Медійні організації вимагають термінового реформування державних друкованих ЗМІ (ЗАЯВА)

Медійні організації вимагають термінового реформування державних друкованих ЗМІ (ЗАЯВА)

17 Червня 2015
2223

Медійні організації вимагають термінового реформування державних друкованих ЗМІ (ЗАЯВА)

2223
Медійні організації вимагають термінового реформування державних друкованих ЗМІ (ЗАЯВА)
Медійні організації вимагають термінового реформування державних друкованих ЗМІ (ЗАЯВА)

Низка громадських медійних організацій, серед яких ГО «Інститут Медіа Права», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут Масової Інформації», ГО «Інститут Розвитку Регіональної Преси» і ГО «Центр UA», виступили із спільною заявою, у якій закликають владу невідкладно розпочати реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ в Україні. Про це йдеться у заяві, яку розповсюдили організації.

 

Медійні організації нагадують, що у 2005 році Рада Європи рекомендувала Україні  здійснити роздержавлення  друкованих  засобів  масової інформації,  заснованих  органами  державної влади  та  місцевого самоврядування. Навіть через 10 років Україна так в не розпочала процес реформування таких ЗМІ.

 

«Державна та комунальна власність на ЗМІ запроваджує цензуру, створює невиправдані переваги на ринку преси та є неприпустимою у демократичному суспільстві. Реформування державної та комунальної преси дозволить забезпечити незалежність ЗМІ та сприятиме утвердженню в Україні свободи слова. Саме тому важливо не затягувати із роздержавленням та якнайшвидше розпочати процес реформування друкованих ЗМІ в Україні», - йдеться у заяві.

 

Медійні організації заявляють про підтримку проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» за № 1123 від 01.12.2014 та закликають народних депутатів України проголосувати за проект.

 

«Ми готові спільно із Комітетом свободи слова та інформаційної політики доопрацювати текст законопроекту із урахуванням позицій експертів і медіа-спільноти та сподіваємось на підтримку парламентарів», - йдеться у заяві.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю:

 

«Потрібна термінова реформа друкованих ЗМІ

 

Заява громадських організацій щодо необхідності якнайшвидшого реформування друкованих ЗМІ в Україні

 

Ми вітаємо кроки влади по впровадженню суспільного мовлення та закликаємо невідкладно розпочати реформу друкованих ЗМІ в Україні.

 

Ще у 2005 році Рада Європи рекомендувала Україні  здійснити роздержавлення  друкованих  засобів  масової інформації,  заснованих  органами  державної  влади  та  місцевого самоврядування, однак процес реформування досі не розпочато. Державна та комунальна власність на ЗМІ запроваджує цензуру, створює невиправдані переваги на ринку преси та є неприпустимою у демократичному суспільстві. Реформування державної та комунальної преси дозволить забезпечити незалежність ЗМІ та сприятиме утвердженню в Україні свободи слова.

 

Саме тому важливо не затягувати із роздержавленням та якнайшвидше розпочати процес реформування друкованих ЗМІ в Україні.

 

Ми підтримуємо Експертний висновок Ради Європи щодо проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» за № 1123 від 01.12.2014 та закликаємо народних депутатів України підтримати законопроект у першому читанні.

 

Ми готові спільно із Комітетом свободи слова та інформаційної політики доопрацювати текст законопроекту із урахуванням позицій експертів і медіа-спільноти та сподіваємось на підтримку парламентарів.

 

ГО «Інститут Медіа Права»

ГО «Детектор медіа»

ГО «Інститут Масової Інформації»

ГО «Інститут Розвитку Регіональної Преси»

ГО «Центр UA»»

 

Нагадаємо, 17 квітня 2014 року Верховна Рада не змогла ухвалити закон про роздержавлення ЗМІ. За відповідний законопроект № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» проголосували лише 204 народні депутати. За відправлення законопроекту на повторне друге читання проголосували ще менше народних депутатів - 197 голосів. Проти законопроекту виступили депутати з ВО «Свобода», які вважають, що олігархи націлилися на районну й обласну пресу.

 

У парафованому тексті Коаліційної угоди новообраної Верховної Ради йшлося про суспільне мовлення, прозорість медіавласності і роздержавлення друкованих ЗМІ.

 

Наприкінці березня до Ради Європи за підписом Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана надійшов на експертизу проект  Закону «Про роздержавлення комунальних та державних друкованих ЗМІ». Експерти Ради Європи Цеес ван Зведена та Епп Лаук на прохання української сторони підготували експертну оцінку проекту Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». 8 червня на сайті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики був оприлюднений експертний аналіз законопроекту та рекомендації щодо його вдосконалення. 

 

У грудні минулого року Секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) прийняв відкрите звернення Спілки щодо реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. У зверненні Спілка журналістів підтвердила свою позицію щодо необхідності реформування державної та комунальної преси в Україні. Водночас НСЖУ звернула увагу на недоліки зареєстрованого у Верховній Раді проекту Закону України № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».  Серед положень законопроекту, які викликають стурбованість Спілки, зокрема, названі: однорічний період «пілотного проекту», протягом якого неможливо буде здійснити всі необхідні процедури, невизначеність щодо державної підтримки преси, відсутність чітких досліджень щодо розвитку газет. На переконання секретаріату НСЖУ,  це може призвести до знищення місцевої преси в Україні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду