Окупаційна влада Криму вручила директорці кримськотатарського інформагентства QHA застереження

Окупаційна влада Криму вручила директорці кримськотатарського інформагентства QHA застереження

15 Травня 2015
2843

Окупаційна влада Криму вручила директорці кримськотатарського інформагентства QHA застереження

2843
Окупаційна влада Криму вручила директорці кримськотатарського інформагентства QHA застереження
Окупаційна влада Криму вручила директорці кримськотатарського інформагентства QHA застереження

Директорці кримськотатарського інформаційного агентства QHA, члену Меджлісу кримськотатарського народу Гаяні Юксель вручили застереження представники російської прокуратури Криму та Центру з протидії екстремізму (Центр «Е»). Про це повідомляє сайт «Крым.Реалии».

 

Застереження стосується проведення заходів у річницю депортації кримських татар 18 травня.

 

«Дізналась, що разом із іншими членами Меджлісу оголошена однією з 14 "радикально налаштованих членів Меджлісу"», - повідомила пані Юксель.

 

Перед врученням застереження вона у встановленому законом Росії порядку звернулась до органів місцевого самоврядування стосовно проведення в Сімферополі (АР Крим) жалобного заходу, присвяченого пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року.

 

Застереження, підписане заступником прокурора Сімферополя, молодшим радником Зобковим. Як стверджує пані Юксель, правоохоронці її також попередили про те, що можуть притягнути до відповідальності не лише як організатора, але і як учасника масових акцій.

 

«Співробітникам правоохоронних органів повідомила, що ні в яких організаціях особисто не беру участь, а оскільки Меджліс отримав відмову, то і я, як член Меджлісу, теж. Оскільки вони, пославшись на зайнятість, поспішали, тим, хто цікавиться моєю скромною персоною, повідомляю, що 18 травня зранку приймаю залік в університеті, а потім хочу піти в джамі, аби прочитати дуа (молитва - ред.) за душі тих, кого вже немає з нами, хто загинув у тій страшній депортації. А ще хочу цього дня відвідати свого діда, відомого народного виконавця, кедая, музиканта Нафе Яг''яєва, якого малолітньою дитиною вигнали до Європи і який просто дивовижним чином знайшов свого батька і братів у засланні в Середній Азії. Йому цими днями виповнюється 89 років!», - розповіла журналістка.

 

Раніше, 22 квітня директорку інформагентства QHA допитали в управлінні з протидії екстремізму МВС РФ (Центр «Е») в Сімферополі через інформаційну діяльність агентства. «Суть порушень з нашого боку, на думку слідства, - на сайті qha.com.ua поширювалася інформація про екстремістські організації, заборонені в РФ в листопаді 2014 року. Всі заперечення з цього приводу, зокрема, те, що дані відомості були представлені на сайті агентства ще до 2014 року, нами будуть представлені в суд», - розповіла Юксель.

 

Інформагентство QHA отримало відмову в реєстрації ЗМІ від Роскомнагляду. З 1 квітня інформагентство припинило здійснювати свою діяльність у Криму та перенесло свій офіс в Київ.

 

Нагадаємо, 15 травня член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор кримськотатарської газети Avdet Шевкет Кайбуллаєв був викликаний до так званої «Генеральної прокуратури Криму», де йому вручили застереження щодо неприпустимості проведення траурних заходів 18 травня. Раніше подібні застереження про недопущення порушення законодавства отримали перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, член Меджлісу Ділявер Акієв.

 

У правоохоронних органах Криму свої дії щодо застережень членам Меджлісу не коментують.

 

Раніше прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що силові відомства півострова «вживатимуть усіх заходів, аби запобігти 18 травня можливих провокацій у зв'язку з річницею депортації кримськотатарського народу».

 

У Меджлісі не виключають провокаційних мітингів з боку російської влади.

 

До анексії Криму Росією в річницю депортації в Сімферополі щорічно проводився Всекримський жалобний мітинг, у якому брали участь десятки тисяч людей.

 

18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня 1944 року в Середню Азію з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано понад 180 тисяч осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2843
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду