Левко Стек здобув премію імені Олександра Кривенка (ДОПОВНЕНО)

Левко Стек здобув премію імені Олександра Кривенка (ДОПОВНЕНО)

29 Травня 2015
3550

Левко Стек здобув премію імені Олександра Кривенка (ДОПОВНЕНО)

3550
Левко Стек здобув премію імені Олександра Кривенка (ДОПОВНЕНО)
Левко Стек здобув премію імені Олександра Кривенка (ДОПОВНЕНО)

Дванадцятим лауреатом премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» став журналіст української служби «Радіо Свобода» Левко Стек. Про це повідомляє Школа журналістики Українського католицького університету.

 

Премію вручили 29 травня під час ІІІ Львівського медіафоруму, що проходить на стадіоні «Арена Львів». Таким чином журі відзначило професійну, самовіддану та безкомпромісну репортерську роботу пана Стека під час Майдану, окупації Криму та війни на Донбасі.

 

Цьогорічну Лекцію Свободи під час урочистостей з нагоди вручення премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» прочитала українська письменниця, журналістка, дослідниця культурних процесів на Донбасі, викладачка Донецького національного університету Олена Стяжкіна.

 

Левко Стек працював кореспондентом ТРК «Люкс», телеканалу новин «24» та власкором СТБ у Львові. Із 2013 року - кореспондент «Радіо Свобода». Висвітлював у прямому ефірі події на Майдані, окупацію Криму, автор численних репортажів із лінії фронту на Донбасі.

 

За словами члена «Капітули Поступу» (засновники премії) Отара Довженка, Левко Стек отримав нагороду з чотирьох причин:

 

«Левко - журналіст. До цього не треба дописувати "заслужений" чи якийсь ще. Достатньо побачити його репортажі з Донбасу. Останній з Широкіного вражає: людина знімає, як перед нею вибухають міни.

 

Другий момент поступу, який символізує Левко - поступ до стандартів. Дуже знаково, що ця нагорода дісталася цього разу "Свободі" - одному з небагатьох українських медіа, які ортодоксально дотримуються стандартів журналістики.

 

Ще один момент поступу - небезсторонність у журналістиці. Коли я готувався до цього виступу, спочатку написав про Левка "солдат", але потім перекреслив, бо зрозумів, що ця паралель неправильна. Журналіст має доносити інформацію.

 

І ще одне - особистий поступ. Левко виріс за кілька років у нас на очах. Спочатку працював у Львові спортивним журналістом, потім поїхав до Києва, і за два роки ми побачили журналіста високого рівня, який реалізував себе як воєнний кореспондент».

 

Сам же лауреат премії прокоментував своє нагородження так:

 

«Я розумію, що це премія "на виріст" - як маленьким дітям купують одяг більшим. Щоб через кілька чи десяток років ти таки зміг бути повноправним членом цього списку. Поки що, думаю, це зарано.

 

Дуже важко радіти зараз. Тому що зараз важкі часи в економіці, бізнесі, армії, журналістиці. Я відкрив це на Донбасі: виявляється, українським журналістам не вірять. І це вирок. Не тільки на Донбасі. Дуже легко і зручно сказати: у всьому винна російська пропаганда. Але винні ми. Фейки, недостовірна інформація, прислуговування і потурання інтересів власникам ЗМІ, пропаганда - все це зробили не підступні кремлівські агенти. Це наша з вами робота. І от ми з вами запускаємо проекти, організовуємо класні заходи, пишемо тексти - а нам не вірять. Це означає, що ми свою роботу робимо хріново. Журналістика не має місійності. Це така сама робота, як у сантехніка чи кухаря. Ця премія - не привід радіти, а поштовх ставати кращим. Є один рецепт - важка щоденна праця. Тому закінчу побажанням: важкої щоденної праці всім нам. Дякую!» 

 

Нагадаємо, що з 2014 року організацією щорічної Лекції Свободи, визначенням лауреатів та врученням премії «За поступ у журналістиці» імені Олександра Кривенка займається Школа журналістики Українського католицького університету.

 

Премія вручається з 2004 року у травні, до Дня народження загиблого 9 квітня 2003 року Олександра Кривенка. Засновником премії є «Капітула Поступу», що складається з Кривенкових друзів і колег. У минулому премію отримували Сергій Рахманін, Володимир Ар'єв і Наталія Дмитрук, Сергій Лещенко, Вахтанг Кіпіані, Марчін Войцеховський, Олена Притула, Мустафа Найєм, Юлія Мостова, Костянтин Усов, Олекса Шалайський та Христина Бердинських.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду