НСКУ закликала депутатів відкликати законопроект щодо авторських прав на службові твори

НСКУ закликала депутатів відкликати законопроект щодо авторських прав на службові твори

17 Червня 2015
1848

НСКУ закликала депутатів відкликати законопроект щодо авторських прав на службові твори

1848
НСКУ закликала депутатів відкликати законопроект щодо авторських прав на службові твори
НСКУ закликала депутатів відкликати законопроект щодо авторських прав на службові твори

Національна спілка кінематографістів України закликає голову Верховної Ради Володимира Гройсмана зробити все необхідне, аби законопроект № 2447 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо авторського права і суміжних прав» був відкликаний і його «ідеологія» більше ніколи не визначала наміри законотворців. Про це йдеться у зверненні до спікера парламенту за підписом голови НСКУ Сергія Тримбача, копія якого є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, законопроект № 2447 передбачає унормування питання прав інтелектуальної власності на службові твори і твори, створені за замовленням. Його внесли до Верховної Ради народні депутати Вікторія Пташник, Павло Костенко, Ірина Подоляк, Олексій Скрипник, Тетяна Острікова, Ірина Сисоєнко, Роман Семенуха («Самопоміч»), Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»), Іван Крулько, Альона Шкрум («Батьківщина»), Іванна Климпуш-Цинцадзе («Блок Петра Порошенка»).

 

Законопроект, зокрема, передбачає, що виключне майнове право на службовий твір та твір, створений за замовленням, належить роботодавцю/замовнику з моменту його створення, якщо інше не передбачено договором між автором та роботодавцем/замовником.

 

НСКУ звертає увагу на те, що автори законопроекту, турбуючись про інвестора та замовника інтелектуального продукту, вирішили позбавити авторів усіх майнових прав на користь замовника: «Таким чином заперечується та логіка, що автор інтелектуального продукту є, по суті, таким же інвестором, нематеріальною інвестицією котрого є сама згенерована ним ідея. Таким чином заперечується сама ідея інтелектуальної власності. Оскільки цінується не сама ідея, а гроші замовника, потрачені на її реалізацію. Автор перестає бути власником унікального інтелектуального продукту і з ним віднині не потрібно домовлятися про передачу виключного майнового права на ідею. Сама ідея підписання авторської угоди стає непотрібною... Віднині етап підписання авторської угоди між автором і замовником на котрому автор мав можливість спілкуватися з замовником "на рівних" визначаючи умови подальшої реалізації ідеї, та сама авторська угода, як найважливіший документ, що регулює їхні взаємини стають непотрібними і можуть бути замінені звичайною цивільно-правовою (трудовою) угодою».

 

«По суті автор унікального інтелектуального продукті зводиться до статусу звичайного найманого працівника, навіть гірше, тому що в інтелектуальній сфері немає і не може бути ніяких нормативів, кваліфікаційних документів, стандартів, що визначають взаємини працівника і працедавця, а етап укладання авторської угоди, на котрому автор мав чи не єдину можливість домовитися про свої права і обов'язки як автор ідеї тепер може бути просто відсутнім», - наголошують кінематографісти.

 

На думку НСКУ, запропоновані депутатами зміни несуть і певні матеріальні вигоди для замовника: «Оскільки саме поняття інтелектуальної власності відсутнє, то відтепер можна уникати й авторської винагороди». Відповідно до нової редакції статті 16 п. 5 «Якщо посадові обов'язки автора передбачають створення творів, авторська винагорода за створення таких службових творів може бути включена до заробітної плати автора» також нова редакція статті 33 передбачають можливість укладання безоплатного ліцензійного договору та необов'язковість авторської винагороди. «Тобто, відтепер авторові достатньо лише платити заробітну платню за те що він реалізує свою ідею і виконує свої функціональні обов'язки можна не виплачувати авторську винагороду за генеровану ним унікальну ідею, не викупати в нього його інтелектуальну власність, не платити за неї роялті. Знову-таки - ставлення до автора, як до рядового офіс-менеджера, котрий ніякого інтелектуального продукту не виробляє», - обурюються кінематографісти.

 

Також їх обурила стаття 14 п 4: «Особисті немайнові права на службовий твір, окрім передбаченого частиною 3 цієї статті, можуть належати роботодавцю, якщо це передбачено трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем». На переконання НСКУ, це означає, що авторське немайнове право віднині може бути від'ємним і автор може, а стосовно до життєвих реалій, - буде змушений передавати своє авторське право третім особам. «Отже замовникові належатиме не лише виключне майнове право на твір, але й право називатися автором цього твору - беззаперечна логіка грошей», - акцентують автори звернення.

 

На думку НСКУ, законопроект суперечить базовим поняттям європейського законодавства в галузі захисту інтелектуальної власності й авторського права і взагалі заперечує саму ідею авторського права.

 

Копії свого звернення до пана Гройсмана НСКУ надіслала головам парламентських комітетів.

 

Нагадаємо, що автори законопроекту запевняють, що документ спрямований на усунення розбіжностей у законодавстві, а також на приведення національного законодавства у відповідність до загальноприйнятої європейської практики та, зокрема, імплементацію положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду