На Одещині напали на знімальну групу програми «Схеми», яка розслідувала підозрілий тендер МВС

На Одещині напали на знімальну групу програми «Схеми», яка розслідувала підозрілий тендер МВС

22 Травня 2015
2837

На Одещині напали на знімальну групу програми «Схеми», яка розслідувала підозрілий тендер МВС

2837
На Одещині напали на знімальну групу програми «Схеми», яка розслідувала підозрілий тендер МВС
На Одещині напали на знімальну групу програми «Схеми», яка розслідувала підозрілий тендер МВС

Сьогодні, 22 травня, на знімальну групу програми «Схеми» «Радіо Свобода» і Першого каналу здійснено напад під час виконання редакційного завдання у селищі Комінтернівське під Одесою. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Журналістка Марія Тимощук і оператор Максим Пенько виконували редакційне завдання біля офісу фірми «Лемодо», яка нещодавно виграла тендер МВС України на постачання номерних знаків для транспортних засобів  на понад 70 млн. грн. Ця компанія зареєстрована в Одеській області і до тендеру ніколи не займалася такою діяльністю.

 

Під час зйомок на журналістів напав невідомий чоловік і пошкодив камеру. 

 

«Ми приїхали за адресою селище Комінтернівське, вулиця Першотравнева, 56, де зареєстрований офіс фірми «Лемодо» - за редакційним завданням програми «Схеми» «Радіо Свобода». Дуже скромний офіс, одна кімната. Він був зачинений, ми зафільмували табличку, поспілкувались з іншими підприємцями. У коридорі офісу до нас підбіг невідомий чоловік із криками: «Не знімайте тут», «Чому ви знімаєте без дозволу»  і розбив нам камеру», - розповіла Марія Тимощук.

 

Журналісти викликали міліцію і написали заяву, вбачаючи у нападі ознаки злочину за статтею 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Нагадаємо, 28 квітня було здійснено напад на знімальну групу програми журналістських розслідувань «Наші гроші» телеканалу ZIK, яка поїхала до будинку у селі Лісники Києво-Святошинського району (Київська область), що, як пізніше з'ясувалося, належить доньці тоді ще заступника міністра МВС Сергія Чеботаря. Охоронці будинку двічі напали на знімальну групу - придушили оператора, відібрали камеру, вирвали навігатор з відео з машини. Журналісти викликали на місце події міліцію і дали свідчення.  

 

Пізніше журналісти програми «Наші гроші» з'ясували, що на знімальну групу проекту під час інциденту 28 квітня напав Сергія Чеботаря Олег Поліщук.

 

У травні заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар, біля будинку доньки якого був здійснений напад на журналістів програми «Наші гроші», заявив, що йде у відставку через «систематичне цькування у вигляді замовних публікацій» у ЗМІ. Після відставки він одразу був призначений радником Арсена Авакова. За фактом перешкоджання журналістській діяльності працівникам телеканалу ZIK відкрите кримінальне провадження по ч. 1 ст. 171 ККУ. Також за фактом викрадення у знімальної групи обладнання відкрито провадження, яке розслідується ч. 2 ст. 186 ККУ. 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду