США закликали Китай негайно звільнити засуджену журналістку Ґао Ю

США закликали Китай негайно звільнити засуджену журналістку Ґао Ю

18 Квітня 2015
1867

США закликали Китай негайно звільнити засуджену журналістку Ґао Ю

1867
США закликали Китай негайно звільнити засуджену журналістку Ґао Ю
США закликали Китай негайно звільнити засуджену журналістку Ґао Ю

Сполучені Штати вимагають від Китаю звільнити 71-річну журналістку Ґао Ю, яку суд у Пекіні засудив до семи років позбавлення волі, визнавши винною в розголошенні державної таємниці. Про це повідомляє Deutsche Welle.

 

«Ми закликаємо китайську владу негайно звільнити міс Ґао і поважати міжнародні зобов'язання Китаю в сфері прав людини», - наголосив представник Держдепартаменту США у п'ятницю, 17 квітня, в коментарі агентству AFP.

 

Також  у заяві йдеться про те, що «засудження досвідченої журналістки Ґао Ю є частиною тривожної тенденції у діях влади проти захисників суспільних інтересів, інтернет-активістів, журналістів, релігійних лідерів і тих, хто у мирний спосіб піддає сумніву державну політику та дії Китаю».

 

США дуже стурбувала звістка про вирок журналістці «після закритого судового процесу за обвинуваченням у розголошенні державної таємниці іноземному засобу масової інформації», акцентується у зверненні.

 

Журналістка у 1990-х роках вона вже перебувала шість років за ґратами за схожим обвинуваченням.

 

Вирок Ґао Ю різко засудила низка міжнародних правозахисних організацій, серед яких Amnesty International та «Репортери без кордонів».

 

Інтендант Deutsche Welle Петер Лімбурґ у спеціальній заяві наголосив, що він «приголомшений суворим вироком Ґао Ю. Для такого драконівського покарання 71-річної журналістки не було, на нашу думку, жодних підстав».

 

Як писав сайт MediaSapiens, у квітні минулого року журналістка зникла у своїй країні. Офіційний Китай тривалий час не надавав жодної інформаціїпро її місцезнаходження.

 

71-річна Гао Ю, на яку часто посилаються у закордонній пресі, почала журналістську кар'єру 1979 року  кореспонденткою другої після Сіньхуа державної агенції China News Service. 1988 року вона стала заступницею головного редактора видання дисидентів-інтелектуалів Economics Weekly.

 

Гао Ю співпрацювала з низкою газет у континентальному Китаї та у Гонконзі. 1988 року вона опублікувала статтю у  гонконзькому часописі Mirror Monthly, яку мер Пекіна охарактеризував як «політичну програму потрясінь і заколоту». Він оголосив журналістку «ворогом народу».

 

1989-го, після антиурядових протестів на пекінській площі Тяньаньмень, Гао Ю арештували. Її тримали за ґратами понад рік і звільнили через проблеми зі здоров'ям. 1993-го вона знову потрапила під арешт. Журналістку засудили до 6-річного ув'язнення за звинуваченням «у розкритті державної таємниці». Її звільнили достроково.

 

Під час перебування у тюрмі Гао Ю була відзначена нагородою Всесвітньої асоціації газет (World Association of Newspapers) «Золотим пером Свободи» (The Golden Pen of Freedom). Її удостоїли також нагороди «За мужність у журналістиці» (Courage in Journalism Award) Міжнародної жіночої медіафундації (International Women's Media Foundation). Віденський Міжнародний інститут преси (IPI) назвав її однією із 50 «Героїв за свободу світової преси» (World Press Freedom Heroes).   

 

1999 року Гао Ю стала першою лауреаткою престижної премії ЮНЕСКО «За свободу світової преси» імені колумбійського журналіста-розслідувача Гільєрмо Кано (UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize).

 

«Детектор медіа»

Фото - Deutsche Welle

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1867
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду