Суд змусив міліцію у Кіровограді шукати нападника на редактора порталу «Гречка» Валерія Лебедя

Суд змусив міліцію у Кіровограді шукати нападника на редактора порталу «Гречка» Валерія Лебедя

19 Березня 2015
4343
19 Березня 2015
11:28

Суд змусив міліцію у Кіровограді шукати нападника на редактора порталу «Гречка» Валерія Лебедя

4343
Суд змусив міліцію у Кіровограді шукати нападника на редактора порталу «Гречка» Валерія Лебедя
Суд змусив міліцію у Кіровограді шукати нападника на редактора порталу «Гречка» Валерія Лебедя

Кіровоградські правоохоронці шукатимуть невідомого, котрий напав на журналіста та редактора інформаційного порталу «Гречка» Валерія Лебедя 19 жовтня минулого року. Кіровський райсуд в Кіровограді задовольнив скаргу і змусив міліціянтів знайти того, хто напав на журналіста, а прокуратуру провести перевірку за матеріалами справи, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

У своїй заяві Валерій Лебідь опротестував рішення слідчої УМВС в Кіровоградській області про закриття кримінального провадження щодо інциденту, коли невідомий чоловік під час сутички на зустрічі з кандидатом в нардепи Сергієм Ларіним, яка відбулася 19 жовтня 2014 року в Кіровограді, напав на журналіста. Нападник намагався вибити з рук медійника фотоапарат, яким той знімав бійку між прихильницею та противником кандидата.

 

Як  повідомляла «Детектор медіа», Валерій Лебідь звернувся з заявою про побиття і перешкоджання журналістській діяльності до міліції. 28 листопада 2014 року було розпочато кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією хуліганство (ч.1 ст.296 ККУ), попри те, що журналіст «Гречки» звертався до правоохоронців саме з приводу перешкоджання журналістській діяльності за статтею 171 ККУ.

 

Проте слідчі міськвідділу УМВС в Кіровоградській області вирішили, що інцидент не має ознак кримінального правопорушення і закрили справу після кількамісячного розгляду. Свою відмову слідчі мотивували тим, що постраждалий не мав «пізнавального знаку журналіста».

 

ІМІ повідомляє, що суддя Кіровського райсуду Кіровограда під час слухання намагався дізнатися у слідчої, яким чином вона дізналася, що нападник не знав, що Валерій Лебідь - журналіст, якщо особу нападника не встановили. Наразі справу поновлено, а у прокурору міста повернуто матеріали на додаткову перевірку.

 

Нагадаємо, 19 жовтня в залі Кіровоградської обласної філармонії відбулася зустріч з кандидатами у нардепи від Опозиційного блоку, в приміщенні сталося декілька бійок. На журналіста та редактора цього порталу напав невідомий чоловік, коли той знімав сутичку.

 

Кіровоградський МВ УМВС України в Кіровоградськиій області відмовився порушувати кримінальне провадження за заявою журналіста порталу «Гречка» пана Лебедя. «Я написав заяву до міліції відразу по закінченню заходу. Про вчинення злочину за статтею 171 - перешкоджання журналістській діяльності. Хоча там і 168 (хуліганство) цілком годиться. Чекав зустрічі зі слідчим. Розмістив фото і відео за фактом перешкоджання на сайті», - зазначав журналіст.

 

Після усного звернення журналіста  під час засідання консультативної ради при прокуратурі області,  в.о. начальника прокуратури Кіровоградщини Леонід Панченко дав доручення на підставі заяви про злочин внести відомості до ЄРДР. 28 листопада кіровоградська міліція відкрила кримінальне провадження стосовно нападу на журналіста інтернет-порталу «Гречка» Валерія Лебедя.

 

За інформацією прес-служби, повинна також була проведена службова перевірка щодо правоохоронців, які своєчасно не внесли заяву про злочин до ЄРДР. За  результатами перевірки було обіцяно надати правову оцінку бездіяльності міліції.

 

Однак після цього слідчі знову закрили справу через те, що інцидент начебто не має ознак кримінального правопорушення. Журналіст був обурений, що напад на нього переплутали з бійкою, яку він знімав, і перекрутили усі факти і деталі про перешкоджання його журналістській діяльності, що були перераховані у заяві до міліції.

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4343
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду