Мінкульт не відповідає на інформаційний запит «Детектор медіа» щодо «Кримської світлиці»

Мінкульт не відповідає на інформаційний запит «Детектор медіа» щодо «Кримської світлиці»

12 Червня 2015
2450

Мінкульт не відповідає на інформаційний запит «Детектор медіа» щодо «Кримської світлиці»

2450
У Мінінформполітики пообіцяли вивчити питання «Кримської світлиці» та винести його на наступний брифінг
Мінкульт не відповідає на інформаційний запит «Детектор медіа» щодо «Кримської світлиці»
Мінкульт не відповідає на інформаційний запит «Детектор медіа» щодо «Кримської світлиці»

У Міністерстві культури України стверджують, що інформаційний запит «Детектор медіа» є зверненням громадян, а тому вимагають подати його не в електронному вигляді, а поштою. Про це «Детектор медіа» повідомила головний спеціаліст сектору організації доступу до публічної інформації Мінкульту Юлія Мартиненко.

 

Запит було подано 8 червня після публікації «Детектор медіаю» новини «Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор». У ній ідеться про те, що, як повідомив головний редактор «Кримської світлиці» Віктор Качула, колектив редакції чотири місяці не отримує зарплату, а його відкриті звернення щодо проблем редакції ігноруються міністром В'ячеславом Кириленком і генеральним директором «Національного газетно-журнального видавництва» Романом Ратушним.

 

У своєму запиті до Мінкульту журналіст «Детектор медіа» просить повідомити:

Коли планується виплата зарплати співробітникам «Кримської світлиці»?

Чи передбачені на цей рік кошти, і в якому обсязі, на випуск «Кримської світлиці»?

Чи представлено контент «Кримської світлиці» як україномовного видання Криму на медіапорталі «Культ UA», у газеті «Культура і життя»?

Якою є кількість співробітників «Кримської світлиці»? За даними Віктора Качули, у виданні сім співробітників, а за даними «Національного газетно-журнального видавництва» - дев'ять.

Яким у видавництві бачать подальшу роботу видання «Кримська світлиця»?

З яком метою було прийнято наказ щодо переведення редакції із приміщення у Сімферополі до офісу видавництва на вул. Васильківській, 1, про який Віктор Качула, за його словами, дізнався з власних джерел?

 

«Детектор медіа» надіслала свій запит на електронну адресу прес-служби Мінкульту presa@mincult.gov.ua та електронну адресу генерального директора Національного газетно-журнального видавництва Романа Ратушного, з яким нам не вдалося зв'язатися телефоном.

 

9 червня із сектору організації доступу до публічної інформації «Детектор медіа» повернули наш інформаційний запит, повідомивши наступне:

 

«Ваше звернення має розглядатися відповідно до Закону України "Про звернення громадян"

Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» (ст. 5 та ст. 8), звернення які надійшли електронною поштою не розглядаються.

Прохання надіслати поштою з оформлення відповідно до вимог Закону (оригінал підпису, прізвище, ім'я, по батькові та домашня адреса обов'язкова).

Адреса Міністерства культури України : 01601, м. Київ, вул. І. Франка, 19».

 

Працівники Мінкульту у доданих письмових роз'ясненнях вказали на те, що не вважають надісланий в електронному файлі з логотипом «Детектор медіа» запит інформаційним:

 

«Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом».

 

У телефонній розмові співробітниця Мінкульту уточнила, що журналіст має подати запит у паперовому вигляді до канцелярії Мінкультури. «Інформація, про яку ви запитуєте, не є публічною. До того ж, щоби відповісти на ваші питання, Міністерству потрібно виконати певний обсяг роботи», - пояснила вона.

 

Запитання щодо «Кримської світлиці» електронним листом «Детектор медіа» надіслала і до Міністерства інформаційної політики України. Оскільки відомство виявляє активну увагу до інформаційної підтримки Криму, проводить кампанію «Крим - це Україна», «Детектор медіа» поцікавилася, чи не розглядає Мінінформполітики варіанти підтримки «Кримської світлиці» або перепідпорядкування цього видання.

 

Заступник міністра Тетяна Попова за півтори години повідомила, що відповідь на це питання надасть радник міністра Сергій Костинський. Пан Костинський шляхом електронного листування поінформував «Детектор медіа», що питання щодо «Кримської світлиці» складне, оскільки пов'язане з юридичною колізією. Також він додав, що цього ж дня зв'яжеться з головним редактором цього видання. Питання щодо «Кримської світлиці», повідомили в Мінінформполітики, буде винесене на наступний брифінг відомства.

 

Нагадаємо, згідно із законом «Про доступ до публічної інформації» журналісти можуть подавати запит у будь-якій формі, аби отримати відповідь протягом п'яти робочих днів.

 

Згідно із законом «Про інформацію», будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інформації з обмеженим доступом. Зокрема, інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2450
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Епсон
3212 дн. тому
Мабуть, у міністерстві принтера нема. Інакше вони могли б самі собі роздрукувати запит і спокійно на нього відповісти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду