Комітет свободи слова закликав утриматися від тиску на ЗМІ та Нацраду у справі «Інтера»

Комітет свободи слова закликав утриматися від тиску на ЗМІ та Нацраду у справі «Інтера»

4 Червня 2015
2473

Комітет свободи слова закликав утриматися від тиску на ЗМІ та Нацраду у справі «Інтера»

2473
Комітет свободи слова закликав утриматися від тиску на ЗМІ та Нацраду у справі «Інтера»
Комітет свободи слова закликав утриматися від тиску на ЗМІ та Нацраду у справі «Інтера»

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 3 червня, розглянувши звернення телеканалу «Інтер», вирішили закликати політиків утриматися від тиску на ЗМІ та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

 

У своєму зверненні «Інтер» зокрема наголосив, що протягом останніх кількох місяців проти телеканалу начебто розгорнуто масштабну PR-кампанію з боку окремих політиків та посадових осіб органів державної влади. За твердженням «Інтера», кампанія має на меті дискредитацію телеканалу у період, коли Нацрада повинна розглянути питання про продовження його ліцензії на право мовлення. Заявники нагадали про начебто «неодноразові провокаційні безпідставні публічні заяви» народних депутатів Миколи Княжицького, Антона Геращенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. В таких діях вони вбачають спроби політичного тиску на канал «Інтер».

 

Крім в того, в зверненні йдеться про спроби психологічного тиску на членів Нацради. «Уже двічі рішення про продовження ліцензії телеканалу "Інтер" не було прийнято державним регуляторним органом у сфері медіа», - додаючи, що всі необхідні документи канал надав.

 

За твердження «Інтера», немає законних підстав не продовжувати ліцензію.

 

Член Комітету від фракції «Опозиційний блок» Юрій Павленко, який ініціював розгляд цього питання, зауважив, що заяви, на кшталт тієї, яку зробив міністр МВС, є аморальними. Нагадаємо, раніше Арсен Аваков заявив в інтерв'ю, що продовжувати ліцензію «Інтеру» - аморально. Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова заявила, що подібні заяви від посадових осіб і народних депутатів можна розцінити, як втручання в редакційну політику ЗМІ, що заборонено законом.

 

Нагадаємо, МВС відкрило два кримінальні провадження стосовно канала «Інтер». 26 травня Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ України повідомило, що проводить розслідування щодо незаконної передачі акцій телеканалу «Інтер» і незаконного контролю за редакційною політикою каналу. Згідно  інформацією МВС, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 

30 березня група депутатів від «Народного фронту» попросили Генеральну прокуратуру України допитати власників групи Іnter Media Group Limited Сергія Льовочкіна, Дмитра Фірташа, а також колишнього власника медіагрупи Валерія Хорошковського з приводу придбання медіагрупи. Сергій Льовочкін розцінив це як тиск «Народного фронту» на опозицію, а телеканал «Інтер» розцінив це як спробу політичного тиску на канал.

 

7 квітня голова парламентського Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький від імені «Народного фронту» наполягав на виступі з парламентської трибуни генерального прокурора, який повинен відреагувати на депутатське звернення й озвучити повну і правдиву інформацію щодо власників телеканалу «Інтер».

 

14 квітня стало відомо, що Генпрокуратура розслідує викуп частки «Інтера» у «Первого канала» компанією GDF Media Limited і Inter Media Group Limited Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна як фінансування терроризму. Крім того у прокуратурі в іншому кримінальному провадженні розслідують  можливу підробку підпису нині покійного Ігоря Плужнікова при відчуженні телеканалу «Інтер».

 

20 травня народний депутат від «Народного фронту» Микола Княжицький, заявив, що телеканал «Інтер» не має законних підстав для продовження ліцензії на мовлення.

 

28 травня засідання Нацради, на якому могло бути розглянуто питання про продовження ліцензії каналу «Інтер», не відбулося через відсутність кворуму. Водночас заступник голови Нацради Григорій Шверк повідомив, що юридичний департамент Нацради вивчив ліцензійну справу «Інтера» та всі факти, викладені в заявах народних депутатів. На думку юридичного департаменту, у Нацради немає правових підстав не продовжувати ліцензію каналу «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду