Голова Держкіно подає до суду на «Україну молоду» і кінорежисера Савельєва

Голова Держкіно подає до суду на «Україну молоду» і кінорежисера Савельєва

24 Квітня 2015
2351

Голова Держкіно подає до суду на «Україну молоду» і кінорежисера Савельєва

2351
Голова Держкіно подає до суду на «Україну молоду» і кінорежисера Савельєва
Голова Держкіно подає до суду на «Україну молоду» і кінорежисера Савельєва

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко (на фото) подає судовий позов до та газети «Україна молода» щодо публікації кінорежисера Володимира Савельєва.

 

Пан Іллєнко вимагатиме спростування недостовірної, за його твердженням, інформації, а також захисту честі, гідності та ділової репутації та відшкодування моральної шкоди. Позивається він і до видання «Україна молода», і до пана Савельєва.

 

На думку Пилипа Іллєнка, на сторінках «України молодої» Володимир Савельєв поширив «відверту брехню» та «паплюжить багатьох людей», в тому числі, покійного батька голови Держкіно - Юрія Іллєнка й діяча української культури Тараса Шевченка.

 

«Виявляється Шевченкова балада «У тієї Катерини хата на помості...» є «досить дивним з морального боку віршем» і «вельми аморальним гіньйольчиком». Раніше Володимир Савельєв переймався виключно станом духовності молодих українських кіномитців, але тепер всерйоз взявся й за класиків», - коментує Пилип Іллєнко.

 

Також голова Держкіно висловив свої зауваження «Україні молодій». «Вам не здається, що коли йдеться про нічим не підкріплені наклепи і звинувачення, стандарти журналістики вимагають як мінімум перевірки інформації та подання альтернативної точки зору? Чи ви згодні з Володимиром Савельєвим у всьому, включно з його своєрідною оцінкою творчості Тараса Шевченка?», - зазначив пан Іллєнко, звертаючись до редакції.

 

Як акцентував Пилип Іллєнко, публікація вийшла «буквально через декілька днів» після направлення з боку Держкіно претензії до фірми режисера Володимира Савельєва про повернення державі коштів у розмірі 1 283,3 тис. гривень, які були перераховані на виробництво фільму «Лицар дикого поля» ще у 2008 році. Це було майже 300 тисяч доларів за курсом на той час, які, за висновками перевірки Держфінінспекції, були використані не за цільовим призначенням, стверджує Пилип Іллєнко.

 

У публікації «Антинацiональний нацiоналiзм» її Володимир Савельєв наголошує: «Держагентство кiнематографiї, по-кумiвськи оцiнюючи доцiльнiсть фiнансування фiльмiв, iгнорує вже розпочату картину про останнього кошового Запорозької Сiчi». При цьому автор матеріалу висловлює критичну думку щодо кінорежисера Михайла Іллєнка, чиїм племінником є голова Держкіно, та піддає аналізу проект його стрічки «Толока».

 

Про стрічку «Молитва за гетьмана Мазепу»  Володимир Савельєв, зокрема, каже, що її важко назвати «досягенням українського кіно».

 

Самого Пилипа Іллєнка Володимир Савельєв характеризує як «декларанта радикального націоналізму». Істинно патріотичним фільмом є стрічка Володимира Савельєва «Лицар дикого поля», акцентує автор публікації. Пан Савельєв наголошує, що саме його кінокартину держава має підтримати коштами.

 

«Детектор медіа» звернулася з приводу позову по коментар до головного редактора «України молодої» Михайла Дорошенка. Пан Дорошенко відповів, що готовий поспілкуватися 25 квітня.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2351
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду