НТКУ анулювала ліцензію на українську версію Euronews – міжнародний канал через суд намагається стягнути 11 млн євро боргу

НТКУ анулювала ліцензію на українську версію Euronews – міжнародний канал через суд намагається стягнути 11 млн євро боргу

19 Березня 2015
4590
19 Березня 2015
15:19

НТКУ анулювала ліцензію на українську версію Euronews – міжнародний канал через суд намагається стягнути 11 млн євро боргу

4590
НТКУ анулювала ліцензію на українську версію Euronews – міжнародний канал через суд намагається стягнути 11 млн євро боргу
НТКУ анулювала ліцензію на українську версію Euronews – міжнародний канал через суд намагається стягнути 11 млн євро боргу

19 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення про анулювання ліцензії Національної телекомпанії України (НТКУ) на супутникове мовлення української версії міжнародного каналу Euronews, задовольнивши відповідну заяву самої компанії.

 

Перший заступник генерального директора НТКУ Олександр Харебін розповів про причини клопотання телекомпанії про анулювання ліцензії:

 

«У 2009 році був укладений договір на основі розпорядження Кабінету Міністрів з компанією Euronews. Підписантами були НТКУ в особі Валіда Арфуша та Єгора Бенкендорфа і компанія Euronews в особі уповноваженого представника. Згідно з розпорядженням Кабміну Держкомтелерадіо мав зробити юридичну експертизу правових наслідків підписання угоди. Цього не було зроблено. А насправді є певні проблеми юридичного характеру, які ми зрозуміли тільки зараз»

 

Коли місяць тому я прийшов на посаду, перше, що зробив, - проаналізував договірну базу і юридичні наслідки. Проблема полягає в наявності боргу в сумі близько 11 млн євро згідно з ліцензійною угодою. Щорічний ліцензійний платіж становить 5,5 млн євро. Угодою передбачено існування двох версій каналу. Це міжнародна версія українською мовою, що мовить з Ліона командою, набраною Борисом Колесниковим. А також право на врізку окремих українських новин і трансляція на супутнику окремої української версії. На жаль, на цей контент ми не можемо впливати. Ми не маємо права на рекламні врізки, на редакційний контроль. За ліцензійним договором ми не маємо права змінити команду. Тобто НТКУ не мала відношення до контенту Euronews».

 

На запитання, якою була ліцензійна політика Euronews під час Євромайдану, пан Харебін відповів, що на думку Euronews, з якою згодна й НТКУ, вона була збалансованою.

 

Пан Харебін також повідомив, що Euronews уже подав позов про стягнення з НТКУ заборгованості в розмірі близько 11 млн євро. Однак у компанії немає цих грошей. Для порівняння він навів обсяг коштів, виділених з державного бюджету на НТКУ у 2015 році: 145 млн грн, тобто 600 тис. євро. «Наша вартість ліцензії катастрофічно завищена, порівняно з іншими країнами. Крім того, ми не розуміємо, за що ми платимо», - зауважив він.

 

Пан Харебін додав, що ліцензійний платіж Euronews наступає миттєво в разі продовження дії угоди. І цього року НТКУ встигла призупинити дію угоди, і новий ліцензійний платіж не настав.

 

НТКУ вже вступила в перемовини з Euronews щодо заборгованості, повідомив пан Харебін. На запитання, чи має наміри НТКУ не платити цю суму, він відповів: «Ми вивчаємо різні можливості вирішення цієї проблеми, включно із цією. Ми вивчаємо можливості компромісу між Euronews та нами».

 

Він додав, що в юридичному плані НТКУ наразі не отримує підтримки від Кабінету Міністрів. Лише від Міністерства фінансів наприкінці 2014 року була отримана рекомендація про припинення ліцензії на підставі форсмажорних обставин. «Але я впевнений, що ми поки що впораємося самостійно (в юридичній площині)», - зауважив він.

 

Члени Нацради та представники НТКУ також згадали про заяву медіагрупи «Інтер» Дмитра Фірташа про укладання угоди з Euronews. Відповідно, вони мають прийти за новою ліцензією на українську версію каналу. «Ми із задоволенням надамо ліцензію на мовлення цього каналу. Але це вже будуть приватні компанії і не державні гроші», - сказав на брифінгу голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Про наміри НТКУ та Кабінету Міністрів України розірвати угоду з Euronews було відомо з початку 2015 року. Пан Аласанія пояснював це відсутністю коштів на продовження угоди. Наразі заборгованість НТКУ перед Euronews за попередні роки за ліцензійною угодою становить 10 млн 700 тис. євро.

 

Наприкінці грудня 2014 року Державний комітет телебачення і радіомовлення розробив проект урядового розпорядження «Про припинення функціонування україномовної версії міжнародного телеканалу Euronews». Однак розпорядження досі не ухвалено. Проект передбачав доручити Національній телекомпанії вжити заходів щодо:

- припинення дії ліцензійної угоди від 21 жовтня 2010 р. про створення україномовної версії міжнародного каналу Euronews, укладеної між НТКУ та акціонерним товариством з обмеженою відповідальністю (АТОВ) Еuronews;

- припинення виробництва україномовної версії міжнародного телеканалу Euronews;

- продажу 2590 іменних акцій «B» АТОВ Еuronews (1%), які належать НТКУ.

 

На початку січня стало відомо, що український олігарх, співвласник групи каналів «Інтер» Дмитро Фірташ вирішив взяти на себе фінансування української служби Euronews. 13 березня Inter Media Group оголосила про укладання на початку березня угоди про співпрацю з Euronews, яка буде спрямована на розвиток та зміцнення української версії Euronews. Угода передбачає, що українська команда Euronews працюватиме у Ліоні (Франція) та Києві над створенням контенту для української версії Euronews, яка транслюватиметься у безперервному мовленні по всьому світу, а також над розширеною українською версією, призначеною для української аудиторії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4590
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Qcumber
3321 дн. тому
У 2009 році Бенкендорф і Арфуш ще не були на НТКУ. Там були Ілащук і Кобля. Це було у 2010 році, напевне.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду