АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області

АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області

26 Березня 2015
5165
26 Березня 2015
12:53

АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області

5165
АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області
АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області

25 березня слідче управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Сумській області обшукали офіс телекомунікаційної компанії «Зурбаган» та провайдера програмної послуги «Радіосервіс», що призвело до обмеження штатної роботи офісу і кол-центру компанії з надання населенню доступу до інтернету та кабельного телебачення у місті Конотопі (Сумська область). Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК) публічно звертається до губернатора Сумщини Миколи Клочка з вимогою терміново вжити заходів та  припинити тиск на компанію, повідомляє прес-служба АППК.

 

Причиною перешкоджання інформаційної діяльності операторів, на думку  експертів АППК, є непрофесійність слідчих та їх необізнаність специфікою взаємодії між провайдерами програмної послуги та операторами телекомунікацій.

 

Обшук проводився з дозволу Ковпаківського райсуду Сум з метою виявлення доказів нібито приховування компанією  «Зурбаган» фактично отриманого доходу та ухилення від сплати податків, повідомляє АППК. Відповідно до рішення суду в ході обшуку у підприємців були вилучені фінансово - господарські документи, системні блоки комп'ютерів, інші носії інформації, розрахункові-касові апарати та предмети, які, на думку слідчих, можуть підтвердити їх серйозні звинувачення на адресу керівництва компанії.

 

Головною підставою для звинувачування виявилися дані Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) щодо абонентської бази оператора.  Простою арифметичною дією, перемноживши кількість абонентів,  відповідно інформації НКРЗІ на тарифи компанії,  Міндоходів виявили ймовірну несплату податків.

 

На думку віце-президента АППК Наталії Клітної, відбулась помилка. Компанія «Зурбаган», як оператор телекомунікацій, надає населенню Конотопу послуги з доступу до мережі Інтернет та телекомунікаційні послуги провайдеру програмної послуги «Радіосервіс». «Радіосервіс», відповідно до ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, надає споживачам послуги кабельного телебачення.  «Зурбаган» звітував НКРЗІ не тільки про своїх інтернет-абонентів, але й про кількість телевізійних абонентів «Радіосервісу». Слідчі не врахували, що доходи від послуг з доступу до телевізійних програм отримує «Радіосервіс».

 

Водночас, директор телекомунікаційної компанії «Зурбаган» Андрій  Рошкован припускає, що слідчі діяли свідомо та можливо в інтересах потенційно конкуруючих компаній, що працюють  в Сумах та зацікавлені розширити власну мережу за рахунок міста Конотоп. Він звернув увагу на те, що рішення суду щодо обшуку та запити до НКРЗІ приймалися в місті Суми. «Головне те, що нам вдалося зберегти працездатність компанії», - зазначив  Андрій  Рошкован.

 

«Детектор медіа» надасть можливість висловити свою позицію щодо ситуації іншим учасникам конфлікту.

 

Нагадаємо, минулого року учасники конференції «Нове регулювання ринку програмних послуг: крок назустріч глядачам і прагнення до Європи» закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг. Конференцію було присвячено напрацюванню єдиних підходів до реформування регулювання ринку програмних послуг як на законодавчому, так і регуляторному рівнях.

 

10 грудня Міністерство юстиції зареєструвало Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги, затверджене рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 6 листопада. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5165
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду