15 українських журналістів разом з іншими евакуйованими з Непалу прибули в Київ

15 українських журналістів разом з іншими евакуйованими з Непалу прибули в Київ

7 Травня 2015
3048

15 українських журналістів разом з іншими евакуйованими з Непалу прибули в Київ

3048
15 українських журналістів разом з іншими евакуйованими з Непалу прибули в Київ
15 українських журналістів разом з іншими евакуйованими з Непалу прибули в Київ

Вранці 7 травня літак Іл-76 Міноборони України, який евакуював українців та зокрема журналістів, з Непалу, приземлився в аеропорту «Бориспіль». Про це повідомляє урядовий портал. 

 

На борту літака перебувала українська експедиція на чолі з в.о. голови Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Зоряном Шкіряком, 87 евакуйованих осіб, з них 76 громадян України та 11 громадян інших держав, співробітники ДСНС, група дипломатів МЗС України та журналісти.

 

Раніше повідомлялося, що представників ДСНС супроводжувало 14 українських медійників. 29 квітня журналісти вилетіли до Непалу, де нещодавно стався потужний землетрус, розраховуючи вже наступного дня повернутися в Україну. Проте ІЛ-76, який повинен евакуювати українців, зламався. Згодом для його ремонту з Києва прислали несправну деталь. Еспредиція затрималася в столиці країни Катманду на тиждень.

 

5 травня влада Непалу дала дозвіл на посадку у Катманду літака ІЛ-76 Міноборони України, що здійснить евакуацію громадян України й зокрема журналістів. По дорозі в Україну літак зробив 2 технічні зупинки - в м.Делі (Індія) для дозаправки, а також в м.Баку (Азербайджан) - для відпочинку пілотів.   

 

В коментарі «Детектор медіа» журналістка Нового каналу Марія Себова розповіла, що цим літаком повернулися усі українські журналісти. Вона працювала там і як оператор,  і як журналіст.

 

Ситуацію в Непалі висвітлювали працівники 8 українських телеканалів. Крім Марії Себової з Нового каналу до Непалу вирушили: від «Еспресо TV» - журналіст Єгор Воробйов та оператор Євген Пунчак, від «Громадського ТБ» - Богдан Кутєпов, від «112 Україна» - журналіст Богдан Піленко та оператор Андрій Левко. З 5-го каналу у відрядження поїхали журналіст Максим Волобоєв і оператор Владислав Каретник, від телеканалу «Україна» - журналістка Оксана Котова та оператор Сергій Моос, від «1+1» - журналістка Ганна Бока та оператор Тимофій Кощій, від СТБ - журналіст Борис Сачалко та оператор Олексій Мироненко. Також у Непалі побував журналіст «Української правди» Роман Романюк.

 

Марія Себова розповіла, що у Непал усі медійники вирушили за кошти редакцій, проте жодне ЗМІ не уявляло, що це буде таке тривале відрядження.

 

«Ми думали, що гроші нам взагалі не знадобляться: тільки 25 євро на візу і гроші на один день перебування. Тож потім редакціям довелося перераховувати нам гроші якимось чином...Зрозуміло, за переліт військовим літаком ми не платили. Держава забезпечила нас лише проживанням у готелі в останню добу перебування в Катманду, вже після того, як ми звернулися до МЗС. Адже було не  зрозуміло, на скільки ще днів ми тут затримаємося, яким чином нас усіх евакуюватимуть, йшли розмови про те, що українців будуть відправляти додому групами по 10 людей. Але готелі це були зовсім дешеві, так що ніхто не шикував», - зазначила журналістка.

 

Попередні дні журналісти і туристи жили в резиденції почесного консула України - громадянина Непалу, який не отримує зарплати від Києва.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 4 травня українські журналісти звернулися  до Міністерства закордонних справ України. За їх словами, посольство України в Непалі не надало їм допомогу і відмовилося продовжити їх розміщення в резиденції, аби вони могли виконувати свої професійні обов'язки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3048
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду