Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign

Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign

4 Червня 2015
1972

Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign

1972
Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign
Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дуня Міятович і українське видання «Центр журналістських розслідувань» (проект  громадської организації «Інформаційний прес-центр») отримали нагороду організації Press Emblem Campaign (PEC). Про це повідомляється на сайті «Центру журналістських розслідувань».

 

Премію присвятили загиблим в Україні журналістам і ситуації зі свободою слова. Її спонсором виступило місто Женева (Швейцарія).

 

Як повідомляє прес-служба організації, рада РЕС вирішила нагородити Дуню Міятович за «посередництво ОБСЄ під час української кризи і за її виняткову особисту прихильність до просування свободи слова в регіоні в цілому».

 

Українська організація отримала нагороду «за самовідданість і мужність своїх членів, які активно захищали свободу засобів масової інформації в надзвичайно складних умовах, особливо в Криму».

 

Нагороди РЕС вручили в Швейцарському прес-клубі в Женеві. Відзнаки отримали особисто Дуня Міятович та виконавчий директор «Інформаційного прес-центру» Людмила Злобіна.

 

«Криза в Україні дуже серйозна, і ми повинні отримувати реальну, збалансовану й об'єктивну інформацію, щоб розуміти ситуацію. Місто Женева має радість підтримати премію РЕС в 2015 році, якою нагороджується робота двох мужніх жінок на захист свободи преси та свободи вираження думок в регіоні», - сказала мер Женеви Естер Алдер.

 

Пані Злобіна подякувала РЕС і Женеві за визнання роботи журналістів. «Дуже важливо знати, що Швейцарія підтримує українських журналістів. На жаль, необхідність такої підтримки об'єктивно існує. Багато журналістів з Криму і Донбасу були змушені залишити свої будинки і виїхати в інші регіони країни, щоб врятувати своє життя або свободу. Незважаючи на всі погрози, інші журналісти продовжують героїчно працювати в цих регіонах, в тому числі, журналісти нашої організації », - сказала вона.

 

Дуня Міятович заявила, що ситуація зі свободою ЗМІ в Україні дуже складна. «Головним питанням свободи ЗМІ в цьому конфлікті є безпека журналістів; журналістам погрожують, їх залякують і на них нападають тільки за лише за те, що вони роблять свою роботу», - зазначила представник ОБСЄ.

 

За даними РЕС, 65 журналістів було вбито в перші п'ять місяців цього року. Це на 22% більше в порівнянні з минулим роком. З початку кризи в Україні в січні 2014 року вже 13 журналістів було вбито з обох боків конфлікту.

 

«Сьогодні важливий день, який знаменує собою великі прагнення РЕС мобілізовувати світову громадську думку на досягнення конкретних правових кроків на захист журналістів в конфліктних зонах і небезпечних ситуаціях. Важливо також, що місто Женева спонсорує церемонію нагородження РЕС », - сказала президент PEC Хедйяд Абдель Набі (Hedayat Abdel Nabi).

 

Премія РЕС вручається щорічно в Женеві комітетом РЕС як нагорода людині або організації, які працювали для захисту журналістів та свободи преси протягом минулого року.

 

Нагадаємо, у новій доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, заявляється, що окупаційна влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням.

 

Зокрема 13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань». Редактор інтернет-видання Наталія Кокоріна була затримана на шість годин в якості свідка. У квартирі за місцем її прописки був проведений обшук. Квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, також обшукали. Згодом керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. У квітні ФСБ також допитала кримську журналістку Анну Шайдурову у справі «Центру журналістських розслідувань».

 

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація Європейська федерація журналістів (ЄФЖ)  звинуватили російську Федеральну службу безпеки (ФСБ) в Криму у переслідуванні  і залякуванні незалежних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1972
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду