Суд призначив повторну експертизу шоу «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1»

Суд призначив повторну експертизу шоу «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1»

16 Червня 2015
6101

Суд призначив повторну експертизу шоу «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1»

6101
Суд призначив повторну експертизу шоу «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1»
Суд призначив повторну експертизу шоу «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1»

2 червня Вищий господарський суд України підтвердив рішення Київського апеляційного господарського суду про призначення повторної судової експертизи у сфері інтелектуальної власності щодо програми «Інспектор Фреймут» у справі за позовом Нового каналу проти «1+1». Відповідна постанова оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

Нагадаємо, восени 2014 року Новий канал подав до суду на телеканал «1+1» за порушення прав інтелектуальної власності. Приводом для позову стала поява на «1+1» програми «Інспектор Фреймут» з телеведучою Ольгою Фреймут, яка раніше вела на Новому каналі проект «Ревізор».

 

21 січня 2015 року Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов і зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 414 тис. 120 грн, а телеканал «1+1» - компенсацію в розмірі 803 тис. 880 грн. Загальна сума грошової компенсації в розмірі 1,2 млн грн. була розрахована Новим каналом як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

 

Телеканал «1+1» подав апеляцію. 1 квітня 2015 року Київський апеляційний господарський суд своєю ухвалою призначив повторну судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, проведення якої доручено Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса. Провадження у справі зупинено на час проведення судової експертизи.

 

«1+1» подав касаційну скаргу на цю ухвалу, але Вищий господарський суд України 2 червня відмовив у задоволенні касації, підтвердивши рішення апеляційного суду про призначення повторної експертизи.

 

Як писала «Детектор медіа», Новий канал вважає, що сценарій, за яким знята программа «Інспектор Фреймут», повністю відповідає сценарію програми «Ревізор». Натомість «1+1» вважає, що не порушував прав Нового каналу, оскільки створив власний аудіовізуальний продукт, на який має право власності. На думку представників «1+1», в Україні немає практики юридичного захисту у сфері інтелектуальної власності формату, а також концепції телепрограми. Втім, представники Нового каналу пояснили, що телеканал у суді захищає не формат і не концепцію, а сценарій «Ревізора».

 

На думку патентного повіреного Марії Ортинської з патентно-юридичної компанії IPStyle, виникнення судових спорів за телевізійний формат свідчить про те, що український бізнес нарешті усвідомив значущість інтелектуальної власності й те, що її охороні необхідно приділяти достатню увагу.

 

Нагадаємо, що з 2011 року Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

 

3 вересня 2014 року на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряла заклади громадського харчування. В ефір вийшло 17 випусків. Канал вирішив продовжити шоу на другий сезон, який вийшов в ефір навесні 2015 року. У новому сезоні програма зазнала змін: Ольга Фреймут почала інспектувати супермаркети, дитячі садочки, школи, лікарні, магазини одягу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6101
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду