Комітет свободи слова закликає покарати винних у нападі на журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK

Комітет свободи слова закликає покарати винних у нападі на журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK

20 Травня 2015
3240

Комітет свободи слова закликає покарати винних у нападі на журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK

3240
Комітет свободи слова закликає покарати винних у нападі на журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK
Комітет свободи слова закликає покарати винних у нападі на журналістів програми «Наші гроші» каналу ZIK

Комітет свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 20 травня заслухав звіт представників Генпрокуратури України (ГПУ) та прокуратури Київської області про хід розслідування нападу на журналістів програми «Наші гроші» телеканалу ZIK, що стався 28 квітня на Київщині.

 

Представник ГПУ Людмила Опанаскович повідомила, що в результаті досудового розслідування за фактом перешкоджання журналістській діяльності працівникам телеканалу ZIK відкрите кримінальне провадження по ч. 1 ст. 171 ККУ. Ткож за фактом викрадення у знімальної групи обладнання відкрито провадження, яке розслідується ч. 2 ст. 186 ККУ.

 

«Це кримінальне провадження набуло резонансу в суспільстві, і на те були причини. По-перше злочин скоєно стосовно журналістів, свободи слова, що є неприпустимим в демократичній державі. Ми теж так вважаємо, і думаємо, що це провадження має бути проведене і має бути прийняте обґрунтоване рішення. По-друге, резонансу воно ще набуло, оскільки тут фігурує прізвище колишнього заступника міністра внутрішніх справ», - сказала представник ГПУ.

 

Нагадаємо,  28 квітня знімальна група програми журналістських розслідувань «Наші гроші» телеканалу ZIK у складі журналістки Надії Бурдeй, оператора Михайла Шелеста та водія Григорія Цизіна поїхала до будинку, який, за їх інформацією, належить тоді ще заступнику міністра МВС Сергію Чоботарю та знаходиться в селі Лісники Києво-Святошинського району (Київська область). Як повідомив керівник проекту «Наші гроші»  Денис Бігус, охоронці будинку двічі напали на знімальну групу - придушили оператора, відібрали камеру, вирвали навігатор з відео з машини. Журналісти викликали на місце події міліцію і дали свідчення.  

 

Ввечері того ж дня Сергій Чеботар спростував інформацію щодо володіння нерухомістю за названою адресою і звинуватив журналістів у кампанії проти нього. Пізніше журналісти оприлюднили інформацію із офіційного державного реєстру нерухомості, згідно з якою земля під маєтком у селі Лісники записана на Оксану Сергіївну Чеботар. Пізніше журналісти програми «Наші гроші» з'ясували, що на знімальну групу проекту під час інциденту 28 квітня напав зять заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря Олег Поліщук.

 

 

Водночас на засіданні Комітету Людмила Опанаскович нагадала про межі втручання громадськості в досудовий процес і розслідування. «У преси є недовіра до МВС. Думаю, в умовах реформування треба дати можливість міліції довести, що вона зможе ефективно розслідувати такі справи повно і об'єктивно, не заангажовано розібратися у вказаній ситуації», - сказала вона.

 

Що стосується слідства, то, за її словами, проведена велика робота - розпочато слідчі дії, допитано свідків і потерпілих, проведенні слідчі експерименти та одночасні допити, призначені експертизи. Прокуратура в межах своїх повноважень здійснює нагляд та також проводить слідчі дії.

 

Представник  ГПУ переконана, що керівництво МВС зацікавлене в проведенні об'єктивного розслідування. На основі зібраних фактів буде вирішуватися питання про оголошення підозри особам, на яких вказують наші потерпілі.  «Хотілося б, щоб ця підозра оголошувалися не під тиском преси чи якихось осіб, щоб вона була об'єктивна», - зауважила прокурор. 

 

Депутат Юрій Павленко висловив обурення тим фактом, що екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар став радником міністра і що це може вплинути на результати розслідування. 

 

На думку голови Комітету Вікторії Сюмар, пан Чеботар, подавши у відставку, вчинив відповідно до європейських принципів. «Головна проблемна нашої правоохоронної системи в тому, що ми можемо багато говорити, а покараних за злочини дуже мало. У суспільстстві великий запит на справедливість. Цей приклад став надто публічним, він є тестом для постмайданівській влади і правоохоронних органів. Країна чекає покарання винних», - сказала вона, додавши, що Комітет триматиме цю справу на контролі. 

 

Нагадаємо, у травні заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар, біля будинку доньки якого був здійснений напад на журналістів програми «Наші гроші», заявив, що йде у відставку через «систематичне цькування у вигляді замовних публікацій» у ЗМІ. Після відставки він одразу був призначений радником Арсена Авакова, і, як повідомляє народний депутат Дмитро Добродомов, навіть не залишив свій кабінет і продовжує виконувати ті самі функції.

 

«Детектор медіа»

Фото - Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду