Голова економічної ради «Свободи» Ігор Кривецький програв суд львівській газеті «Експрес»

Голова економічної ради «Свободи» Ігор Кривецький програв суд львівській газеті «Експрес»

12 Травня 2015
3751

Голова економічної ради «Свободи» Ігор Кривецький програв суд львівській газеті «Експрес»

3751
Голова економічної ради «Свободи» Ігор Кривецький програв суд львівській газеті «Експрес»
Голова економічної ради «Свободи» Ігор Кривецький програв суд львівській газеті «Експрес»

Львівська газета «Експрес» виграла суд у голови економічної ради ВО «Свобода» Ігоря Кривецького, який вимагав спростувати неправдиву інформацію про нього та сплатити 200 тис. грн. моральної компенсації. Про це повідомляє видання «Експрес».

 

Приводом для позову стало журналістське розслідування «Гроші Тягнибока - 3. Хазяїн партії "Свобода"», опубліковане у газеті у вересні 2013 року.

 

«Саме у рамках цього розслідування у фокус нашої уваги потрапило прізвище людини, яка обiймає одну з найвищих партійних посад у "Свободі" - керівника економічної ради, або, як її ще неформально називають у партії, "касира". Ми розповіли про те, що розповідають у кримінальному світі, екс-міліціонери та однопартійці про минуле цієї людини. Зокрема, про те як Пупс (прізвисько Ігоря Кривецького. - ред.)  був "бригадиром" у банді кримінального авторитета Колі Рокеро. Написали ми і про те, як ця людина фактично взяла під контроль партію "Свобода" і почала використовувати її у власних інтересах. А дуже часто - і в інтересах тодішньої правлячої групи Януковича. Це було досить дивно, та, як з'ясувалося, пояснювалося меркантильним інтересами Пупса: згодом ми довели, що пан Кривецький був бізнес-партнером олігарха Фірташа», - стверджує видання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у листопаді 2014 року юридичне управління ВО «Свобода» заявило, що готує черговий судовий позов проти газети «Експрес» із вимогою спростувати недостовірну інформацію про лідера «Свободи» Олега Тягнибока та голову економічної ради «Свободи» Ігоря Кривецького.

 

Франківський районний суд Львова під головуванням судді С. Дзеньдзюри відмовив пану Кривецькому у заволенні позову.

 

Як повідомляє «Експрес», оголошуючи рішення, суддя посилався на відповідні розділи з рішень Європейського суду та зокрема статтю 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, в якій передбачено право кожного на свободу висловлення поглядів.

 

«Свобода преси надає громадськості один з найкращих засобів з'ясування та формування громадської думки щодо ідей та позицій політичних лідерів. Свобода політичних дискусій становить ядро поняття демократичного суспільства у розумінні Конвенції. Межі допустимої критики щодо політиків, відповідно, є ширшими, аніж такі стосовно приватної особи. На відміну від приватних осіб, політик неодмінно та свідомо для нього самого стає відкритим для прискіпливої уваги до кожного його слова та вчинку як з боку журналістів, так і з боку громадськості загалом, і тому він повинен демонструвати більший ступінь терпимості щодо них», - цитує пана Дзендзюру газета.

 

Суддя Дзеньдзюра також послався на рішення Європейського суду з прав людини у справі «Лінгенс проти Австрії», у якому йдеться про те, що суд розрізняє факти та оціночні судження. Існування фактів можна довести, а правдивість критичного висловлювання не підлягає доведенню. Вимога доводити правдивість критичного висловлювання є неможливою для виконання і порушує свободу на власну точку зору, що є фундаментальною частиною права, захищеного ст. 10 Конвенції. А ще суддя навів аргумент з рішення Європейського суду з прав людини у справі «Озолінс проти Латвії» від 12 липня 2007 року. Суд у цьому випадку зазначив, що «критика політиків часто зачіпає їхню особисту сферу».

 

Суд взяв до уваги, що позивач пан Кривецький на час виходу статті був діючим політиком, народним депутатом, членом політичної партії, тобто публічною особою з особливим статусом в суспільстві та державі.

 

Нагадаємо, у червні 2014 року Франківський районний суд Львова задовольнив позов Олега Тягнибока до товариства з обмеженою відповідальністю «Експрес мультимедіа груп» про спростування інформації, оприлюдненої в статті газети «Експрес» від 24 жовтня 2013 року (№117) «Гроші Тягнибока-4. Угода з дияволом».  За повідомленням ВО «Свобода», своїм рішенням суд зобов'язав ТОВ «Експрес мультимедіа груп» спростувати інформацію про лідера партії Олега Тягнибока шляхом публікації резолютивної частини судового рішення на тій самій шпальті газети «Експрес» і тим самим шрифтом, що і спростоване повідомлення протягом одного місяця з дня набрання рішенням суду законної сили.

 

Водночас головний редактор, видавець газети «Експрес» та автор матеріалу Ігор Починок заявив, що немає жодного рішення суду, за яким газета «Експрес» зобов'язана що-небудь спростовувати.

 

У грудні Львівський апеляційний суд відхилив апеляцію ТОВ «Експрес мультимедіа груп» про скасування рішення суду першої інстанції, яким ТОВ «Експрес мультимедіа груп» було зобов'язано спростувати опубліковані у львівській газеті «Експрес» відомості про лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду