Більше двох місяців у полоні бойовиків «ЛНР» перебуває активістка і журналістка Марія Варфоломєєва

Більше двох місяців у полоні бойовиків «ЛНР» перебуває активістка і журналістка Марія Варфоломєєва

1 Квітня 2015
3522

Більше двох місяців у полоні бойовиків «ЛНР» перебуває активістка і журналістка Марія Варфоломєєва

3522
Більше двох місяців у полоні бойовиків «ЛНР» перебуває активістка і журналістка Марія Варфоломєєва
Більше двох місяців у полоні бойовиків «ЛНР» перебуває активістка і журналістка Марія Варфоломєєва

9 січня у Луганську бойовики так званої «ЛНР» арештували луганську журналістку, що співпрацювала з виданням «Вільний репортер», громадську активістку Марію Варфоломєєву, звинувативши у коректировці артилерійського вогню. Про це повідомив в ефірі «Громадського ТБ» журналіст Костянтин Реуцький.

 

За словами журналіста, Марія Варфоломєєва не приховувала своїх проукраїнських поглядів, але тим не менш залишилась у Луганську через хвору бабцю. «9 січня Марію затримали, звинуватили у коректировці артилерійського вогню і досі вона знаходиться у полоні бойовиків. Її обіцяли включити у списки обміну, але обмін досі не відбувся», - йдеться у сюжеті «Громадського ТБ» від 21 березня.

 

Парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт заявив, що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. «Ми нею займаємося. Але ви розумієте, там на жаль не діють закони. Є людські відносини, симпатія, є певні процедури і завдяки тому, що є контакт між ними і нами, ми забираємо хлопців», - сказав Юрій Тандіт.

 

«Громадське ТБ» показало уривок відеодопиту журналістки. На відео вона розповіла, що її затримали через фотографування будівель. «Я фотографувала будівлі. Житлові будинки, в яких знаходилися ополченці», - розповіла вона, додавши, що фотографувала на прохання журналіста з Харкова.

 

Як повідомляє російське інформагентство Regnum, 27 березня так званий голова «Міністерства державної безпеки» «ЛНР» Леонід Пасічник заявив, що «розслідування» справи стосовно 20-річної громадянки України Марії Варфоломєєвої завершено, «слідство» повністю довело її провину і їй загрожує до 15 років ув'язнення.

 

«На сьогоднішній день встановлено, що прихильниця «Правого сектору», що мала дружні зв'язки з бойовиками батальйону «Айдар», координувала вогонь РСЗВ «Град» і «Ураган» по Луганську, в результаті чого постраждали 26 городян, пошкодження отримали близько сотні будинків. Підсудній загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі», - пише Regnum, який займає відверто антиукраїнську позицію.


В якості доказу провини Марії Варфоломєєвої терористи продемонстрували фотографії активістки в соціальній мережі, де вонапозує з «візитівкою Яроша», повідомляє сайт донецьких журналістів «Четвертая власть».

 

Видання також наводить висловлювання бойовика «ЛНР» Ігоря Корнета в ефірі сепаратистського телеканалу «Луганськ 24»: «На початку січня 2015 силами МВС ЛНР затримана громадянка України, яка працювала на терористичну організацію "Правий сектор" і займалася підривною діяльністю на території ЛНР, виробляла фотозйомку військових об'єктів народної міліції ЛНР, об'єктів МВС ЛНР. Були вилучені карти, спеціальне обладнання для фотофіксації».

 

«Четвертая власть» зазначає, що ніяких доказів провини Марії Варфоломєєвої, крім роздрукованих фотографій, бойовики не навели. «Відомо, що Марія Варфоломєєва працювала журналісткою і дійсно робила знімки Луганська для своїх статей, виконуючи редакційні завдання. Можливо, фотозйомка і послужила приводом для арешту дівчини. Під час допиту Марію Варфоломеєву принижували і залякували, змушуючи зізнатися в роботі на українську армію. Відео допиту луганчанки, яка плаче, бойовики також виклали в мережу», - повідомляє видання. 

 

Також журналісти «Четвертой власти» пишуть, що Марія Варфоломєєва була взята в заручники бойовиками в Луганську 9 січня, коли обстріли міста не проводилися вже кілька місяців. Спочатку вона не відповідала на дзвінки та повідомлення і просто пропала без вісті. Пізніше з'ясувалося, що її утримують у підвалі терористи.

 

Як вдалося з'ясувати Інституту масової інформації (ІМІ), Марія Варфоломєєва працювала на видання «Вільний репортер». Цю інформацію підтвердила ІМІ редактор видання Ганна Руденко.

 

«Вона не була штатним журналістом, але посвідчення в неї було і вона на волонтерських засадах робила репортажі з різних заходів. Вона допомагала висвітлювати благодійні події, спортивні, інколи дійсно робила фоторепортажі з луганських Євромайданів та наметових містечок сепаратистів», - розповіла Ганна Руденко.

 

Вона додала, що сайт «знесли сепаратисти», зараз команда намагається реанімувати базу даних.

 

Нагадаємо,  6 січня бойовики «ДНР» відпустили захоплених 5 січня в центрі Донецька волонтерів організації «Відповідальні громадяни», серед яких  - журналіст газети «Дзеркало тижня. Україна» Євген Шибалов. Це був останній з медійників, які перебували на той час у полоні терористів на Донбасі.

 

5 січня, головний редактор луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський був звільнений з-під варти представників «ЛНР» і нарешті повернувся додому після п'ятимісячного утримання спершу в полоні бойовиків, а згодом - під наглядом так званого «міністерства внутрішніх справ ЛНР». 

 

27 грудня минулого року з полону бойовиків «ЛНР» звільнено харківського громадського діяча, засновника і журналіста часопису «Український простір» Романа Черемського.

 

Від початку збройного протистояння на сході України в заручниках терористів і російських військових та найманців, за даними ЗМІ та медійних організацій, побувало близько 70 працівників ЗМІ. Станом на 22 вересня 2014 року у полоні перебували, за даними «Детектор медіа», шість журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - informator.lg.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду