Нацрада на прохання РНБО і СБУ призначила позапланову перевірку лисичанської ТРК «Акцент»

Нацрада на прохання РНБО і СБУ призначила позапланову перевірку лисичанської ТРК «Акцент»

12 Березня 2015
2974
12 Березня 2015
17:05

Нацрада на прохання РНБО і СБУ призначила позапланову перевірку лисичанської ТРК «Акцент»

2974
Нацрада на прохання РНБО і СБУ призначила позапланову перевірку лисичанської ТРК «Акцент»
Нацрада на прохання РНБО і СБУ призначила позапланову перевірку лисичанської ТРК «Акцент»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за звернення Ради національної безпеки й оборони та Служби безпеки України призначила позапланову перевірку ТОВ «Телерадіокомпанія "Акцент"» з міста Лисичанська Луганської області. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 12 березня.

 

За словами голови Нацради Юрія Артеменка, до Нацради звернувся заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України, який повідомив, що за інформацією Служби безпеки України, діяльність лисичанської ТРК «Акцент» здійснюється всупереч ліцензійним умовам та може становити загрозу інформаційній безпеці держави. За дорученням секретаря РНБО, його заступник переслав Нацраді лист СБУ для розгляду, організації відповідної перевірки та вжиття в межах компетенції необхідних заходів.

 

У листі СБУ йдеться про те, що власниками єдиної лисичанської ТРК «Акцент» є міська рада Лисичанська (51%) і ТОВ «Енергетична інвестиційна компанія» (49%). «Далі йдеться про те, що під час захоплення міста Лисичанська групами бойовиків ТРК «Акцент» готувала репортажі про дії бойовиків «ЛНР» та інтерв'ю з їхніми ватажками, - переповів зміст листа СБУ Юрій Артеменко. - Після звільнення Лисичанська ТРК не налагодила свою діяльність, не виконує умови ліцензії, програми виходять в ефір дуже рідко, хоча концепцією передбачено ретрансляція програм Нового каналу в обсязі 21 година на добу. Але власники «Акценту» з різних причин не співпрацюють з Новим каналом, посилаючись на те, що в них то немає документів, то викрадено бланк ліцензії, то апаратура».

 

«Водночас, як ідеться в листі СБУ, ТРК здійснює діяльність у приміщенні, яке належить комерційній структурі, а саме «Енергетичній інвестиційній компанії», і ця компанія виплачує працівникам заробітну плату, оплачує комунальних послуг і так далі. І сума коштів, яка виплачена, перевищує частку міської ради в статутному фонді ТРК. Оскільки в місцевому бюджеті Лисичанська на діяльність ТРК не передбачено фінансування, є реальна загроза переходу ТРК у повну власність комерційної структури», - процитував пан Артеменко зміст листа СБУ.

 

СБУ звернулася до РНБО з проханням ініціювати перед Національною радою питання щодо позбавлення ТРК «Акцент» ліцензії на діяльність у сфері телебачення. «Ми розуміємо, що вони, можливо, не знають профільних законів і визначають найвищу міру покарання, - зауважив пан Артеменко. - Але щоб переконатися, що відбувається насправді, якою є ситуація з контентом (ми теж стурбовані ситуацією), одноголосно членами Національної ради прийнято рішення про проведення позапланової перевірки компанії».

 

Як писала «Детектор медіа», до 2010 року ТРК «Акцент» була комунальним підприємством, що належало Лисичанській міській раді. У листопаді 2010 року, коли мером Лисичанська був нині народний депутат Сергій Дунаєв, КП було ліквідовано, його правонаступником є ТОВ «ТРК "Акцент"». У цій компанії 51% статутного капіталу володіє Лисичанська міська рада, а 49% - ТОВ «Енергетична інвестиційна компанія». Кінцевими власниками останньої, у свою чергу, є Сергій Дунаєв і члени його родини. Виходячи з листа СБУ, відомство остерігається переходу лисичанської ТРК «Акцент» під повний контроль Сергія Дунаєва, народного депутата від «Опозиційного блоку».

 

Нагадаємо, що під час виборчої кампанії в жовтні 2014 року в лисичанській ТРК «Акцент» стався конфлікт, коли представники власників вирішили повернути під свій контроль телерадіокомпанію, діяльність якої до того забезпечували волонтери штабу АТО. Зрештою, компанію повернули під контроль власників.

 

18 лютого Нацрада прийняла рішення про видачу ТРК «Акцент» дублікатів її ліцензій на ефірне аналогове і цифрове телевізійне мовлення в мультиплексі МХ-5 і водночас анулювала її ліцензію на проводове радіомовлення. З відповідними заявами до Нацради звернулася сама ТРК. Про видачу дублікатів ліцензій вона просила у зв'язку з втратою оригіналів, про що було опубліковано оголошення в лисичанській газеті «Новый путь» № 48 від 17.12.2014), про анулювання - у зв'язку з припиненням діяльності.

 

При цьому компанія також просила Нацраду при видачі дублікатів переоформити її ліцензії у зв'язку зі зміною власників і керівника (у ліцензіях досі був вказаний один власник - Лисичанська міська рада, а директор - Наталія Ізразцова), однак Нацрада видала дублікати без змін, як це і передбачено законом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду