Державна реєстраційна служба України відмовила ЛГБТ-порталу в реєстрації, незважаючи на рішення суду

Державна реєстраційна служба України відмовила ЛГБТ-порталу в реєстрації, незважаючи на рішення суду

3 Квітня 2015
2876

Державна реєстраційна служба України відмовила ЛГБТ-порталу в реєстрації, незважаючи на рішення суду

2876
Державна реєстраційна служба України відмовила ЛГБТ-порталу в реєстрації, незважаючи на рішення суду
Державна реєстраційна служба України відмовила ЛГБТ-порталу в реєстрації, незважаючи на рішення суду

Державна реєстраційна служба України відмовила Національному ЛГБТ-порталу України в реєстрації попри те, що Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправною бездіяльність Державної реєстраційної служби України, яка ухилялася від реєстрації цього ЗМІ минулого року. Про це повідомляється на сайті медіа.

 

Серед причин відмови Державна реєстраційна служба знову назвала наявність абревіатури «ЛГБТ». «...у назві інформаційного агентства...використано абревіатуру «ЛГБТ». Засновник не надав змістовного тлумачення скорочення «ЛГБТ», що не дозволяє здійснити реєстрацію, оскільки змістовне тлумачення назви «ЛГБТ» реєструючому органу не повідомлено, та немає можливості дослідити дотримання статті 2 ЗУ «Про інформаційні агентства»,  зокрема в частині розголошення інформації, яка підриває суспільну мораль», - цитує держреєстратора портал.

 

«В законі не передбачено такої функції, як конкретизація назви. У Держреєстру немає повноважень якимось чином впливати на назву юридичних осіб чи клопотати про зміну назви», - коментує виконавчий директор ВБО «Точка опори», ЛГБТ-активіст Богдан Глоба.

 

Посилаючиюсь на статтю 5 Закону України «Про інформаційні агентства» Державна реєстраційна служба України заявила, що програмна мета та основні напрямки діяльності ЛГБТ-порталу, а саме: «забезпечення суспільству доступу до об'єктивної інформації про ЛГБТ-спільноту та створення безпечного середовища для обміну інформацією про життя і діяльність ЛГБТ, створення толерантного відношення до гомосексуальних людей, шляхом збирання, обробки, творення, і підготовки інформації, випуску та поширення новин...», суперечить статті 5 ЗУ «Про інформаційні агентства».

 

У законі ж зазначається: «Діяльність інформаційних агентств - це збирання, обробка, творення, зберігання, підготовка інформації до поширення, випуск та розповсюдження інформаційної продукції».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», раніше Окружний адміністративний суд міста Києва визнав «протиправною бездіяльність Державної реєстраційної служби України", яка ухиляється від реєстрації Національного ЛГБТ-порталу України як офіційного інформаційного агентства». Суд зобов'язав цей орган розглянути реєстраційну заяву позивача, а саме ТОВ «ІА Національний ЛГБТ-портал України» як суб'єкта інформаційної діяльності, в порядку та строки, визначені законодавством.

 

Під час першого судового засідання з'ясувалась причина затягування реєстрації Національного ЛГБТ-порталу України: півроку Держреєстр не міг зрозуміти, що означає акронім «ЛГБТ» і звертався з цього приводу до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Держреєстр вимагав конкретизувати назву, а саме - абревіатуру ЛГБТ.

 

Правозахисник, ЛГБТ-активіст Богдан Глоба подав до суду на Державну реєстраційну службу України, яка затягує з рєстрацією «Національного ЛГБТ-порталу України» як офіційного ЗМІ. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2876
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду