Верховна Рада звернулася до світу щодо порушень прав і свобод людини в окупованому Криму

Верховна Рада звернулася до світу щодо порушень прав і свобод людини в окупованому Криму

17 Березня 2015
3586
17 Березня 2015
19:33

Верховна Рада звернулася до світу щодо порушень прав і свобод людини в окупованому Криму

3586
Верховна Рада звернулася до світу щодо порушень прав і свобод людини в окупованому Криму
Верховна Рада звернулася до світу щодо порушень прав і свобод людини в окупованому Криму

Сьогодні, 17 березня, народні депутати підтримали звернення до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ОБСЄ щодо порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим, яку рік тому було анексовано Росіїю. За відповідне звернення проголосували 302 народних обранців, повідомляє «Укрінформ».

 

Як зазначається у тексті документа, від початку окупації Криму Російською Федерацією, на півострові спостерігається значне обмеження російською окупаційною і самопроголошеною місцевою владою прав і основоположних свобод людини.

 

Народні депутати зауважили, що Росія порушила низку міжнародних зобов'язань у сфері реалізації та захисту прав жителів АРК, серед яких положення Конвенції про захист прав і основоположних свобод, Рамкової конвенції про захист національних меншин.

 

«Поки увага всього світу була прикута до військових дій на Сході України, порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим посилились. Під різними приводами, наприклад такими, як боротьба з екстремізмом, російська окупаційна і самопроголошена місцева влада переслідує людей, які насмілилися відкрито висловлювати критику щодо дій Російської Федерації на Кримському півострові», - йдеться у зверненні.

 

У документі також зазначається, що наразі у Криму відбувається залякування й утиски тих, хто виступає проти позиції РФ в українсько-російському конфлікті, насамперед кримських татар, громадських активістів і журналістів.

 

Парламент своїм зверненням закликає міжнародних партнерів України засудити протиправний характер дій російської окупаційної і місцевої самопроголошеної влади в Криму, пов'язаний з утисканням та залякуванням місцевого населення; засудити порушення прав і свобод українців, кримських татар та представників інших національностей, а також громадських активістів і журналістів.

 

У зверненні нардепи просять міжнародні організації вимагати безперешкодного допуску на територію Автономної Республіки Крим лідерів кримських татар, об'єктивного розслідування всіх випадків порушення прав і свобод людини та злочинів, скоєних за національною ознакою, невідкладно звільнити незаконно захоплених громадян України й вимагати від російської окупаційної та самопроголошеної місцевої влади забезпечення безперешкодного допуску на територію Криму місії міжнародних правозахисних організацій з метою постійного моніторингу і спостереження за ситуацію у сфері захисту прав і свобод людини.

 

Водночас, Верховна Рада закликає міжнародну спільноту не допустити безкарності усіх без винятку осіб, які скоювали злочини проти людяності від початку агресії  Російської Федерації проти України.

 

Нагадаємо, журналістка Анна Андрієвська, автор матеріалів «Центру журналістських розслідувань», щодо якої російські правоохоронці відкрили кримінальну справу за статтею про невизнання анексії Криму, заявляє, що обурена відсутністю реакції на події з боку української держави.

 

13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань». Редактор інтернет-видання Наталія Кокоріна була затримана на шість годин в якості свідка. У квартирі за місцем її прописки був проведений обшук. При цьому співробітники ФСБ не допустили до місця проведення обшуку адвоката Джеміля Темішева. Квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, також обшукали.

 

16 березня керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. Пані Самар підкреслила, що фактом відкриття цієї справи порушується одна з базових норм права - територіальна підслідність.

 

14 березня кримська самооборона затримувала в Сімферополі кореспондента польського телеканалу Polsat News в Росії і Україні Томаша Кулаковського.

 

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович заявила, що засуджує залякування незалежних журналістів у Криму та закликала негайно звільнити журналістку Наталю Кокоріну. Заяву розміщено на сайті ОБСЄ. Вона є реакцією на затримання у Сімферополі журналістки та редакторки кримського інформаційного порталу «Центр журналістських розслідувань» Наталі Кокоріної.

 

«Це затримання є нагадуванням про постійну практику defacto влади Криму залякувати та переслідувати незалежних представників медіа за їхню роботу», - сказала Дуня Міятович.

 

«Репресії проти вільних медіа та незалежних голосів, які ми спостерігаємо у Криму, є нічим іншим як грубим порушенням основних прав людини», - вважає представниця ОБСЄ.

 

Міністерство інформаційної політики України заявляє про підготовку для ОБСЄ доповіді про порушення свободи слова і преси в Криму. Про це заявив радник з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський. Затримання і обшуки Федеральною службою безпеки Російської Федерації журналістів кримського «Центру журналістських розслідувань» він назвав тиском на незалежні ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3586
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
.
3320 дн. тому
долбоёбы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду