У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»

У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»

5 Травня 2015
1851

У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»

1851
У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»
У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу проти українського політолога та керівника інтернет-проекту «Хвиля» Юрія Романенка за нібито заклики до вбивства російських журналістів. Про це йдеться в повідомленні Слідчого комітету РФ.

 

Кримінальну справу порушило Управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 33 і пп. «А», «б» ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 282 Кримінального кодексу РФ (підбурювання до вбивства, розпалювання ненависті або ворожнечі).

 

Слідчий комітет РФ закидає Юрію Романенку, що він на початку квітня перебував на конференції в Гарвардському університеті (Кембридж, штат Массачусетс, США), де публічно заявив про те, що «Збройні сили України повинні вибірково і ретельно знищувати російських журналістів, які висвітлюють ситуацію на південному сході України». А 5 квітня, за даними російських слідчих, пан Романенко розмістив текст виступу на конференції на своїй сторінці у Facebook під заголовком «Як ми в Гарварді про Україну дискутували». Також текст був опублікований і в ЗМІ.

 

На думку слідства, в матеріалі містяться «деструктивні заклики, які схиляють посадових осіб Збройних сил України здійснювати масові вбивства громадян Російської Федерації з числа російських журналістів у зв'язку зі здійсненням ними своєї службової діяльності». Також у висловлюваннях пана Романенко російські слідчі вбачають заклики, що «збуджують ненависть і ворожнечу щодо журналістів Російської Федерації, як до представників соціальної групи».

 

Юрій Романенко, коментуючи у Facebook повідомлення Слідчого комітету РФ, написав:

 

«У зв'язку з цим кілька запитань до Маркіна і всього СКР:

1) На якій конференції в Гарварді Романенко публічно це заявив?

2) Коли стане зрозуміло, що конференції в Гарварді не було, то виникне питання - де Романенко щось заявив?

3) Хто може підтвердити, що заявив Романенко?

4) Що буде, якщо ті, хто може щось підтвердити скажуть, що Романенко нічого подібного в подібному контексті не заявляв?

5) Отже, випливає з цього, що пост Романенко на FB єдиним джерелом інформації для СКР.

6) Чи розуміє СКР контекст поста з якого він взяв окрему фразу?

7) Очевидно СКР розслідував всі резонансні справи, щоб займатися цією фігнею».

 

Нагадаємо, в серпні 2014 року Юрій Романенко заявив, що його інтернет-видання «Хвиля» атакують хакери з Росії, яким вдалося викрасти доменні імена і перереєструвати видання. За його словами, зловмисники намагалися поцупити дані з серверів, але редакції видання вдалося запобігти цьому. Згодом видання було перереєстровано на іншому домені.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду