав виконання плану переходу на цифрове мовлення в Україні незадовільним

17 Червня 2015
2931

Комітет свободи слова визнав виконання плану переходу на цифрове мовлення в Україні незадовільним

2931
Комітет свободи слова визнав виконання плану переходу на цифрове мовлення в Україні незадовільним
Комітет свободи слова визнав виконання плану переходу на цифрове мовлення в Україні незадовільним

Комітет свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 17 червня, розглянувши питання про стан готовності наземного аналогового ефірного телевізійного мовлення України до переходу на цифрові технології доставки сигналу в рамках виконання міжнародних зобов'язань України «Женева-2006», визнав цей перехід незадовільним. 

 

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко зазначив, що врегуляторного органу немає ні коштів, ні можливостей впроваджувати цифру. Крім того він нагадав, що ще в листопаді 2014 року Кабмін скасував урядову програму переходу на цифру. За його словами, рівень забезпеченням сет-топ-боксами низький. Також у голови Нацради є питання  до практично монопольного провайдера цифрового ТБ - компанії «Зеонбуд».

 

В обговоренні питання також взяли участь представники Українського державного центру радіочастот, Концерну РРТ, ТОВ «Зеонбуд». Зокрема представник «Зеонбуду» Ірина Аляб'єва, відповідаючи на питання про завищені тарифи, через які закрилася низка телеканалів, а також про власників, зазначила, що тарифи в компанії розраховані об'єктивні. «Я не вважаю, що наша компанія монополіст», - сказала вона.

 

На прохання першого заступника голови Комітету Ольги Червакової надати обґрунтування формування тарифів, представник «Зеонбуду» сказала, що подумає. 

 

На думку голови Комітету Вікторії Сюмар, однією з проблем гальмування процесу переходу на цифру є корупція. 

 

Члени Комітету одноголосно визнали перехід на цифрове мовлення незадовільним, доручили Ользі Черваковій вивчити питання формування тарифів «Зеонбудом», а також зазначили про необхідність створення робочого органу, який би координував роботу з переходу на цифру. На думку депутатів, це має бути статусна робоча група, до якої би входили представники всіх державних органів, які в тій чи іншій мірі дотичні до цього процесу.

 

Нагадаємо, 17 червня поточного року завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення. Однак цього переходу так і не сталося. Українські канали продовжують транслювати аналогове мовлення.

 

Згідно з новою редакцією Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, ухваленого Нацрадою, вимкнення аналогового телебачення в Україні здійснюватиметься в чотири етапи і в такі строки:

 

І етап: м. Київ, Київська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська області, Автономна Республіка Крим та м. Севастополь - із 17 червня 2015 року;

ІІ етап: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області - з 31 грудня 2015 року;

ІІІ етап: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області - з 30 червня 2016 року;

IV етап: Луганська, Донецька, Чернігівська, Харківська, Сумська області - з 31 грудня 2016 року.

 

Після 17 червня 2015 року в Україні почнуть вимикати радіоелектронні засоби (РЕЗ), які створюють завади цифровим РЕЗ сусідніх держав.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2931
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду