Аваков сказав, що не розслідує напад на журналістів «Наших грошей», і заговорив про «покидьків від журналістики»

Аваков сказав, що не розслідує напад на журналістів «Наших грошей», і заговорив про «покидьків від журналістики»

28 Травня 2015
3400

Аваков сказав, що не розслідує напад на журналістів «Наших грошей», і заговорив про «покидьків від журналістики»

3400
Аваков сказав, що не розслідує напад на журналістів «Наших грошей», і заговорив про «покидьків від журналістики»
Аваков сказав, що не розслідує напад на журналістів «Наших грошей», і заговорив про «покидьків від журналістики»

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що прийняв відставку свого заступника Сергія Чеботаря через те, що той «дозволив втягнути себе в скандал з журналістами». Очільник МВС також повідомив, що справою щодо побиття журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK, що сталася біля будинку близького родича екс-заступника міністра МВС, повинна займатися прокуратура. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню «ЛІГАБізнесІнформ», відповідаючи на питання журналіста про кадрові похибки і гучні відставки в системі МВС останнього часу.

 

«Чеботар. Створений міф, який із задоволенням крутять і люди, які сумлінно помиляються, і покидьки від журналістики. Чому я прийняв його відставку? Знову-таки, не тому, що багато було наговорено в процесі, а тому, що він дозволив себе спровокувати і втягнути в скандал з журналістами. Далі його громадянське право відстояти своє чесне ім'я», - заявив міністр.

 

Він також запитав у журналіста: «А що ви можете пред'явити Чеботарю реально з усього того галасу, який була в пресі?»

 

За словами Арсена Авакова, звинувачення на адресу Сергія Чеботаря звучить наступним чином: «...ми, журналісти, приїхали в село, на нас напав зять Чеботаря, побив нас і поїхав. Ми обурені і вимагаємо відставки самого Чеботаря...».

 

«Журналісти діляться на кваліфікованих і некваліфікованих. У даній ситуації чиновнику пред'являється, що це - його будинок. Але це не його будинок. Ага, не ваш, кажуть журналісти. Тоді це будинок вашої дочки. Але це і не будинок дочки Чеботаря. Тоді інша версія - це будинок вашого зятя. Припустимо - потрапили. Слідом йде вимога звільнити Чеботаря. Підстава? Він що, цей будинок свого зятя повинен був вказати в декларації? Не повинен був. А, кажуть, Чеботар кришує перевезення. Кажуть, Чеботар бере хабарі за призначення. А ще кажуть, що Чеботар краде пісок. І таких "ще кажуть" я можу навести величезну кількість в різних виданнях. Далі приходить якийсь серйозний дядько і каже: знаєш, про цього Чеботаря так багато говорять... Може, його простіше звільнити?», - заявив пан Аваков.

 

Міністр також повідомив, що це він запропонував своєму заступнику звільнися, і назвав причину його звільнення.

 

«Чому я сказав Чеботарю, що він повинен звільнитися? Тому, що він дав себе спровокувати, замість того, щоб відкритися суспільству і сказати все, як є: це моє, це зятя, це ще когось ... Замість цього він піддався емоціям, зять піддався емоціям. Була бійка чи її не було, хто кого побив, хто де переліз через паркан - це не моя функція розбиратися, це функція прокуратури, яка і розбирається зараз. Але створилася неприпустима ситуація, що заважає роботі. Саме для того, щоб не нагнітати її, Чеботар подав у відставку і звільнений з посади. А за що він повинен бути арештований? За те, що хтось крім об'єктивної інформативною преси, зробив ще 20 проплачених публікацій про нього? За кумулятивною кількістю? Не по суті?», - сказав Арсен Аваков.

 

Він також повідомив про заслуги Сергія Чеботаря під час його роботи на посаді. Далі міністр сказав, що його заступник сам прийняв рішення звільнитися.  Він також ще раз підкреслив, що наразі Сергій Чеботар не працює його радником. «Мінуси його очевидні - він не вміє працювати з пресою, він дозволив себе спровокувати, набрав негатив і прийняв рішення піти у відставку. І щоб не повертатися до єресі навколо - він не призначений радником міністра, його на місці не змінив його племінник і так далі», - підсумував Арсен Аваков.

 

Нагадаємо, 13 травня заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар заявив, що йде у відставку через «систематичне цькування у вигляді замовних публікацій» у ЗМІ. 

 

Розголосу у медіа набув інцидент із журналістами біля будинку близького родича тоді ще заступника міністра МВС Сергія  Чеботаря 28 квітня. Цього дня знімальна група програми журналістських розслідувань «Наші гроші» телеканалу ZIK двічі зазнала нападу з боку зятя пана Чеботаря Олега Поліщука.

 

Після того, як слідчі СБУ вручили 22 травня пану Чеботарю повістку про явку на допит у Генпрокуратуру на ранок 25 травня, стало відомо, що він вилетів до Відня. Згодом ЗМІ повідомили, що екс-заступник глави МВС Сергій Чеботар не прийшов на допит 25 травня.

 

Як писала «Детектор медіа», раніше народний депутат Дмитро Добродомов в ефірі «Шустер live» на каналі «112 Україна» 15 травня заявив, що після своєї відставки  пан Чеботар став радником міністра внутрішніх справ. У МВС України це заперечили.

 

Комітет свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 20 травня заслухав звіт представників Генпрокуратури України (ГПУ) та прокуратури Київської області про хід розслідування нападу на журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK та закликав покарати винних. Водночас народний депутат Ольга Червакова повідомила, що донька пана Чеботаря Варвара Чеботар ініціювала відкриття кримінального провадження проти журналістів за начебто втручання у її приватне життя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду