Окупаційна влада Криму вручила застреження головреду кримськотатарської газети Avdet

Окупаційна влада Криму вручила застреження головреду кримськотатарської газети Avdet

15 Травня 2015
2543

Окупаційна влада Криму вручила застреження головреду кримськотатарської газети Avdet

2543
Окупаційна влада Криму вручила застреження головреду кримськотатарської газети Avdet
Окупаційна влада Криму вручила застреження головреду кримськотатарської газети Avdet

Сьогодні, 15 травня, член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор кримськотатарської газети Avdet Шевкет Кайбуллаєв був викликаний до так званої «Генеральної прокуратури Криму», де йому вручили застереження щодо неприпустимості проведення траурних заходів 18 травня представниками Меджлісу кримськотатарського народу. Про це повідомляє кримськотатарське інформагентство QHA з посиланням на газету Avdet.

 

«У прокуратурі мені вручили документ, в якому говориться, що, за їх інформацією, антиросійськи налаштовані члени Меджлісу готують цілий ряд протестних акцій, пов'язаних з траурним для кримських татар вдень 18 травня. Таких радикально налаштованих членів Меджлісу нарахували 14 осіб, в число яких входжу і я», - розповів Шевкет Кайбуллаєв.

 

За його словами, в тексті документа кримські татари названі «кримськотатарської громадою». На думку «прокуратури», Меджліс буде використовувати офіційну відмову окупаційної адміністрації Сімферополя у проведенні жалобних заходів для проведення несанкціонованих акцій, а також для «дискредитації Російської Федерації на міжнародній арені» в якості одного з фактів утиску прав кримських татар.

 

Подібні застереження про недопущення порушення законодавства отримали перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, член Меджлісу Ділявер Акієв, директор інформагентства «Кримські новини» QHA, член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель.

 

Як повідомлялося раніше, Меджлісу кримськотатарського народу відмовили в проведенні Всекримського жалобного мітингу пам'яті жертв Депортації кримськотатарського народу. Разом з тим кримська влада придумали «новий» формат заходів, який не передбачає проведення масштабних акцій.

 

Нагадаємо, 17 вересня минулого року Федеральна служба безпеки (ФСБ)  Росії вручила головному редактору кримськотатарської газети «Авдет» Шевкету Кайбуллаєву офіційне застереження «про неприпустимість дій, які створюють умови для вчинення злочинів, дізнання і попереднє слідство за якими належить до проведення ФСБ Російської Федерації». Перед цим у редакції відбувся обшук. В тексті документа йдеться про те, що, за даними ФСБ, громадянин України Шевкет Кайбуллаєв як головний редактор газети «Авдет» 23 червня допустив публікацію тексту, що містить «приховані заклики не брати участь у виборах, а також намір перешкоджати законній діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та виборчих комісій».

 

Перед цим Шевкета Кайбуллаєва двічі викликали до ФСБ та «прокуратури». 24 липня його запросили на бесіду в прес-службу управління ФСБ в Криму, де його поінформували щодо скарги. Її було написано від імені громадянина Ріната Шаймардановаякий звинуватив газету у публікації екстремістських матеріалів. У червні пана Кайбуллаєва також викликали в «прокуратуру» Сімферополя (АР Крим). У тексті повістки, яку отримав редактор, було зазначено, що прокуратура Сімферополя проводить перевірку за фактом порушення вимог закону Російської Федерації «Про протидію екстремістській діяльності» з боку керівництва друкованого видання.

 

У серпні минулого року головний редактор однієї з найстаріших кримськотатарських газет Шевкет Кайбуллаєв заявив, що попри отримане від прокуратури Криму застереження про недопущення «екстремістських дій», видання не буде змінювати інформаційну політику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду