На семінарах НСЖУ місцевих журналістів закликають більше уваги приділяти «воєнним» темам у мирних містах

На семінарах НСЖУ місцевих журналістів закликають більше уваги приділяти «воєнним» темам у мирних містах

10 Червня 2015
1492

На семінарах НСЖУ місцевих журналістів закликають більше уваги приділяти «воєнним» темам у мирних містах

1492
На семінарах НСЖУ місцевих журналістів закликають більше уваги приділяти «воєнним» темам у мирних містах
На семінарах НСЖУ місцевих журналістів закликають більше уваги приділяти «воєнним» темам у мирних містах

Журналістам місцевих медіа необхідно займати активну позицію у висвітленні подій, пов'язаних із конфліктом на сході України. Особливості проходження служби земляками, мобілізація, волонтерство, медична допомога та пільги пораненим, інтеграція переселенців - ці та інші теми потребують постійної уваги місцевих журналістів, які не мають обмежуватись лиш інформацією від чиновників. Про це йшлося під час семінару «Редакційна політика медіа в часи війни (АТО)», який організувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у Вінниці, повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Практичні поради вінницьким колегам давали провідний публіцист інформагентства «Укрінформ» Євген Якунов та  столична журналістка і громадський активіст Ірина Федорів.

 

«Журналісти - це той інструмент, через який суспільство розуміє світ. Суспільні смисли генерують саме журналісти», - переконаний Євген Якунов.

 

Публіцист «Укрінформу» радить колегам вивчати історію воєн, проводити для аудиторії порівняння, історичні паралелі. «Ми віримо, що війна от от закінчиться, і живемо мирним минулим, - каже Євген Якунов. - Але ця війна - переломний момент європейської цивілізації. І медіа - це інструмент не зомбування, а розуміння».

 

У рамках семінару Ірина Федорів   проаналізувала новинні сюжети українських регіональних телеканалів. Серед головних професійних питань - представлення «другої точки зору»  (давати слово терористам чи ні), висвітлення теми поховань воїнів (чи варто проводити зйомки на публічних траурних церемоніях), пошук оригінальних тем.

 

«Не чекайте від чиновників, від Міноборони швидкої реакції. Журналісти самі мають бути наполегливими в пошуку інформації та гарячих тем», - наголошує Ірина Федорів, яка працювала у інформаційній службі «Вікна-новини» телеканалу СТБ.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко підкреслив, що Вінниця - уже п'ятий регіон, де Спілка організовує семінар на тему роботи журналістів у часи війни. Раніше захід проходив у Харкові, Черкасах, Житомирі та Чернігові. За його словами, актуальним є питання професійних порад з висвітлення вже не мирної дійсності, а військової. І наші досвідченні колеги-тренери є тими волонтерами, які діляться гостро необхідними знаннями.

 

Також НСЖУ того дня організовувала майстер-класи Ірини Федорів у редакційних колективах двох вінницьких телекомпаній - ОДТРК «Вінтера» та «Віта».

 

Нагажаємо, що Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) та Національна спілка журналістів України заявили про активізацію роботу Об'єднаного центру допомоги журналістам. Це стало можливим завдяки проекту, який підтримав Міжнародний фонд «Відродження». Впродовж шести місяців журналісти зможуть не лише підвищити свої знання та навички з безпеки чи отримати психологічну допомогу, але й матимуть змогу брати в користування захисне спорядження для відряджень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1492
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду