Окупаційна влада Криму продовжує тримати під вартою  оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва

Окупаційна влада Криму продовжує тримати під вартою оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва

22 Квітня 2015
2491

Окупаційна влада Криму продовжує тримати під вартою оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва

2491
Окупаційна влада Криму продовжує тримати під вартою  оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва
Окупаційна влада Криму продовжує тримати під вартою  оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва

Оператора закритого окупаційною владою кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, якого затримали 20 квітня, третю добу тримають від вартою і готуються визначити йому запобіжний захід. Про це повідомила у своєму Facebook заступник генерального директора телеканалу ATR Лілія Буджурова.

 

«Ми дуже сподівалися на те, що нашого колегу - оператора ATR Ескендера Небієва, затриманого вчора, сьогодні випустять. Але цього не сталося. Швидше за все, на завтра буде призначений суд, де йому визначать міру запобіжного заходу. Ескендеру інкримінується участь у масових заворушеннях, а саме - у мітингу 26 лютого 2014. До нього був допущений адвокат», - написала вона 21 квітня.

 

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Внаслідок зіткнень двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу, за якою було заарештовано декілька осіб.

 

У коментарях до повідомлення Лілії Буджурової крім обурення кричущим фактом беззаконня зазначається, що навіть за російськими законами Ескендера Небієва не можуть притягнути до відповідальності за акцію, яка відбулась на території України 26 лютого минулого року - тобто до анексії Криму Росією. «Господи, які покидьки! Якщо вже слідувати їх законам, яке відношення вони мали до Криму 26 лютого 2014??? Тварі!», - написала Надія Саїт-Аметова.

 

Нагадаємо, 20 квітня в окупованому Російською Федерацією Криму провели обшук помешкання оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, а його самого затримали в рамках «справи 26-го лютого».

 

Друзі Ескендера Небієва вважають, що непрямою причиною дій про нього міг стати запис в соціальній мережі щодо перемоги сімферопольського боксера Олександра Усика. Вранці 19 квітня телеоператор залишив пост на своїй сторінці в Facebook: «Пропоную зустріти Усика з Києва! З квітами, плакатами... Давайте покажемо, що Сімферополь пишається ним, що ми його любимо і цінуємо».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 11 квітня у місті Сімферополі в окупованому Росією Криму співробітники Центру з протидії екстремізму провели обшук у будинку відеооператора Амета Умерова, який кілька років тому працював оператором телеканалу ATR, а зараз займається зйомкою весіль. За словами друзів і колег пана Умерова, підставою для проведення обшуку стали висловлювання оператора в одній із соціальних мереж на політичну тему, в яких він критикував дії російської влади в Криму. Співробітники Центру з протидії екстремізму вивчили вміст комп'ютера і перевірили відеотехніку, але нічого забирати не стали. Після обшуку пана Умерова відвезли в сімферопольське управління Центру для допиту.

 

З 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнаглядтричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітив раніше. 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2491
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду