Сюмар каже, що закон про заборону російських серіалів буде підписаний з її редакційною правкою (ДОПОВНЕНО)

Сюмар каже, що закон про заборону російських серіалів буде підписаний з її редакційною правкою (ДОПОВНЕНО)

18 Березня 2015
6897
18 Березня 2015
15:09

Сюмар каже, що закон про заборону російських серіалів буде підписаний з її редакційною правкою (ДОПОВНЕНО)

6897
Сюмар каже, що закон про заборону російських серіалів буде підписаний з її редакційною правкою (ДОПОВНЕНО)
Сюмар каже, що закон про заборону російських серіалів буде підписаний з її редакційною правкою (ДОПОВНЕНО)

Народний депутат від «Народного фронту», голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317) буде підписаний головою Верховної Ради з урахуванням її редакційної правки №28, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Про це вона сказала на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 18 березня.

 

Перший заступник голови Комітету свободи слова Ольга Червакова («Блок Петра Порошенка») та член комітету Юрій Павленко («Опозиційний блок») обурилися цій заяві пані Сюмар, оскільки, за їхніми словами, Верховна Рада не голосувала за таку поправку.

 

У таблиці поправок до другого читання правка пані Сюмар передбачала викласти статтю 15-1 Закону України «Про кінематографію» в такій редакції:

 

«Стаття 15-1. Заборона розповсюдження і публічного демонстрування фільмів виробництва Російської Федерації, а також тих, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації

 

В Україні забороняється розповсюдження і публічне демонстрування фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами Російської Федерації, а також фільмів, що пропагують (включаючи подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань Російської Федерації або їх окремих представників, та фільмів, сюжет яких прямо чи опосередковано пов'язаний із діяльністю зазначених органів чи формувань.

 

Заборона, встановлена частиною цієї статті не поширюється на фільми, які були вироблені до 1 січня 2014 року».

 

У коментарі «Детектор медіа» пані Сюмар так розтлумачила свою правку: «Забороняється весь інформаційний продукт, який популяризує органи державної влади чи силові структури держави-агресора. А також уся інформаційна продукція, яка вироблена з початку агресії Росії в Україну, тобто з початку 2014 року».

 

Однак одразу після голосування 5 лютого і Вікторія Сюмар, і народний депутат від «Народного фронту», голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький, який є співавтором законопроекту № 1317, заявляли, що закон проголосовано з урахуванням поправки Радикальної партії, згідно з якою забороняється все, що було знято в Російській Федерації з 1991 року.

 

Пан Княжицький стверджував, що Верховна Рада підтримала не поправку № 28 народного депутата Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року, а усну поправку народного депутата Олега Ляшка, за якою забороняються всі фільми виробництва Російської Федерації. «А про дати виробництва в його поправці не йшлося», - каже пан Княжицький.

 

Нагадаємо, 5 лютого Верховна Рада 259 голосами ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні частини російських фільмів і серіалів. Законопроект прийнято в цілому в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності, але з урахуванням поправки № 28 (про це свідчать результати голосування).

 

При цьому є різні тлумачення того, поправку якого змісту ухвалили народні депутати. У таблиці поправок до другого читання № 28 - це поправка Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Однак співавтор законопроекту Микола Княжицький і сама Вікторія Сюмар стверджували, що в документі враховано поправку в редакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється всі проекти, які були зняті в Російській Федерації з 1991 року.

 

6 лютого, наступного дня після голосування, народні депутати від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Михайло Папієв ініціювали скасування рішення Верховної Ради від 5 лютого про прийняття в цілому як закону проекту № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». Вони стверджували, що були порушені норми Регламенту - зокрема такі, що визначають порядок розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні, зокрема, розгляду поправок.

 

Через появу цього проекту голова Верховної Ради Володимир Гройсман не міг підписати ухвалений 5 лютого закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України».

 

18 березня Верховна Рада відхилила проект постанови депутатів від «Опозиційного блоку» Юрія Бойка та Михайла Папієва № 1317-П про скасування голосування в другому читанні за заборону російських серіалів. Таким чином, розблоковано процедуру підписання закону про заборону російських серіалів.

 

З'ясувати, в якій саме редакції депутати ухвалили закон, можливо буде після його підписання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6897
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
3273 дн. тому
А щоб просто накласти бойкот на ВСЮ москальську «культурну» продукцію, як ментально ворожу і таку, що штучно намагається прищепити глядачам чужі морально-етичні та естетичні цінності? Невже у світі мало знімають фільмів, співають пісень, пишуть романів, що нам абсолютно необхідне сусідське лайно для задоволення наших культурних потреб? Схаменіться, телевізійники! Ви по який бік фронту?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду