Олександр Чорновалов з «Радіо Свобода» переміг у конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»

Олександр Чорновалов з «Радіо Свобода» переміг у конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»

8 Червня 2015
3583

Олександр Чорновалов з «Радіо Свобода» переміг у конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»

3583
Олександр Чорновалов з «Радіо Свобода» переміг у конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»
Олександр Чорновалов з «Радіо Свобода» переміг у конкурсі «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»

Олександр Чорновалов, журналіст програми «Схеми» («Радіо Свобода»), отримав найвищу відзнаку від журі в четвертому конкурсі «Детектор медіа» і програми FLEG II (ЄІСП/Схід-2) «Правозастосування та управління у лісовому секторі України». Ім'я переможця оголосили 8 червня.

 

Олександр Чорновалов

 

Розслідування Олександра Чорновалова стосується незаконного привласнення ділянок лісу в місті Буча Київської області керівництвом апарату Верховної Ради та членами їхніх родин. Історія бере початок у 2002 році, коли Бучанська селищна рада на чолі з Анатолієм Федоруком змінила цільове призначення земельних ділянок лісового фонду загальною площею 890 гектарів. Їх почали кваліфікувати як землі житлової та громадської забудови.

Чому очільник апарату ВР Валентин Зайчук і його заступник Володимир Яловий безкоштовно отримали землю? Та скільки вони змогли заробити на її перепродажі?  

 

Текстовий формат розслідування Олександра Чорновалова «У скільки обійшовся ліс під Києвом керівництву апарату Верховної Ради», Програма "СХЕМИ" (спільний проект Радіо Свободи і UA:Першого) за посиланням.  

 

 

Друге місце із серією матеріалів на захист Біличанського лісу отримала Ірина Федорів, журналіст, громадський діяч, редактор сайту «Громада Приірпіння». За свої статті та активну громадську позицію на захист лісу біля селища Коцюбинське Ірина Федорів у 2014 році була відзначена спеціальною премією конкурсу від організаторів. А в 2011 році Ірина здобула вищу відзнаку від журі.

 

Ірина Федорів і член журі Віктор Маурер

 

Ірина Федорів витратить свій переможний гонорар у розмірі 4000 грн на розвиток інформаційної безпеки сайту «Громада Приірпіння». Олександр Чорновалов свій гонорар у розмірі 4000 грн теж пожертвував на потреби громади Приірпіння. Наприклад, на транспортні витрати для проїзду громади до місць судів. Про це Ірина Федорів повідомила на сайті громади.

 

Третє місце за «Ексклюзивне розслідування: корупційні мільйони на вирубці лісів» програми «Дістало!» посіла журналіст телеканалу ICTV Євгенія Моторевська. У розслідуванні йде мова про повернення «відкатів» з продажу лісу.

 

 

 

 

Член журі Юлія Зелінська та Євгенія Моторевська

 

Четверте місце дістали Олег Оганов та Ярослав Чепурний, журналісти «Миколаївського центру журналістських розслідувань» (видання є учасником Global Investigative Journalism Network), за статті про «дерибан» лісового урочища на березі річки Південний Буг у Миколаєві «Довирубались...» та «Клан». Подробиці розслідування також були розказані в телепрограмі «Слідство.Інфо».

 

 

Журналісти з миколаївської агенції другий рік поспіль отримують відзнаку від журі конкурсу за свої розлідування щодо корупційних схем у Миколаєві.

 

 

П'яте місце посіла Мар'яна Вербовська («Львівська газета») за статтю «Дерев'яне лобі», яка розкриває переваги та недоліки законопроекту № 1362, ухваленого як закон 9 квітня 2015 року. Законопроект передбачає тимчасову, строком на 10 років, заборону експорту необроблених лісоматеріалів (кругляка).

 

 

Мар'яна Вербовська

 

Шосте місце розділили між собою:

 

- журналіст газети «Версії» Людмила Чередарик за статтю «На Буковині сьогодні лише пилять дошки. А 20 років тому це був край, звідки меблеві гарнітури "розліталися" усім Союзом», у якому теж аналізуються можливі негативні наслідки та переваги від тимчасового мораторію на експорт лісу-кругляка.

 

- Олексій Марущак, Дарія Ширяєва й Олександра Муравинець за статтю «Перспективи чорнобильського лісу». Автори матеріалу є студентами КНУ ім. Тараса Шевченка й активістами дружини охорони природи «Зелене майбутнє» .

 

 

Олександра Муравинець і Олексій Марущак

 

«Детектор медіа» і програма FLEG II (ЄІСП/Схід-2) в Україні вітають переможців і висловлюють вдячність учасникам четвертого конкурсу «Правозастосування та управління в лісовому секторі України»: Олексію Лахненку («2+2»), Ользі Правденко («Коло»), Світлані Ісаченко («Урядовий кур'єр»), Світлані Галаті, Володимиру Борейку, Наталії Горбань, Олені Середі («Бизнес»), Вірі Шашук (КП ТРК «Полісся»), Юрію Шпаку, Олексію Василюку, Веніаміну Тихонову, Андрію Плигу, Оксані Чурило («Лісовий вісник»), Оксані Піднебесній (Одеська ОДТРК), Наталії Хандусенко та Оксані  Хоменко(«Наша Знам'янщина»), Ярославу Світлику («Час Закарпаття»), Юлії Друктуйніте (ERVE.UA) та Юрію Кальчику.

 

Нагадаємо, що «Детектор медіа» і програма FLEG II (ЄІСП/Схід-2) в Україні четвертий раз провели всеукраїнський конкурс «Правозастосування та управління в лісовому секторі України». До участі було запрошено журналісті усіх видів ЗМІ та фахівців лісової галузі (лісівників). З близько 90 надісланих матеріалів кураторами було відібрано для голосування журі 27 робіт та сюжетів.

 

До складу журі у 2015 році увійшли: Олег Листопад, консультанта програми ENPI-FLEG журналіст; Юлія Зелінська, маркетинг-директор проекту «Детектор медіа»; Юрій Рибачук, редактор відділу «Культура та суспільство» газети «Комментарии»; Валерій Ловчиновський, фахівець у галузі охорони дикої природи, біолог; Віктор Маурер, професор лісогосподарського факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України; Оксана Станкевич, президент природоохоронної НУО РМЕО «Екосфера».

 

Програма FLEG II ( ЄІСП Схід). Регіональна програма "Правозастосування та управління у лісовому секторі країн східного регіону дії Європейського інструменту сусідства та партнерства - 2" (FLEG II (ЄІСП Схід)) спрямована на створення досконаліших механізмів управління в лісовому секторі семи країн-учасниць, посиленні лісової політики шляхом підвищення ефективності відповідних міжнародних процесів, законодавства та інституційної бази, а також за допомогою розробки, випробування та оцінки пілотних проектів сталого лісокористування на місцевих рівнях з метою тиражування та обміну успішним досвідом. У програмі підкреслюється роль лісу в адаптації до зміни клімату і зниженні негативного впливу на екосистеми і збереженні біорозмаїття, а також у відтворенні засобів і джерел доходів для місцевого населення та національної економіки. Країни - учасниці: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова, Росія та Україна. Програма фінансується Європейським союзом.

 

Партнери:

 

Європейська комісія. Європейський союз є найбільшим у світі донором процесу офіційного сприяння розвитку. Europe Aid - генеральний директорат розвитку і співпраці Європейської комісії - розробляє Європейську політику розвитку і надає допомогу по всьому світу. Ця допомога надходить через ряд фінансових інструментів, при цьому особлива увага приділяється забезпеченню якості та ефективності допомоги, що надходить від Європейського союзу. У своїй активній участі у сфері розвитку ми прагнемо до утвердження принципів ефективного управління, зміцнення людського потенціалу та стимулювання економічного розвитку, а також до вирішення таких глобальних завдань як боротьба з голодом і збереження природних ресурсів. http://www.ec.europa.eu/

 

Світовий банк. Світовий банк є одним з найважливіших джерел фінансової і технічної допомоги країнам, що розвиваються, в  усьому світі. Ми не є банком у звичайному розумінні цього слова. Наша організація складається з п'яти унікальних організацій розвитку, що управляються країнами-членами. Ми надаємо країнам, що розвиваються, позики за низькими ставками, безвідсоткові кредити і гранти, допомагаючи їм вирішувати завдання, що стоять перед ними у найрізноманітніших сферах діяльності, таких як освіта, охорона здоров'я, державне управління, інфраструктура, розвиток фінансового та приватного секторів, сільське господарство, охорона довкілля і управління природними ресурсами. Деякі з наших проектів можуть співфінансуватися урядами, іншими багатосторонніми організаціями та комерційними банками, експортно-кредитними агентствами та приватними інвесторами. www.worldbank.org

 

Міжнародний союз охорони природи. Діяльність Міжнародного союзу охорони природи (МСОП/IUCN) спрямована на пошук оптимальних рішень найгостріших проблем охорони довкілля та розвитку... МСОП - найстаріша і найбільша міжнародна екологічна організація в світі, що об'єднує понад 1200 урядових та неурядових структур і близько 11 тис. фахівців з 160 країн, що працюють на добровільній основі. Діяльність МСОП забезпечується роботою понад 1 тис. штатних співробітників більш ніж в 45 офісах і сотнями партнерських організацій державного, громадського та приватного секторів по всьому світу. www.iucn.org

 

Всесвітній фонд дикої природи. Всесвітній фонд дикої природи (WWF) - одна з найбільших у світі і найбільш авторитетних незалежних природоохоронних організацій, що об'єднує близько 5 млн. прихильників і має відділення більш ніж у 100 країнах. Місія WWF - у запобіганні дедалі глибшій деградації природного середовища планети і досягненні гармонії людини і природи, збереження біологічного розмаїття Землі та забезпеченні сталого використання відновлюваних природних ресурсів і зниженні рівня забруднення довкілля та марнотратного споживання. www.panda.org

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду